- Rahmanın dostları ve şeytanın yandaşları

Adsense kodları


Rahmanın dostları ve şeytanın yandaşları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafız_32
Wed 29 September 2010, 11:54 am GMT +0200
2. BÖLÜM

RAHMANIN DOSTLARI VE ŞEYTANIN YANDAŞI
 
Bu İki Kesim Arasındaki Düşmanlık:
 

Aslında Rahman'ın yani Allah dostlarının varlığıyla şeytan dost­larının ya da yandaşlarının varlığı çok eskidir. Bu tâ Hz. Adem'in ya­ratılmasından ve Allah'ın meleklere, Adem'e secde emrinden itibaren başlar. Bilindiği gibi bu emre İblîs denilen şeytan dışında melekler icabet etmişler ve ancak İblîs büyüklenerek böyle bir emirden kaçınmıştı.

Nitekim Kur'ân'ı Kerîm, Hz. Adem ile İblîs arasındaki düşman­lıktan bir çok sûrelerde sözeder. En çok söz edildiği sureler ise Baka­ra, A'raf, Tâ Hâ ve başka sûrelerdir.

Yüce allan (c.c) şöyle buyuruyor:

"Bir zamanlar biz meleklere (ve cinlere) "Adem'e secde edin" dedik, tblîs hariç hepsi secde et­tiler. O, yüz çevirdi ve büyüklük tasladı, böylece kâfirlerden oldu.

"Biz Azîmüşşân, "Ey Âdem! Sen ve eşin (Havva) bera­berce ceimete yerleşin, orada ko­laylıkla istediğiniz zaman her yer­de cennet nimetlerinden yiyin, sa­dece şu ağaca yaklaşmayın. Eğer bu ağaçtan yerseniz her ikiniz de kendine kötülük eden zalimlerden olurusunuz" dedik. "Şeytan on­ların ayaklarını kaydırıp haddi te­cavüz ettirdi ve içinde bulunduk-

larından (cennet'ten) onları çıkardı. Bunun üzerine "Bir kısmınız di­ğerine düşman olarak ininiz, sizin için yeryüzünde barınak ve belli bir zamana dek yaşamak vardır" dedik.

"Bu durum devam ederken Âdem, Rabbinden bir takım ilham­lar aldı ve derhal tevbe etti. Çünkü Allah tevbeleri kabul eden ve mer­hameti bol olandır.

"Dedik ki: "Hepiniz Cennetten inin! Eğer benden size bir hidâ­yet gelir de her kim hidâyetime tabi olursa (göndereceğim peygamber­lere uyup benim emirlerimi tutar, yasaklarımdan kaçarsa) onlar için herhangi bir korku yoktur ve onlar üzüntü çekmezler." (Bakara,2/34-38).

A'raf sûresinde ise İblis'in neden secde etmediğinin açıklamasını görmekteyiz. Rabbimiz şöyle buyuruyor:

"Allah buyurdu: "Ben sana emretmişken secde etmekten seni alıkoyan nedir?": (İblis): "Ben ondan daha üstünüm. Çünkü be­ni ateşten yarattın, onu da çamurdan yarattın** dedi." (A 'raf, 7/12).

Allah (c.c), İblis'e secde etmesini emir buyurdu. Ancak o büyük-lendi ve ve secde etmekten kaçındı -Allah kendisine lanet etsin- o, bu yüzden bozuk ve olmayacak bir kıyasa kalkıştı. "Ateş, çamurdan da­ha üstündür" diye bir kıyasa gitti. O bu davranışıyla kendisini Allah ile denk tutuyordu -Haşa-. Çünkü Allah (c.c) böyle bir şeyden mü­nezzehtir. Adeta şeytan şöyle demek istiyordu: "Allah (c.c) böyle di­yor ama, ben de bu işi şöyle görmekteyim." işte bu yüzden İblis Al-lah'm lanetine uğradı da rahmetinden uzak kaldı.

İşte insanların hidâyet ve dalalet fırkası diye ayrılmaları da böyle bir başlangıçlafbrtaya çıkmış oldu. Nitekim Yüce Allah (c.c) şöyle bu­yurmaktadır:

"Sizi yaratan O'dur. Böyle iken kiminiz kâfir, kiminiz mü'-mindir. Allah yaptıklarınızı gö­rür.*' (Teğabün, 64/2).

Ancak peygamberlerin getirmiş olduğu davete katılanlar, onlara icabet edenler, Allah'ın indirmiş olduğu kitaplara iman edenlere ve peygamber olarak gönderilenlere inananlara gelince işte bu fırka Rah-man'm velileri ve dostlarıdırlar. Allah insanlara rahmet olarak pey­gamberlerini göndermiştir.

Ancak uzak duran, büyüklenen ve şeytan gibi davrananlar ise, şeytanın velileri ve dostlarıdırlar yandaşlarıdırlar.

Bu iki fırkadan söz etmeden önce, mutlaka bilmemiz gereken bir şey vardır. O da şu husustur. Allah (c.c), kullarına tüm hüccet ve de­lilleri gösterip ortaya koymuştur. Onlara şeytanın düşmanlığını, öyleki hemen onun Hz. Âdem üe olan kıssasından sonra açıklamıştır.

Allah (c.c) Kur'ân-ı Kerim'de sadece Hz. Adem kıssasiyla şeyta­nın düşmanlığını bir kaç defa zikretmekle kalmamış, aksine işin öne­mini açıklamış ve Ademoğullarınm ondan uzak kalmaları uyarısında bulunmuştur. Kur'ân'ın bir çok yerlerinde ve âyetlerinde insanın şey­tanın kulak vermemesini, sıratı müstakimden yüz çevirmemelerini bil­dirmiştir. Nitekim Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

"Ey iman edenler! Hep bir­den silm'e (sulh ve selamete) gi­rin. Sakın şeytanın peşinden git­meyin. Çünkü o apaçık düşmanı-nudir." (Bakara, 2/208).

Bundan sonra hatırlatmanın yanında uyan bulunan şu â.-ylH|gör-mekteyiz. Rabbimiz buyuruyor ki:

"Ey Âdem oğulları! Şeytan, ana-babamzı, ayıp yerlerini ken­dilerine göstermek için elbiseleri­ni soyarak, cennetten çıkardığı gi­bi sizi de aldatmasın. Çünkü o ve kabilesi, sizin kendilerini göreme­yeceğiniz yerden sizi görürler. Şüphesiz biz şeytanlan, inanmayanların dostları kıldık." (A 'raf, 7/27).

Kur'ân'i Kerîm sadece bu açıklamalarla yetinmiyorf ayrıca Kur'-ân insanlara şeytanın planlarını da gösteriyor ki, gerçek manâda göz­leri olanlar bunu görebilsinler, düşünebilenler de akıllarım başlarına devşirsinler. Nitekim İblis'ten bahisle Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

"...o da (şeytan da): "Yemin ederim ki kullarından belli bir pay edineceğim" demiştir."

"Onları mutlaka saptıraca­ğım, muhakkak onları boş kurun­tulara boğacağım, kesinlikle on­lara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar (putlar için nişanlayacaklar), şüphesiz onlara emredeceğim de Allah'ın yaratıklarını değiştirecekler." dedi. Kim Al­lah'ı bırakır da şeytanı dost edinirse elbette apaçık bir ziyana düşmüş­tür."

"(Şeytan) onlara söz verir ve onları ümitlendirir; halbuki şeyta­nın onlara söz vermesi aldatmacadan başka bir şey değildir." (Nisa, 4/118-120).

Daha sonra Allah (c.c) insanlara, şeytan dostlarının pişmanlıkla­rını ortaya koyan kıyamet sahnelerinden bir sahneyi zikretmektedir. Rabbimiz şöyle buyuruyorlar:

"Ayrılın bir tarafa bugün, ey günahkarlar! Ey insan oğlu! Şey­tana tapmayın, çünkü o sizin apa­çık bir düşmamnızdır" demedim

mi? (Bunu size peygamberlerim vasıtasıyla açık seçik bildirmedim mi?). Ve bana kulluk edin, doğru yol budur, demedim mi?" (Yasın, 36/59 61).

