- Rahmet ve merhamet

Adsense kodları


Rahmet ve merhamet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sun 26 December 2010, 09:02 am GMT +0200
RAHMET ve MERHAMET

 

On Dokuzuncu Ayet

 

وَمَا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمينَ


 
"Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik."[240]

وَمَا اَرْسَلْنَاكَ Biz seni gönderdik اِلَّا ancak رَحْمَةً rahmet olarak لِلْعَالَمينَ âlemlere

 

Ayetin Nuzulü ve Açıklaması


"Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." Said b. Cübeyr, İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletmektedir: Muhammed (a.s) bütün insanlara rahmet idi. Ona iman edip onu tasdik eden mutlu oldu. Ona iman etmeyen ise, geçmiş ümmetleri bulan yerin dibine geçmek ve suda boğulmak gibi azaplardan kurtuldu.

İbn Zeyd dedi ki: "Âlemler" ile özel olarak mü'minleri kastetmiştir.[241]

Hz. Peygamber (a.s) hem dini, hem dünyevi bakımdan "rahmet"tir.

O dini bakımdan rahmettir. Çünkü Hz. Peygamber (a.s), insanlar bir câhiliyyet ve dalalet içinde iken ve iki ehli kitab, yani Yahûdiler ve Hristiyanlar aradan uzun zaman geçtiği tevatürleri (sağlam rivayetleri) kesildiği ve kitabları hususunda ihtilafları meydana geldiği için, dinleri hususunda şaşkınlığa düştükleri bir zamanda gönderilmiştir.

Dünyevi bakımdan Hz. Peygamber (a.s)'ın rahmet oluşu, insanların onun sayesinde pek çok zilletlerden, savaşlardan kurtulmaları, onun dininin bereketli sayesinde yardıma mazhar olmalarıdır.[242]

Bu ayete şöyle bir meal de verilebilir: "Biz seni ancak insanlara bir rahmet olarak gönderdik" iki durumda da bu ayet, Peygamber'in yeryüzüne Allah'ın bir rahmet ve bereketi olarak gönderildiği anlamına gelir, çünkü o dünyayı gafletten uyandırmış, Hakla batılı ayıran gerçek bilgiyi getirmiş ve tüm dünyayı kurtuluş ve azabdan her ikisiyle de uyarmıştır. Bu gerçek burada Mekke müşriklerinin Peygamber'i bir bela ve felaket olarak kabul etmekle yanılgıya düştüklerini bildirmek için tekrarlanmıştır. Onlar "Bu adam aramıza ayrılık tohumları ekti, yakın akrabaları birbirinden ayırdı," diyorlardı. Cevap olarak onlara şöyle deniliyor: "Ey akılsızlar, onun size bir bela olarak geldiğini düşünmekle yanılgıya düşüyorsunuz, aslında o size Allah'tan bir rahmet ve bereket olarak gelmiştir."

Bunların dışında Hz. Muhammed'in -salât ve selâm üzerine olsun- getirdiği dinin insanlık için rahmet kaynağı olduğunu ve Hz. Muhammed'in -salât ve selâm üzerine olsun- âlemlere rahmet olarak gönderildiğini gösteren birçok kanıt vardır. Bu rahmet, ona inanan ve inanmayan herkesi kapsamaktadır. Çünkü bütün insanlık, isteyerek veya istemeyerek bilinçli ya da bilinçsiz Hz. Muhammed'in -salât ve selâm üzerine olsun- getirdiği sistemden etkilenmiştir. Bu rahmetin gölgesi hâlâ devam etmektedir. Gölgesinde dinlenmek, kavurucu dünya çölünde, özellikle günümüzde huzur veren meltemlerin esintisini, kokusunu almak isteyenler bu rahmete koşabilirler:

Bugün insanlık her zamankinden çok bu rahmeti ve esenliği duyumsamaya muhtaçtır. Çünkü insanlık, büyük bir bunalım ve şaşkınlık içinde yaşamaktadır. Materyalizmin bataklığında savaşların cehenneminde kıvranıp durmaktadır. Kalpler ve ruhlar kaskatı kesilmiştir.[243]

Rahmet, merhametin sonucunda tezahür eder. Eğer merhamet sergilenmezse rahmetin beklenmesi beyhudedir.