Şimdi de kendisinin peşinden gelenlerden uzaklaşmalarım bildi­ren İblisle ilgili bir başka sahne. Rabbimiz bu sahneyi şöyle açıklıyor:

"(Hesaplarvgörülüp) iş biti- '" rilince, şeytan diyecek ki: "Şüp­hesiz Allah size gerçek olanı va-detti, ben de size vadettim ama, size yalancı çıktım. Zaten benim size karşı bir gücüm yoktu. Ben, sadece sizi (inkara) çağırdım, siz de benim davetime hemen koştu­nuz. O halde beni yermeyin, kendinizi yerin. Ne ben sizi kurtarabilirsiniz ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Kuşkusuz daha önce ben, beni (Allah'a) ortak koşmanızı redettim. Çünkü zalimlere, elbette acıklı bir azap vardır." (İbrahim,14/22).                                                                                       

Artık Allah'ın bu açıklaması ve beyanından sonra bir başka be­yana gerek yoktur. Bilindiği gibi eşya kendi aslına döner. Bu duruma göre mademki İblîs, Hz. Adem'e düşmandır. Hiç kuşkusuz iblisin pe­şinden gidenler de, Rahman'ın dostlarına düşmandırlar. Bunlar aynı zamanda peygamberlere tabi olanların da düşmanıdırlar. Bu bakım­dan iki grup arasında birleşme imkanı yoktur.

Şeytan taraftarlarının ve dostlarının ellerindeki silah düşmanlık, savaş, hased, alay, istihza, hile, tuzak, aldatma gibi şeylerdir ki, şey­tan bütün bunları dostlarına ve taraftarlarına daima telkin edip durur.

Şeytanın taraftarları, mü'minleri gözetleyip duran bir takım in­sanlardır. Fırsat buldukça ve güç yetirdikçe insanları Allah'ı anmak­tan ve zikretmekten alıkoyarlar. Nitekim işin bu yönünü Allah (c.c), Kur'an'ı Kerîm* in bir çok yerlerinde bizlere haber vermiş olmaktadır. Allah (c.c), Allah düşmanlarının Allah (c.c) taraftarlarıyla olan alay­larını şöyle bildiriyor:                                                       

"Kafir olanlar için dünya ha­yatı cazip kılındı. (Bu yüzden) on­lar, iman edenler ile alay ederler. Oysa ki, (iman edip) inkardan sa­kınanlar kıyamet gününde onların üstündedir. Allah dilediğine hesapsız rızık verir." (Bakara, 2/212);

"Kavminden ileri gelen ka­firler dediler ki: "Biz seni bir be­yinsizlik içinde görüyoruz ve ger­çekten seni yalancılardan sanıyo­ruz." (A'raf, 7/66).

"Şüphesiz günahkarlar, (dünyada) iman edenlere gülerler­di. Müminlere uğradıklarına kaş göz hareketiyle alay ederlerdi. Kendi adamlarının yanına dön­düklerinde, (inananlarla alay etmekten) zevk alarak dönerlerdi. Kafirler mü'minleri gördüklerinde "Şüphesiz bunlar yanlış yola girmiş sapıklardır" derlerdi. (Mutaffifin, 83/29-32).

Şimdi de Kur'ân; şeytanın yandaşlarının düşmanlıklarını nasıl tas­vir ediyor, bunu görelim. Bunlar mü'minlere karşı içlerinde nasıl bir kin ve düşmanlık taşımaktalar, bunu dinleyelim. Rabbimiz şöyle bu­yuruyor:

"Âyetlerimiz, açık açık ken­dilerine okunduğunda, kafirlerin suratlarında, hoşnudsuzluk sezer­sin. Onlar, kendilerine âyetlerimi­zi okuyanların nerdeyse üzerleri­ne saldırırlar. De ki: "Size bun­dan (bu öfke ve huzursuzluğunuzdan) daha kötüsünü bildireyim mi? Ateş! Allah, onu kafirlere vadetti. O, ne kötü akıbet (varış yeri)dir!" (Hac, 22/72).

İşte burada çok önemli bir gerçek yer almaktadır. Bu gerçek de şudur. Hz. Âdem (a.s) ile İblîs arasında meydana gelen düşmanlık, öyle bir düşmanlıktır ki bu, İblis ile Ademoğulları arasında da sürüp gitmektedir. İnsanlar yeryüzünde bulundukları sürece de bu devam ede­cektir. İnsanlık tarihi aslında baştan sona şu gerçeği doğrulamakta­dır. İnsanlar; hidâyette ve doğru yolda olanlarla, heva, istek ve arzu­ları ile şeytanın peşinden gidenler diye ikiye ayrılırlar. Nitekim Rabbi­miz şöyle buyurmuştur:

"Sizi yaratan O'dur. Böyle iken kiminiz kâfir, kiminiz mirinin­dir." (Tegabün, 64/2).

Bu duruma göre dünyada ve ahirette bu iki grup arasında birleş­me söz konusu değildir. Şeyhu'l-İslâm İbn Teymiye diyor ki: "Allah'­ın sünneti ve ilahi kanunu gereği şudur. Allah (c.c) dinini hakim kıl­mak istediğinde, bu durumda dinine karşı çıkanlara ve muaraza eden­lere karşı tüm delilleri ortaya koyar. Böylece Allah (c.c) sözleriyle hakkı gerçekleştirmek istiyor ve batılın tepesine hakkı bindiririz de hemen batılın işini bitiriverir. Bir de bakarsın ki, batıl yok olup gitmiştir.[166]

Şimdi Hz. Nuh'un kavminin ona olan düşmanlığına, Ad kavmine, Salih, Şuayb, İbrahim, Musa, İsâ ve en sonunda Muhammed'in düşmanlarına bir dikkat edin. Sonra da bu düşmanlığı bir düşünün ki, cahiliye bu düşmanlıkla iman ehline karşı çıkmaktadır. Nitekim dünya durduğu ve insanlar da bir mirasçı olarak bunun üzerinde ya­şadıkları sürece bu düşmanlık sürüp gidecektir.

Bilindiği gibi Rahmanın velileri yani Allah dostları, sadece Allah (c.c)'ın kendilerini sevkettiği yolda yürümekte ısrarlıdırlar. Şeytanın dostları da koyu bir cahillik sapıklığı, karanlığı içinde yuvarlanıp git­mek isterler. Hep tağuta kulluk ve ibadet ederler, bu tağut ister bir eş ve benzer olsun, tapınılan bir eş ve ortak olsun, ya da istediği bir şehevî istek, bir cinsiyet, bir dil, bir sulta (hakimiyet), bir toprak veya ilk atalarının dinleri olmuş olsun hiç bir fark yoktur. Zira hepsi tağut olma vasfında birleşmişlerdir. Nitekim Rabbimiz ne güzel buyurmuştur.

"Allah, inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çı­karır. İnkar edenlere gelince, onların dostları da tağuttur. Onları ay­dınlıktan alıp karanlığa götürür. İşte bunlar cehennemliktirer. Onlar orada devamlı kalırlar." (Bakara, 2/257).

Rahman'ın taraftarlarına gelince bunlar, Allah'a bağlı olup O'na mensup olanlardır. Bu kimseler Allah'ın bayrağı ve sancağı altında gölgelenmek isterler, bunlar Allah'ı veli ve dost edinirler, Allah'dan başkasını asla dost edinmezler. Bunlar bir tek aile, bir tek ümmettirler. Öylesi bir birlik ki, nesiller ve çağlar üstü, mekan ve vatan kav­ramları dışında bir tekliktir. Bu, kavimciliğin, cinsiyet ve ırkçılığın üze­rinde bir birlik ve güçtür. Evet bu, her türlü asaletin ve soyluluğun üzerinde bir tek aile ve bir tek ümmet oluştur."[167]

İslâm dini Hak ile batılın arasını ayırdetmek için gelmiş olan bir dindir. Aynı zamanda İslâm dini ile cahili sistem arasını açıklamak için gelmiştir. Zira İslâm, insanların bir araya gelmesini sağlayan un­sur olarak ırkçılığı, renk, cins ve toprak bütünlüğü görüşünde değil­dir. Bunları temel unsur olarak kabul etmemiştir. Çünkü bu gibi şey­ler tamamen eski ve yeni cahili sistemlerin öngördüğü şeylerdir. Bu bakımdan her iki cahiliye arasında hiç bir fark yoktur, her ikisi de eşit­tir. Aksine İslâm, insanların bir araya gelme esasını Allah için sağlam bir akide temeline dayandırmıştır. Aralarındaki üstünlüğü de salih ame­le bağlamıştır. Allah (c.c),şöyle buyurmaktadır:                    "Ey insanlar! Doğrusu biz si­zi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için si­zi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstün olanınız, O'ndan en çok korkanınızdır (takva sa­hibi olammzdır). Şüphesiz Allah bilendir, haberi olandır." (Hucurât, 49/13).

İnsanlar, Hz. Âdem ve Havva'dan çoğalmaları veya her birinin bir anne ve babadan doğmaları itibariyle yaratılışta eşittirler. Bu açı­dan soy ve soplarıyla övünmeleri yersizdir. Çünkü gerçek ve yegane üstünlük, takva üstünlüğüdür.

Hz. Peygamber (s.a) de şöyle buyurmuşlardır: "Arabın aceme (arap olmayanlara) acemin de arap olanlara bir üstünlüğü yoktur.

Aynı zamanda siyahın beyaza ve beyazın da siyaha bir üstünlüğü yoktur, üstünlük sadece takva iledir. Hepiniz Âdem'densiniz, Âdem de topraktandır."[168] Yine bir başka hadislerinde Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuşlardır:

"Allah (c.c), sizden cahiliye kötülüklerini (kibri, gururu) ve ata­larla övünmeyi yoketmiştir. (İnsanlar iki kısımdır:) ya takva sahibi mü'min veya bedbaht bir facir."[169]

Bu bakımdan Hz. Mustafa (s.a) Efendimiz dinini kabul etmeyen yakınlarından ve akrabalarından uzaklaşıp onlarla ilgisini kesmiştir. Böylece kendisi mü'minlere bizzat örnek olmak istiyordu. Nitekim Amr b. Âs (r.a)'ın, Rasûlulah (s.a)'dan rivayetine göre kendisi ondan şöy­le söylediğini işitmiştir, Rasûlullah (s.a) hiç gizlemeksizin açıkça şöyle buyurdular:

"(Akrabalarından bir takım kimseleri kasdederek) doğrusu filan aile benim velilenm = (dostlarım) değildirler. Ancak benim velim Al­lah'dır ve salih mü'minlerdir."[170]

Yine Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmuşlardır: "İnsanların bana en yakın olanları kimler olurlarsa olsunlar ve nerede bulunurlarsa bulunlar takva sahibi olanlardır."[171]

Hz. Peygamber (s.a)'in bu hadisleri, Rabbimizin şu âyetine rru-vafık düşmektedir: "Şüphesiz ki onun dostu ve yardımcısı Allah, Ceb­rail ve müzminlerin iyileri (salihIeri)dir."(Tahrim, 66/4)           

Buradan şu gerçeği öğrenmiş olmaktayız. Mü'minler ancak :Â1-lah'ın velileridirler. Çünkü onlar, Allah'ın murad ettiği şeye bizzat ica­bet edenlerdir. Her şeyi bizzat Allah (c.c)'dan almışlardır. Bir tek O'na kulluk ve ibadet etmişlerdir. Bir tek O'ndan korkmaktadırlar. Halbu­ki ikinci fırka böyle değildir. Allah (c.c)'m peygamberlerinden her­hangi bir peygamber kendilerini davet ettiğinde şu cevabı verirler:

"Onlara (müşriklere)  "Al­lah'ın indirdiğine uyun" denildi­ği zaman onlar, "Hayır! Biz ata­larımızı üzerinde bulduğumuz yola uyarız" dediler. Ya ataları bir şey anlamamış, doğruyu da bulamamış idiyseler?" (Bakara, 2/170)                                                 

Yine bir başka âyette de Rabbin onların halini şöyle bildiriyor:

"Onlara: "Allah'ın indirdi­ğine ve Rasûlüne gelin" denildiği vakit: "Babalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol) bize yeter" der­ler. Ataları hiç bir şey bilmiyor ve doğru yol üzerinde bulunmuyor İseler de mi?" (Maide, 5/104)

Allah velilerinin ve dostlarının nitelikleri ve vasıfları ise şöyledir; Davete icabet, Allah'ın hükmüne ve şeriatına kesin boyun eğiş ve O’nun emrine uyuş. Nitekim Rabbimiz şöyle buyuruyor:

"Aralarında hüküm verme­si için Allah'a ve Rasûlüne da'vet edildiklerinde, "işittik ve itaat et­tik." demek, sadece mü'minlerin söyleyeceği sözdür. İşte asıl bun­lar kurtuluşa erenlerdir." (Nûr, 24/51)

Şeytanın velileri, yandaşları ve dostlarına gelince, bunların en be­lirgin özellikleri de şöyledir: Allah'ın hükmünden ve şeriatından yüz çevirmek, heva ve istekleriyle şeytana uymak. Nitekim Rabbim hak­larında şöyle buyuruyor:

"Dillerini eğerek, bükerek ve dine saldırarak "işittik ve karşı geldik", dinle, dinlemez olası", "râinâ" derler." (Nisa, 4/46)

Bir başka âyette ise şöyle buyurulmaktadır:

"Kendisine Rabbinin âyetleri hatırlatıldıktan sonra onlardan yüz çevirenden daha zalim kim olabilir? Muhakkak ki biz, gü­nahkarlara, ettiklerinin karşılığı olan cezayı vereceğiz." (Secde, 32/22)

Allame İbn Kayyım da bu konuda şöyle diyor: "Rasûlullah (s.a)'ı yalanlayanlar, ona uymaktan yüz çevirenler, şeriatından yan çizenler, dininden uzak kalanlar, sünnetine uymayanlar, onun getirdiğine bağ­lanmayan ve yapışıp tutunmayanlar, cehaleti iyice içine sindirmiş olan­lar, heva ve fesadı kalbine yerleştirmiş olanlar, inkarcılığı ve reddet­meyi göğüslerine yerleştirmiş olanlar, tüm organlarından isyan ve mu­halefet çıkanlar, evet işte bütün bu nitelikleri taşıyanlar hepsi de şey­tanın veli ve dostudurlar."[172]

Şeytan dostlarının ve velilerinin belirgin özelliklerini şöylece sıra­layabiliriz: "Hak geldiği zaman, sırf koltuklarının elden gitmemesi için buna karşı koyarlar ve hakkı çiğnerler. Ayaklarıyla onu teperler. Şa­yet bundan aciz kalırlarsa bu defa hakkı ortadan kaldırmak için sal­dırırlar. Eğer bunu da yapmayacak olurlarsa bu defa, hakkın yolla­rında hile ve tuzak kurmaya girişir, değişik yol ve yöntemler denerler. Bunlar imkânlalrı oranınca böyle bir işi yapmaya her zaman müsait­tirler. Eğer bütün bunlardan bir şey elde edemezlerse bu defa sokak­ları ve konuşmayı hakka verirler ama, ondan yetkiyi, hüküm vermeyi ve uygulamayı kaldırırlar. Şayet hak üstün gelir ve zafer kazanırsa ve bu, onların lehine ise, bu defa hemen harekete geçerler ve hakka bo­yun eğerler. Fakat hakka gelişleri, o hakkın gerçekleşip uygulanması için değil sırf kendi amaçlarına, heva ve isteklerine uygun geldi dir. Nitekim yüce Mevlâ şöyle buyurmaktadır:                 