Yukarıdaki ayeti kerime Peygamberimizin rahmet peygamberi olduğunu ifade buyururken, aşağıdaki hadisi şerif ise; “kim ki, alemlerin rahmetinin rahmetine mazhar olmak istiyorsa merhemet etsin” diye ifade buyuruyor.

Yüce Allah cümlemizi izzeti dergahında inayetine ve rahmetine mazhar olan kullarından eylesin.

 

On Dokuzuncu Hadis

 

قَالَ رَسُولُ للّهِ :مَنْ لاَ يَرْحَمِ النَّاسَ لاَ يَرْحَمُهُ اللّهُ تَعالى.


 

Allah Resulü (a.s) buyurdular ki:[244] "İnsanlara merhametli olmayan kimseye Allah Teala ona merhamet etmez." [245]
 

قَالَ buyurdular ki رَسُولُ Resulü (a.s) للّهِ Allah :مَنْ kimseye َلآ يَرْحَمِ merhametli olmayan النَّاسَ İnsanlara َلآ يَرْحَمُهُ ona merhamet etmez اللّهُ تَعالى Allah Teala

 

Hadisin Vürûdu ve Açıklaması

Vürud: Ahmed, Buhari, Müslim, Ebu Hureyre (r.a)'den, Akra bin Habis, Hz. Peygamber (a.s)'ın Hz.Hasan'ı öptüğünü gördü ve şöyle dedi: "Benim on tane çocuğum var. Asla hiçbirini öpmedim." Hz.Peygamber (a.s) "İnsanlara merhametli olmayana Allah Teala merhamet etmez."[246]

Hadis, insanlara karşı merhametli olmaya teşvik etmektedir. Bir başka rivayette bütün canlılara şamil olacak bir üslubla: "Yerde olanlara merhamet etmeyenlere gökte olanlar merhamet etmez" buyrulur.

İbnu Battal bu hadislerle Müslümanın bütün mahlukata; mü'min, kâfir, hayvan, merhametli olmaya teşvik edildiğini belirtir. "Merhamet, canlılara yiyecek içecek vermek, hayvanlara ağır yük yüklememek, dövme, acıktırma, yorma gibi vasıtalarla onlara karşı haddi aşmamak şeklinde tezahür etmelidir" der.

Bir başka hadiste   َ تُنْزَعُ الرَّحْمَةُ إِلاَّ مِنْ شَقِىٍّ  "Rahmet sadece şaki (bedbaht) olandan çıkarılmıştır" buyurularak merhametsizliğin ebedî hüsran alâmeti olduğuna dikkat çekilmiştir.

Rahmet: İncelik, ihsan, bağışlama, acıyıp esirgeme. Allah'ın kullarına acıması, onlara sevgi, şefkat ve merhametle muamele etmesi anlamında Kur'anî bir tabir.

Rahmet, bütün yaratıkların iyiliğini isteyip onlara yardım etme arzusu duymaktır.

Allah Teâlâ'nın bu kelimeden türemiş bazı güzel isimleri vardır;

Rahmân: Esirgeyen,

Rahîm: Bağışlayan,

Erhamürrâhimîn:
Merhametlilerin en merhametlisi,

Hayrürrâhimîn: Merhametlilerin en hayırlısı,

Zürrahme: Rahmet sahibi,

Zü Rahmetin Vasia: En geniş Rahmet sahibi... gibi.

İbadetler, bilhassa oruç ve zekat, merhamet duygusunu arttırır. Müslümanın merhameti bütün müminleri bütün insanları, hatta bütün canlıları içine almaktadır. Çünkü İslam, yaratıcıya hürmet, yaratılana şefkat ve merhamet temeli üzerine bina edilmiştir. Rahmet Peygamberi (a.s); "İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez"[247] buyurur. Küçüklere, güçsüzlere, yardıma muhtaç olanlara, hayvanlara... rahmet ve şefkatle davranmak Peygamberimizin en önemli özelliklerinden ve ümmeti olan bizlere tavsiye ettiği şeylerdendir:

-"Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir."[248]

-"Merhamet edenlere Allah da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere -bütün canlılara- merhamet edin ki, göktekiler de -Allah ve melekler- size merhamet etsin." [249]

* Ağlamak, merhametin bir parçasıdır.