"Onlar, aralarında hüküm vermesi için Allah'a ve peygam­berine çağırıldıklarında, bakarsın ki içlerinden bir kısmı yüz çevirip dönerler. Ama, eğer (Allah ve Ra-sûlünün hükmettiği) hak kendi lehlerine ise, ona boyun eğip ge­lirler. Kalblerinde bir hastalık mı

var; yoksa şüphe ve tereddüd içinde midirler? Yoksa Allah ve' nün kendilerine zulüm ve haksızlık edeceğinden mi korkuyorlar?Hayır  asıl zalimler kendileridir!" (Nur, 24/48-50).[173] 

 

İki Sınıf Arasındaki Düşmanlığın Tabia
 

İki fırkanın belirgin özelliklerini açıkladıktan sonra, artık1 şimdi bu iki fırka arasındaki düşmanlığın ne olduğundan söz edebiliriz. Ay­rıca bu düşmanlığın ne olduğunu bilmek de gayet önemlidir. Zira in­san ancak bu sayede iğrenç olanla temiz olanı birbirinden ayırdedebi-lir. Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır:

"Allah, kirlenmişi temizden ayırdetmeksizin, mü'minleri, bulunduğunuz halde bırakacak değildir." (Ân îmrân, 3/179).

Gerçekten iki fırka arasındaki düşmanlığı öğrenmek pek önemli olan bir husustur. Zira ancak bu sayede, sözde îslâm adını taşıyan bazı kimselerin foyaları meydana çıkacaktır. Çünkü bunlar müslümanların, çağdaş cahili toplum içerisinde eriyip yok olması için ve müslümanların Rabblerine karşı, dinlerine ve müslüman kardeşlerine karşı dostluklarını sona erdirmek için durmadan gayret göstermektedirler. Diğer taraftan bu dinin düşmanlarından uzak kalması yerine onlarla birlikte harekete gayret gösterirler. Müslüman her halükarda İslam düş­manlarından uzak olur ve onlara olan düşmanlığını da sürdürür. İşte sözde müslümanlar, îslâm düşmanlarıyla her şeye rağmen birlikte hareket etmişlerdir.

Bu pek önemli gerçeği düşmanlarımız daima arka plana atmak, sürekli onu gündemden düşürmek ve fırsat buldukça halkın nazarın­dan silmek istediler. Bunun için kâfirlerin gerçekten vefakar dostlar ve değerli kimseler olduğunu, bunların vefakarlığına gölge düşürme­memiz gerektiğini, bu yüzden de onları sevmemiz, takdir etmemiz ge­rektiğini söyleyip durdular. Evet bunlara tazimde bulunmalıyız, say­gıda kusur etmemeliyiz dediler. Daha ileri giderek: "Bunlar ilerlemiş olan toplumlardır, biz ise, geri kalmış ülkeleriz. O halde bizim de on­lar gibi olmamız için, onların gittiği yolda yürümemiz, metodlarını uy­gulamamız, her alanda onların hareket ettiği gibi hareket etmemiz gerekir" dediler." Kâfirlerin kültürlerini, acısıyla, tatlısıyla, gerçeğiyle, batılı ile, onların her şeyini almalıyız. Zaten bunların yaptıkları hiç bir şeyde batıl hükmünde bir şey de yoktur," dediler.[174]

Amma! ne yazık ki; Hep kovuldular, uzaklaştırıldılar ve küçümsenip horlandılar. Halbuki Allah (c.c), nezdinde hizbullah adı verilen halis ve samimi müslümanlar hep üstün insandırlar. Bunlar sayıca az da olsalar, böyledirler. Hüsrana uğrayanlar ise, sayısız çoklukta olsa­lar da, şeytanın yandaşları ve dostlarıdırlar, (aşağılanmışlardır.) Bu iki fırka arasındaki düşmanlıktan kesinlikle söz edilmelidir. Bunun ön­ceden geçmiş olması lazımdı. Gerçi basit bir şekilde de olsa İnsan ile . İblis düşmanlığından, yani İblisin insana karşı olan düşmanlığından söz edilmesi gerekir ki, şeytanın insan nefsine nasıl girmeyi başardığı­nı öğrenmiş olabilelim. Kendi velilerine hakkı nasıl batılla karıştıra­rak sunduğunu bilmemiz gerekir. Ancak mü'min için hakkın ortaya çıkması buna bağlıdır. Böylece mü'min daha dikkatli davranacağı gi­bi, kendisiyle birlikte hareket edenler de öylesine dikkatli bir şekilde hareket ederler, aynı zamanda Allah'a ibadet ederken ve O'na karşı kulluklarım sürdürürken Allah'ın kendilerine ihsan etmiş bir basiret üzere ve O'nun şeriatına dayalı bir nura göre hareket ederler.

İbnu'l-Kayyım (r.a), şeytanın insana karşı olan düşmanlığını ye­di madde halinde özetleyip sunmuştur. Ben de bunları özet halinde sunmak isterim.

1- Küfür ve Şirk: Allah ve Rasûlüne karşı düşmanlık: Şayet Şeytan bu hususta zafer elde ederse, bunun için Adem oğluna karşı çekti­ği ah ve kinini unutur, adeta yüreğine su serpilmiş olur. Bu arada onunla beraber olanlar da birazcık olsun yorgunluklarını gidermiş olurlar. Çün­kü şeytanın kuldan istediği ilk şey budur. Şayet bunda başarılı olması halinde, hemen onu kendi askerleri arasına alır ve yardımcılarından kılar. Kişi böylece şeytanın davetçileri arasına girer. Şeytan eğer böy­le bir şeyi başaramaz ve ümitsiz kalırsa ikinci kötülük planım dene­meye koyulur.

2- Bu ikinci yol da bid'at'tır. Çünkü bu, şeytana göre fasıklıktan ve isyandan çok daha sevimlidir. Zira bid'atın yapmış olduğu tahri­bat bizzat dinedir ve bu, haddi aşmaktır üstelik tahribat çok büyük­tür. Aynı zamanda bu, peygamberlerin davetine de muhalefet etmek­tir, karşı çıkmaktır. Şeytan peşine düştüğü kimsenin elde edilemeye­cek nitelikte bir insan olduğunu, onu bidat ve dalalete sürüklemeye muvaffak olamayacağını anlarsa bu defa üçüncü bir yol denemeye kalkışır.

3- Değişik türlerine göre büyük günah işletmeye çalışmak: Şeytan hiç durmaksızın.peşine takıldığı kimseyi böyle bir tuzağa düşür­meye uğraşır durur. Şayet bu kimse bir alim ise ve özellikle de çevresi ve ilmi olan biriyse, onu halkın nazarında değersiz hale getirmek için uğraşır durur. Şurası da bilinen bir gerçektir ki: inananlar arasında kötü söz ve davranışların yayılmasını isteyenler için acıklı bir ceza ve azap vardır. İşte bu, o kötülüklerin yayılmasını istediği zaman da böy­ledir. Ya bir de onları dost edindikleri zaman acaba bunun yayılması nasıl olur? Eğer bu yolu da başaramazsa bu defa bundan başka bir yol dener.                                                                                         

4- Küçük günahları yaptırtır ki, bunlar toplana toplana kişinin helakine sebep olur. Nitekim Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmaktadır­lar: "Sizi küçük günahları küçümsemekten uyarırım, böyle bir davra­nıştan uzak durunuz. Zira bunun gibi bir toplum bir çölde konakladı­lar da..."[175] Hadis böylece uzun bir şekilde devam eder. Manâsı şöy­ledir: Konaklayanlardan her biri bir odun alıp geldi. Böylece topla­nan odunlarla büyük bir ateş yakıldı, yiyeceklerini pişirdiler ve hepsi­ni kebap yaptılar. Çünkü hiç bir zaman küçük bir şeyi küçümsememek gerekir. Aksi takdirde giderek o şeyleri hafif görmeye başlar. Bu itibarla büyük günah işleyen kimse, küçük günah işleyene göre çok daha dikkat eder ve her zaman Allah'dan korkar, bu diğerlerine göre daha güzeldir. Eğer şeytan insanı bu yoldan da elde edemezse, bu de­fa bundan sonraki yolu dener. Bu deneme beşinci yol olmaktadır.

5- Bu defa insanları sevap ve günah olmayan mubah şeylerle uğraştırmaya gayret gösterir. Hatta bu öyle bir tuzaktır ki, kişi bunlarla meşgul olurken bir çok sevapları bu arada kaçırmış olur Şayet peşine düştüğü kimse onu aciz bırakır ve kişi zamanını iyi değerlendiren bi-, riyse, şeytan bundan da ümidini keser. Çünkü kişi nefeslerinin mikta­rını, bunların hesaplı olduğunu bilmekte, şeytanın peşinden gitmesi halinde elde edeceği nimetlerinin kesileceğini bilmektedir. Evet kişi yap­ması veya yapmaması halinde ne gibi sevap kazanacak veya nasıl bir azap ile karşı karşıya kalacak bunları bilir. Böylece şeytanın tuzağına düşmez. Şeytan bu denemeden de ümdini kesince bundan sonraki yo­lu denemeye koyulur.

6- Daha güzel ve iyi bir amel ve hizmet varken, kişiye bunu bı­raktırıp bundan daha alt değerde olan bir şeyle uğraşmasını sağlama­ya çalışır. Böylece onun faziletini yok etmek ve ona üstün amelin se-vafeuıı-k ay bettir mek ister. İnsana bir çok hayır kapılarını öğütier, böyle kapılar açar, hatta anlatıldığı gibi insana yetmiş kadar hayır kapısını açar, önerir. Böylece kişi arzu ettiği kötülüğü yaptırtmaya götürmek ister. Meselâ kişiye yetmiş kat sevap kazandıracak bir işi bıraktırır, bunun çok çok altında olan şeylerle uğraşmasını sağlamaya çalışır. Kişi böyle bir inceliği kolay kolay farkedemez. Şeytan, bunları yaptırırken Allah'ın sana yardımı ve kalbinde yakmış olduğu nûr sayesinde kazanabiliyorsun" diye düşünceleri insan kalbine sokar, bunun sebe­bi, o kimseyi Allah Rasûlüne uymaktan uzaklaştırmaktır. Böylece ken­disi Allah nezdinde daha üstün olan amellerin mertebeleri nelerdir, Al­lah'ın daha çok sevdiği ameller nelerdir, Allah (c.c), daha çok hangi­sinden hoşnud oluyor, bütün bunlardan habersiz kişiyi Peygamber (s.a) efendimize tabi olmaktan alıkoyar. Halbuki adam bilmiyor ki, bun­ların olabilmesi için, ancak peygamber varislerinden olmaları ve üm­met içinde onun naibleri olmalı, yeryüzünde onun halifeleri olmalılar ki, istenilen kazanılmış olabilsin. Allah (c.c), fazlı ve keremiyle kulla­rından dilediğine ihsan ve ikramda bulunur.[176]

7- Şayet şeytan bu altı maddeyi ugulamaktan aciz kalırsa, artık I insanlardan ve cinlerden olan taraftarlarını ve askerlerini değişik vel türlü eziyetli yollarla ve fikirlerle müslümanın üzerine saldırır. Kimîsine eziyet ederken, kimisini tekfir ile damgalatır, kimisini sapıklık ve dalaletle damgalar, kimisini bidatcıhkla ve kimisini de sakın bunlara! yaklaşma gibi sloganlarla pençesine takar. Böylece insanların kalblerini bulandırmak için onları köreltmek, etkisiz hale getirmek, içlerindeki iman kıvılcımını söndürmek ister. Aynı zamanda insanların on-| dan yararlanmasını önler. Artık ortada bir tek gayreti kalmıştır. İnsan ve cin şeytanlarından oluşan batıl ordusunu bunlar üzerine salif dırtmak ve bunun için çalışmak. Hiç bir fırsatı kaçırmaksızın gerekeni yapar ve işi hiç de gevşek tutmaz. Bu durumda mü'min harbe girişir, bu Ölünceye kadar sürer. Ne zaman ümmeti böyle bir harbe ko-f yarsa, ya esir edilir veya yaralanır. Böylece bu cihad, kişi Allah'a kavuşuncaya dek sürer.

Mademki bütün bunlar şeytanın kurmuş olduğu tuzaklardır. İnsanın başına şeytan bunları getirmektedir. O halde aradaki düşmanlığın sebebi nedir. Rahmanın velileri ile şeytanın velileri arasındaki bu düşmanlığını ve kavganın sebebi nedir? Cevap olarak deriz ki, bunuı sebebi şu dört şeyin birisidir.

1- Kibir: Şeytan dostları hakka karşı, Hz. Peygamber (s.a)'e karşı ve peygamberliğe karşı hep büyüklük tasladılar, büyüklük ileri sürdüler. Allah (c.c), onlar için şöyle buyurmaktadır:

"Kendilerine gelmiş kat'î bir delil olmaksızın, Allah'ın âyetle­ri hakkında münakaşa edenler var ya, hiç şüphe yok ki, onların kalblerinde, asla yetişe mey ecekleri bir

büyüklük hevesinden başka bir şey yoktur. Sen Allah'a sığın, Kuşkusuz O, işiten ve görendir." (Mü'min-Gafir, 40/56)         

Bir başka âyette ise Rabbim şöyle buyurmaktadır:     

"(Ne var) ki gönlünüzün ar­zulamadığı şeyleri söyleyen bir peygamber = elçi geldikçe, ona karşı büyüklük tasladınız. (Size gelen) peygamberlerden bir kısmını yalanladınız, bir kısmını da öldürdünüz." (Bakara, 2/87)

Yine bir diğer âyet meali ise şöyledir:

"Ona âyetlerimiz okunduğu zaman, sanki bunları işitmemiş, sanki kulaklarında ağırlık varmış gibi büyüklük taslayarak yüz çe­virir. Sen de ona acıklı bir azabın müjdesini ver." (Lokman, 31/7)

2- Dünya hayatım ahiret hayatına tercih etmek; böylece şehvet istek ve arzulara takılıp şehvetlerin peşinden gitmek. Nitekim Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır.                                         

"Bu (azap), onların dünya hayatını ahirete tercih etmelerin­den ve Allah'ın kâfirler toplulu­ğunu hidâyete erdirmemesinden ötürüdür." (Nahl, 16/107)

Yüce Mevlâ bir başka âyette de şöyle buyuruyor:

"Dünya hayatını ahirete ter­cih edenler, Allah yolundan alıko­yanlar ve onun eğriliğini isteyen­ler var ya, işte onlar (haktan) uzak bir sapıklık içindedirler." (İbra­him, 14/3)                                       

Şayet kibir ve dünyayı ahirete tercih etme ve sevme bulunursa ve­ya bu ikisinden birisi kişide varsa, o zaman bu nitelikleri taşıyan kim­seler, Allah'ın samimi, halis kullarının varlığından rahatsız olurlar. Hatta bu gibi insanların herhangi bir hareketleri olmayıp sesiz de kal­salar, yine de böyle temiz ve pırıl pırıl bir hayat sürmeleri, hep onlar­dan üstün olmaları bu kimseleri adeta çileden çıkartır. Allah düşman­larını öfkelendirir ve kızdırır. Nitekim Rabbim onların durumlarını şöyle bildirmekledir:

"Sizin de kendileri gibi inkar ederek küfre girmenizi istediler ki onlarla eşit olasınız." (Nisa, 4/89)

Bu düşmanlığın böyle sürüp gitmesi, tertemiz fırkanın varlığı, kirli ve murdar bir hayatın peşinde koşan kimseleri rahatsız eder. Zira kö­tüler iyileri gördükçe kötülüklerini daima hatırlayıp duracaklarından

bu kendilerini gerçekten rahatsız eder. İşte bundan dolayıdır ki, Al­lah düşmanlarının hile ve tuzakları, Allah dostlarına karşı "Hîle ve tuzak" kelimesinin kapsadığı tüm manâlarla gündeme sokulması için çalışılır. Bu alay etmekle olacağı gibi, işkenceyle, eğlenip sıkıntıya dü­şürmekle hatta mü'minlere nasıl bir kötülük yapabilme imkânı varsa tüm bu yolları deneyerek mü'minleri gözaltında tutmaya çalışır.