* Allah’ım! Ağlamayan gözden, sızlamayan kalpten ve kızarmayan yüzden sana sığınırım.

sümeyra
Fri 18 February 2011, 02:02 am GMT +0200


      Efendimiz s.a.v. in hayatını okuyunca merhametinin herşeyin önüne geçtiğini görüyoruz..Rabbimin merhametini düşünmek te gönlümüze sürur oluyor..Bu iki merhamet olmasaydı;ye'se düşmek kaçınılmaz olurdu herhalde..Ama dikkat edin;Kur'an-ı Kerimde azap ayetlerinin hemen arkasından Cenab-ı Hakkın affından ve merhametinden bahseden bir ayet-i kerime vardır..Muhakkak vardır..Allahu Alem Rabbim ümit kapısının kapanmasını istemiyor ve izin vermiyor..

    Sadece bunun için bile ne kadar şükretsek azdır..

zerdale
Thu 23 May 2013, 09:38 pm GMT +0200
 ALLAH’ım! Ağlamayan gözden, sızlamayan kalpten ve kızarmayan yüzden sana sığınırım.sen merhameti bol,affı çok...bizlere yardım eyle...ümitsizlik kapımızı çalmasın...merhametinden mahrum eylemee..2 cihanda da merhametinle muamele eylee....

selinay 7b
Thu 26 February 2015, 01:34 pm GMT +0200
Hz. Muhammed hem dini ,hem de dünyevi için bir rahmettir.

sultan aktay
Thu 5 March 2015, 08:19 pm GMT +0200
"Benim insanlarla durumum şuna benzer:
    Adamın biri ateş yakmış.Ateş etrafı aydınlatınca pervaneler (gece kelebekleri)ve böcekleri ateşe atlamaya başlamışlar.bu kurtarmaya (engel olmaya) çalıştıkça başa çıkamamışlar.kelebekler ve böcekler ateşe atlamaya devam etmişler.ben de (tıpkı o adam gibi) kemerinizden tutarak sizi ateşe düşmekten korumaya çalışıyorum.sizler ise ateşe atlıyorsunuz."demiştr.

[Muhammed]
Thu 5 March 2015, 10:02 pm GMT +0200
Ve Aleykumusselam Ve Rahmetullah.Allah (celle celaluhu)'nun Merhamet'i,Ramet'i ne büyüktür.İnşaAllah Allah (celle celaluhu)nun rızasını kazananlardan olup ahirete Allah (celle celaluhu)nun merhametiyle yargılananlardan oluruz İnşaAllah...Rabbim (celle celaluhu) razı olsun paylaşımdan dolayı İnşaAllah...

damla6d
Sun 15 March 2015, 09:43 pm GMT +0200
Hz muhammed  insanlığa bir rahmettir .

Rahmet;bütün varlıkların iyiliğini arzu edip onlara her türlü yardımda bulunmaktır.

Emirhan7c
Thu 19 March 2015, 12:11 am GMT +0200
 "Biz seni ancak insanlara bir rahmet olarak gönderdik" iki durumda da bu ayet, Peygamber'in yeryüzüne Allah'ın bir rahmet ve bereketi olarak gönderildiği anlamına gelir, çünkü o dünyayı gafletten uyandırmış, Hakla batılı ayıran gerçek bilgiyi getirmiş ve tüm dünyayı kurtuluş ve azabdan her ikisiyle de uyarmıştır. Bu gerçek burada Mekke müşriklerinin Peygamber'i bir bela ve felaket olarak kabul etmekle yanılgıya düştüklerini bildirmek için tekrarlanmıştır. Onlar "Bu adam aramıza ayrılık tohumları ekti, yakın akrabaları birbirinden ayırdı," diyorlardı. Cevap olarak onlara şöyle deniliyor: "Ey akılsızlar, onun size bir bela olarak geldiğini düşünmekle yanılgıya düşüyorsunuz, aslında o size Allah'tan bir rahmet ve bereket olarak gelmiştir."