3- Haset = (Çekememezlik): Aslında şeytan dostlarının ye yan­daşlarının kinleri hiç bir zaman dinmez. Onlar mü'minleri hiç bir za­man çekemedikleri gibi içten içe kıskanıp kin güderler. Yüce Allah (c.c) Kitabında onların durumlarını şu âyetle açıklamaktadır:     

"Ehl'i kitaptan çoğu, haki­kat kendilerine apaçık belli olduk­tan sonra, sırf içlerindeki kıskanç­lıktan ötürü, sizi imanınızdan vaz-geçırip küfre döndürmek isterler. Siz, Allah onlar hakkındaki em­rini getirinceye kadar affedip, bağışlayın. Şüphesiz Allah her şeye ka­dirdir." (Bakara, 2/109)

Evet, işte onların temenni ve istekleri budur. Dilerler ki, Allah'ın kulları küfretsinler ve böylece sapıklık ve küfürde kendileriyle denk olsunlar, Şayet mü'minlere karşı üstünlük kurarlarsa mü'minlere karşı ne denli büyük hased ve kin sahibi olduklarında gerçek yüzüyle ortata ya çıkar. Rabbimiz (c.c) şöyle beyan buyuruyor:

"Onların nasıl ahdi olabilir; onlar size galip (üstün) gelselerdi, ne ahit, ne antlaşma gözetirlerdi." (Tevbe, 9/8)                     

4- Hakimiyet ve velayet yetkisini almak:İşte bu konu, aslında önde gelenleri ve tağutları ilgilendiren ve onlara özgü olan bir konudur. Çün­kü bunların bir tek gayeleri vardır, o da insanları köleleştirmek. Zira bunlar, hep insanların kendilerine saygı göstermesine, onlara boyun eğmesine, her şeylerine tepkisiz evet demesine alışmış olduklarından, insanların daima onların istekleri doğrultusunda hareket etmesini is­terler.

Allah'ın dininin gelmesi, şeriatının hakim olması bunların işleri­ne gelmez. Çünkü Allah'ın şeriatı, insanın insana kul ve köle olması­na izin vermez, onları böyle bir durumdan kurtarıp bir tek olan ve aynı zamanda Kahhâr olan Allah'a ibadet ve kulluğa çağırır. Bu itibarla önde gelenler, her zaman hayır davetçilerine karşı çıkmışlar ve bunlara düşman olmuşlardır. Çünkü bu liderler (tağutlar) şunu çok iyi bilmektedirler ki, hayrın ve şeriatın hakim olması halinde kendi güç ve kuvvetleri yok olacaktır, şeref ve soyluluklarının herhangi bir etki­si kalmayacaktır. Bundan böyle insanlar kendilerinden korkup ürper-meyeceklerdir. Çünkü Allah'ın dini onları hürriyete kavuşturmuş, ken­dilerini aziz ve yüce kılmıştır. Din, Onları Allah'ın kullan yaptığın­dan, bundan böyle korkuları da Allah'dandır. Sevgileri Allah için olduğu gibi dostlukları ve velayetleri de Allah içindir, aynı zamanda kin ve buğuziarı da Allah içindir.

Bunun en güzel örneği ve delili, Kisrâ'nın fiil ve davranışıdır. Allah Rasûlü'nün mektubu kendisine geldiği ve kendisini İslâm'a girmeye davet ettiği zaman büyüklenmiş belki de kendi kendine şöyle demişti.

  "Allah Allah şaşılacak şey, dün bizim kapılarımızda bize çobanlık eden araplar, bugün gelmişler de bizi kendilerinin yeni dinlerine girmemize davet ediyorlar. Kesinlikle eminim ki, onların yeni dinine girmem halinde, tüm mülküm kaybolacaktır. Hayır bu asla böyle olmamalıdır" sonra da mektubu paramparça edip atmıştı.

Allah Rasûlü'nün duası üzerine, Allah (c.c), duaya icabet etti ve Kisra'nın mülkünü onun mektubu parçalamasından daha kötü bir şe­kilde darmadağın etti.

İşte Allah'ın dinine boyun eğmeyen, O'nun velayet ve sultasına rıza göstermeyen, O'nun hakimiyetini kabullenmeyen tağutlar her za­man Allah dostlarına düşmanlık göstermişler ve onlara karşı işkence­lerin her türünü ve her yolunu denemişlerdir. Nitekim Allah (c.c) şöy­le buyurmaktadır:

"Onların mü'minlere kin bağlamalarının sebebi, sadece mü'minlerin, her şeye galip, hamdedilmeye (övülmeye) layık Al­lah'a iman etmeleridir." (Büruc, 85/8)

"Aslında cahiliye toplumu İslami istemez ve ondan hoşlanmaz. Çünkü o c,ahiliye bizzat kendisi İslamdaki hakkın ve hayrın ne oldu­ğunu bilmemektedir. Ya bundan dolayıdır veya o cahiliye ile kişinin nefsi arasında şöyle bir durumun mevcut olmasındandır. Kendisinin yaşamakta ve sürdürmekte olduğu batılın hak olduğuna inanmakta ve hatta bunun İslam'dan çok daha doğru ve güçlü olduğuna kani ol­muş olmasındandır. Hayır hayır durum hiç de öyle değildir. Doğrusu. o, İslamı istememekte ve hoş karşılamamaktadır. Çünkü o şunu iyice bilmektedir ki, İslamın kendisi haktır, iyilik ve hayrın tâ kendisidir. Yine cahiliye şu gerçeği de çok iyi bilmektedir. Hayatın yamuk ve eğri olan yönlerini düzeltecek yegane sistem ve nizam islamdır. O islam-dan hoşlanmamakta, zira hayattaki bu yamukluğun ve düzensizliğin devamını isteyip durmaktadır. Bunu aşırı bir şekilde istemekte de ıs­rarlıdır. O isterki tüm işlerin hep bu eğriliği ve yamukluğuyla sürüp gitsin, hiç bir zaman doğrulmasın. Çünkü bu yamukluk ve eğrilik cahiliyenin asli karakteridir. Diğeri ise İslamdır. Allah (c.c) şöyle bu­yurmaktadır:

"Semûd'a gelince onlara doğru yolu gösterdik, ama onlar körlüğü, doğru yola tercih etti­ler." (Fussilet, 41/17)[177]

Şimdi Rahman'ın velilerinin yani dostlarının düşmanlıklarının ta­biatına, karekteristik özelliğine gelince, bu hususta şöyle deriz. Bu, as­lında onların akidelerinin ya da inançlarının bir parçasıdır. Sanırım ben bu hususta, konunun giriş ve hazırlık bölümünde gerekli açıkla­mayı yaptım. Ben orada "Lâ ilahe illallah" kelimesinin gerekleri ve şartlarını ansırken, sanırım bu konuya da değindim. Gerçekten on­lar Allah ve Rasûlüne karşı düşmanlık edenlere karşı kin ve buğz" bes­lerler. Nitekim Rabbimiz şöyle buyurmakta idi:

"Allah'a ve ahiret gününe inanan bir toplumun -babaları, oğullan, kardeşleri, yahut akraba­ları da olsa- Allah'a ve Rasûlüne düşman olanlarla dostluk ettiğini görmezsin. İşte onların kalbine Allah, iman yazmış ve katından bir ruh ile onları desteklemiştir. Onları içlerinde ırmaklar akan cennetlere sokacak, orada ebedî kalacaklardır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan hoşnut olmuşlardır. İşte onlar, Allah'ın grubudur. îyi bilin ki, kurtuluşa ere­cek olanlar sadece Allah'ın grubu olanlardır." (Mücadele, 58/22)

Aslında müslümanlar yolun ortasında ya da yarısında düşmanla­rıyla bir araya gelmek istemezler. Müslümanlar da tıpkı imamları ve önderleri Hz. İbrahim (a.s)'in dediği gibi derler:

"İbrahim'de ve onunla bera­ber olanlarda, sizin için gerçekten güzel bir örnek vardır. Onlar ka­vimlerine demişlerdi ki, "Biz siz­den ve sizin Allah'tan başka tap­tıklarınızdan uzağız. Sizi tanımıyoruz. Siz bir tek Allah'a inanıncaya kadar, sizinle bizim aramızda sürekli bir düşmanlık ve öfke belirmiş­tir." (Mümtehine, 60/4)

Üstad M. Abdulvehhâb (r.a) der ki: "Kişi Allah'ı bir tek bilip, şirki de terketse bile, müşriklere karşı düşmanlığını sürdürüp açık bir şekilde ilan etmedikçe, doğru dürüst müslüman olmuş olamaz. Onla­ra karşı açıkça buğzettiğini de bildirip ilan etmedikçe müslüman ola­maz. Nitekim Rabbimiz Mücadele Sûresinin 22. âyetinde buna dair gerekli açıklamayı vermişti. Bu âyetin meali biraz önce geçmişti.[178]

Madem ki biz bu düşmanlığın durumunu ve hakikatini bilmekte­yiz. O halde burada bizim bilmemiz gereken ortak bir nokta vardır. Evet bütün İslam düşmanları arasında farklı nitelikte de olsalar, kâ­fir, müşrik ve münafık ta olsalar, hepsinde tek ortak nokta İslâm düş­manlığında ve onu istememekte birleşmiş olmalarıdır.

Doğrusu İslamî metodun karakteri ve ve tabiatı -ki, bunu diğer metod ve program uygulayıcıları henüz yeni olarak tanımaktadırlar yeryüzünde Allah'ın ülkesinin yeniden ikamesi, insanların insanlara kölelikten kurtularak bir tek Allah'a kul olmalarını ve ibadet etmele­rini sağlamaktır. Aynı zamanda tüm insanların arasına giren ve hürri­yetleri için bir engel oluşturan maddî maniaların ortadan kaldırılıp, gerçek anlamda hürriyet seçimine geçilmesini temin etmektir. Sonra hayat noktai nazarından iki metod arasında öyle bir tabiat ve karak­ter vardır ki, bunlar birbirleriyle çelişkilidirler. Küçük olsun, büyük olsun hiç bir zaman aralarında birleşme imkânı yoktur.                   

Dünyaya bağlı bulunan metod ve programcılar, temelde Rabbanî metodun aleyhinde var güçleriyle çalışırlar, tümüyle Rabbani metodun yok olmasını isterler. Çünkü Rabbani metod bu kimselerin varlıklarını, metod ve programlarını ve boyutlarım tehdit etmektedir. Evet, bunların metodlarının geçersizliğinin ortaya çıkmasından önce, kendilerinin durumu ortaya çıkmadan önce, islâm'ı önlemeye çalışırlar.! Bu, aslında zorunlu olan bir durumdur ve kesindir, gerçekte ne bunlar için ne diğeri için bir seçim hakkı da yoktur... Nitekim bu yolu Kur'ân şöyle ortaya koymaktadır.

"Onlar eğer güçleri yeterse, sizi dininizden döndürünceye ka­dar size karşı savaşa devam eder­ler." (Bakara, 2/217)[179]

Şimdi sizlere Kur'ân'ın nass olarak sunduğu gibi, bu düşman sınıflara ait bazı düşmanlıklarını sunalım. Kâfirler hakkında şu gerçeğe işaret ediyor:                                                                           

"Onlar ağızlarıyla Allah'ın nurunu söndürmek istiyorlar. Halbuki kâfirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır."(Saf, 61/8)

Kur'ân müşrikler hakkında da şu gerçeklere işaret ediyor!

"Ehli kitaptan küfredenler de müşrikler (putperestler)de Rabbinizden size bir hayır indiril­mesini istemezler." (Bakara, 2/105)

Bir başka âyette de şöyle buyurulmuştur:

"Müşrikler istemeseler de di­nini bütün dinlere üstün kılmak için Peygamberini hidâyet ve hak ile gönderen O'dur." (Saf, 61/9)

Kâfir ve müşrikler Allah'ın dinine, kitabına ve delillerine sihir, şiir ve kehanet diyerek iftiralar uydursalar da Allah'ın dini yücelecektir.

Ehli Kitabın düşmanlıklarına gelince, Kur'ân onlardan şöyle sözetmektedir;

"Sen dinlerine uymadıkça yahudiler de hıristiyanlar da asla senden   razı   olmayacaklardır."

(Bakara, 2/120)

"İnsanlar içerisinde iman edenlere düşmanlık'bakımından en şiddetli olarak yahudiler ile müşrikleri bulacaksın." (Maide, 5/82)

"Kendilerine Kitab'dan na-sib verilenlere baksana! Sapıklığı satın alıyorlar ve sizin de yoldan çıkmanızı   istiyorlar.”   (Nisa, 4/44).

"Onlar ise, sizinle karşılaş­tıklarında, "İnandık" derler; ken­di başlarına kaldıklarında da, si­ze olan kinlerinden dolayı par­maklarını kemirirler. "Kininizle

geberin" deyiver. Şüphesiz Allah kalblerin içindekini hakkıyla bilmek­tedir." (Al'i İmrân, 3/119)

Münafıkların düşmanlıklarına gelince, Kur'ân-ı Kerîm bu husu­su değişik yerlerde ele almış ve bu hususta gerekli uyarıda bulunmuş­tur. Buna örnek olarak Bakara sûresinin hemen baş tarafından yer alan 13 âyeti zikredebiliriz. Adı geçen sûrenin 8. âyetinden yirminci âyeti­ne dek bu konu ele alınmıştır. Bu, münafıkların çok sayıda olmasın­dan ve insanların bu kimseler yüzünden bir çok bela ve felaketlerle yüzyüze bulunmasından dolayıdır. Diğer taraftan münafıklar, müs-lümanlar için en büyük fitne ve tehlikeyi oluşturmaktadırlar. Gerçek­ten İslamın bunlar yüzünden karşı karşıya bulunduğu tehlike pek çe­tin ve çok önemlidir. Çünkü münafıklar müslüman olduklarını söylü­yorlar. İslama nisbet olunmaktalar. Müslümanlar bunların yardımı­na ve velayetine muhtaçtırlar. Sözde müslüman gözüktükleri için müs-lümanlar bunları velî tanımışlardır. Ancak bunlar hakikatte İslamın

ve müslümanların düşmanlarıdırlar. Cahil olanlar da bu kimselerin ger­çekten bilgili ve ıslah edici olduklarını sanırlar. Bu, aslında cehaletin ve bozgunculuğun kendisidir.