ceren
Thu 19 March 2015, 11:11 am GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbimin rahmeti ve merhameti sonsuz ve eşsizdir.Rabbimin rahmet ve merhamet ettiği kullardan oluruz inşallah...

ikranur 7d
Sat 21 March 2015, 08:09 pm GMT +0200
"Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik."
Hz. Peygamber (s.a.v.) hem dini, hem dünyevi bakımdan "rahmet"tir.

Kaan8/B
Wed 15 April 2015, 09:52 pm GMT +0200
Bilgilendim
Allah Razi olsun

selinay 7b
Mon 25 January 2016, 01:46 pm GMT +0200
Selamun Aleykum
Bir ayette " buz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik buyrulmuştur . " buyrulmuştur. Hz . Muhammed efendimiz ainsanlara bir rahmettir . En güzel ahlak ornegimizdir .
Allah razı olsun
 

rabiayldz
Wed 3 February 2016, 08:06 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) insanlara en güzel ahlak örneğidir.Bizlerde hep Allah'a hamd eder ve kimseye kötülük yapmayız ve kötülük yapanlara hep iyilik yaparız inşAllah.Allah herkesin yardımcısı olsun. (AMİN).

Kevšer
Mon 15 February 2016, 05:49 am GMT +0200
  Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Peygamberimiz ( Sallallahu aleyhi ve sellem ) her yönüyle insanlığa Rahmettir.
Yüce Allah cümlemizi izzeti dergahında inayetine ve rahmetine mazhar olan kullarından eylesin inşaAllah. Amin ecmain..

Bilal2009
Mon 15 February 2016, 05:54 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Herkese ve her şeye merhametli davranmalıyız ki merhamet bulalım . Rabbim paylaşım için razı olsun.

halim
Sat 27 August 2016, 10:19 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; Yarabbi tek duam rahmetini ve merhametini üzerimizden esirgememen bizleri dosdoğru yola ilet bizi dinine hadim hizmetkar kıl.

Allah razı olsun

[Muhammed]
Sun 28 August 2016, 10:22 am GMT +0200
Ve Aleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Rabbim bizleri merhametli kullarından eylesin İnşaallah.Rabbim bizlerde ahirette merhametine ve rahmetine kavuştursun İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah. ..

yagmur_7-c
Sun 28 August 2016, 11:33 am GMT +0200
Esselamu aleykum
Merhamet etmek merhamet getirir...Her canliya gerektiği merhameti gösterek gerekir...Rahmet de merhamet ermek doğar...Rabbim merhametli kullarindan olabilmeyi nasip etsin inşallah...

HALACAHAN
Sun 28 August 2016, 02:16 pm GMT +0200
Allah’ım! Ağlamayan gözden, sızlamayan kalpten ve kızarmayan yüzden sana sığınırım.

RAMAZAN 7/D
Sun 28 August 2016, 06:19 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam .  Karanlıkların üzerine bir güneş gibi doğan Efendimiz s.a.v. bütün insanlığa karşı çok merhametliymiş . Ama çok ayrı bir merhamet ve şefkatle yaklaştığı kişiler çocuklarmış .
Rabb'im Efendimiz sav. i örnek alarak yaşamayı nasip etsin.
ALLAH cc razı olsun

HALACAHAN
Wed 12 April 2017, 12:23 pm GMT +0200
Allahım alemlere rahmet olarak gönderilen habibine layık ümmet eyle bizleri

ceren
Fri 29 December 2017, 03:43 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim bizleri onun yarattığı tüm varlıklara kullara merhamet eden onlara bakan ve allahın rahmetini merhametini kazanan kullardan eylesin inşallah...

ceren
Sun 1 May 2022, 04:17 am GMT +0200
Esselamu aleyküm.yaratilan tüm varlıklara merhamet edip Allah'ın rahmetine merhametine kavuşan kullardan olalım inşallah...