Aman ya Rabbi! Nice ıslah için akıl hocalığı edenler var ki, bun­lar İslamı yıkmaktadırlar. Nice kimseler var ki, İslama sığınaklık etti ğini ileri sürerler, fakat onu kökünden söküp atmaktalar ve tümüyl tahribetmek için uğraşmaktadırlar. Nice kaldırılmış, yüceltilmiş bay­raklar vardır ki, bunlar onları alaşcağı ederler... Evet bunlar vahyin ayırıcı özelliğinde birleşmelerine rağmen, hepsi de onun yolunda yü­rümeyi terketme noktasında bir araya gelmişlerdir. Nitekim Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

"Ne var ki insanlar kendi aralarındaki işlerini parça parça böldüler. Her grup, kendinde bu­lunan (fikir ve davranış) ile sevi­nip böbürlenmektedir. (Mü'minûn, 23/53)

Bu adamların tüm sermayeleri aldatmak, hile yapmak ve tuzak kurmaktır. Tek icraatları yalan söylemek, bulandırmaktır. Bunların tek önem verdiği şey maişet ve geçimle ilgili bir akılcılıktır. Gerçekten, bu fırkalar kendi aralarında birbirinden razı, hoşnut ve güvencede­dirler. Rabbimiz şöyle .buyurmaktadır:

"Onlar (kendi akıllarınca) güya Allah'ı ve mü'minleri alda­tırlar. Halbuki onlar ancak ken­dilerini aldatırlar ve bunun farkın­da değillerdir." (Bakara, 2/9)

Kim imanının derisini (elbisesini) şüphe ve kuşku pençesine geçi­rirse, artık o onu paramparça eder. Kim fitnesinin şeraresine takılırsa bu onu pek yakıcı cehennem azabının içinde bırakır. Böylece kim ka­ranlıklar denizinde kendini kurtaracak bir ticarete çıkarsa o kimse bu hareketiyle şüphe ve kuşku bineklerine binmiş olur. Böylece onu ha­yal dalgaları içerisinde yürütür durur. Artık kasırga ve fırtına rüzgarı onun gemisiyle oynar durur, böylece o gemiyi de helak olan gemiler arasına atıverir. Nitekim Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır:

"İşte onlar, hidâyete karşılık dalaleti satın alanlardır. Ancak onların bu ticareti kazançlı olma­mış ve kendileri de doğru yola gi­rememişlerdir.” (Bakara, 2/16).[180]

Ayrıca münafıklar hakkında özel olarak bir sûre nazil olmuştur. Bu sûre Kur'ân'da (Münafikûn = Münafıklar) sûresi diye bilinir. Bu sûrede münafıkların mü'minlere karşı olan düşmanlıkları gayet açık bir şekilde belirtilmektedir. Yüce Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır:

"Onlar: "Allah'ın elçisinin yanında bulunanlar için hiç bir şey harcamayın ki dağılıp gitsinler" diyenlerdir. Oysa gök­lerin ve yerlerin hazineleri Allah'­ındır. Fakat münafıklar bunu an­lamazlar.

Onlar, "Andolsun, eğer Me­dine'ye dönersek, en üstün olan,

en alçak olanı oradan mutlaka çıkaracaktır" diyorlardı. Halbuki üs­tünlük ancak Allah'ın ve peygamberininin ve mü'minlerindir. Fakat münafıklar bunu bilmezler." (Münafikûn, 63/7-8)

Münafıklar, kendilerini üstün ve şerefli, Hz. Peygamber'i aşağı ve hakir görüyorlardı. Beni Mustalik dönüşünde onu, Medine'den çı­karacaklarını söylüyorlardı.

Mademki bu sınıfların tümünün İslâm düşmanları olduğunu bi­lip tanımaktayız. O halde bize düşen görev, Yahudilerle hıristiyanla-nn düşmanlıklarının çok daha büyük bir tehlike olduklarım bilmek olmalıdır. Çünkü bu iki güç bugün dünyanın büyük bir boyutunu ha­kimiyet ve güç alanlarına katmış durumdadırlar. Ki bunlar değişik yol­larla müslümanlara karşı savaşlarınrı sürdürmektedirler. Bu nitelikle­riyle de yahudi ve hıristiyanlar, aldatmış oldukları müslüman çocuk­ları önünde cazibenin ve parlaklığın sembolü haline gelmiştirler,

Seyyid Kutub merhum şunları yazmaktadır: "Yeryüzünde müslümanlara karşı olarak yahudilerin ve hırıstiyanlann hemen her za­man her yerde sürdürdükleri savaşın hakikati ve gerçeği şudur. Müs­lümanların akidelerine ve inançlarına karşı olan düşmanlıklarıdır. Gerçi bunlar bazan kendi aralarında da birbirleriyle çekişip durmaktadır­lar. Ancak her zaman birleşmelerinin ve bir araya gelmelerinin nedeni îslâma ve müslümanlara karşı olmalarındandır.

Onlar bu savaşı sürdürmek için, değişik plan ve iğrençliklerle, hi­le ve tuzaklarla çeşitli şeyleri bayraklaştırırlar. Çünkü kendileri, müslümanların dinleri ve akideleri uğruna karşı gerçekten samimi ve fe­dakar olduklarım, bu uğurda her şeyi yapabileceklerini bilmektedir­ler. Yani yahudi ve hıristiyanlar şayet müslümanlara, sırf onlara aki­delerinden dolayı saldırdıklarını açıkça söylerlerse, bilirler ki, müslümanlar buna izin vermeyeceklerdir. İşte sırf bu yüzden ve müslümanların akidelerine olan bağlılıklarından korkmaları sebebiyledir ki, müs­lümanlara bir başka yoldan tuzak kurup saldırmaktadırlar. Düşman­ların bugün müslümanlara karşı sürdürdükleri savaşı ya toprakları­nın gasbedildiği adı altında, ya da iktisadî ve siyasî bazı nedenlerle ve­ya bazı askerî merkezler nedeni ile, kısaca bunları bahane ederek sal­dırıya kalkışırlar. Bunlar bizden kendilerince aldatılmış olanlar içine korku atarlar ve onları şu ifadelerle aldatırlar. "Artık günümüzde, inanç ve din uğruna savaşmak geçerliliğini yitirmiştir. Bu eskidendi. Bugün artık bunun geçerli bir anlamı kalmamıştır. O halde, akide se­bebiyle bir savaş bayrağı çekmenin-de bir anlamı kalmamıştır. Bu isimle savaşa kalkışmanın da bir manâsı yoktur. Bugün halâ böyle bir savaşı sürdürmek isteyenlerin hepsi gericidirler, hepsi de mutaassıbtırlar." Böyle derler. Böyle söylemelerinin bir nedeni de şudur. Halkın yeni­den inançları ve imanları uğruna harekete geçmesini önlemek ve bu hususta güvencede olmak isterler. Her şeyden önce bu, onların ruhla­rına iyice yerleşmiş kesinlik kazanmıştır. Bunlar herşeyden önce bu sapasağlam kayayı yıkmak ve ortadan kaldırmak isterler. Halbuki bizler hep birlikte uzun süre onların bu gücünü ortadan kaldırmış idik.

Ancak bugün, biz onların tuzaklarına yakalanıp aldandık. Bu ba­kımdan da kendimizden bir başkasını kınamayalım. Halbuki bizler, yüce Allah'ın Peygamberi Hz. Muhammed'e ve onun ümmetine yö­neltmiş olduğu gerçekten uzaklaşmış bulunmaktayız. Gerçekten Rabbimiz ne doğru buyurmuştur ve zaten her şeyden münezzeh olan Rab-bimiz doğru söyleyenlerin en doğrusudur:

"Sen dinlerine uymadıkça yahûdîler de hırıstiyanlar da asla senden razı olmayacaklardır." (Bakara, 2/120)

İşte onların tek istediği bu değerdir. Onlar ancak böyle bir şeye rıza gösterirler. Bunun dışında kalan şeyler ise hepsi onlara göre red­dedilmeli ve terkolunmalıdir. Fakat bu hususta kesin durum ve dos­doğru yöneltme şudur:

"De ki, "Doğru yol, ancak Allah'ın yoludur." (Bakara, 2/120). Dikkat edilirse gayet kısa ve öz olarak Rabbimiz şöyle buyuruyor: "Asıl doğru yol, ancak ve bizzat Allah'ın yoludur." Bu yolun dışında kalan tüm yollar doğru ve hidâyet yolu değildir.[181]

 
Sözün Kısası
 

İşin aslı ve karakteristiği bu düşmanlığın din ve inanç değişikliği­ne dayanmış olmasıdır. Metodların ve programların farklı olmasın­dandır. Bunlardan birisi ya Allah'ın dini ve O'nun şeriatına tabi ol­mak, Allah'ın mü'min kullarına dostluk gösterip yetkiyi bunlara ver­mek Ya da batıl bir din benimseyip, he-va, istek ve şehvetlere uyup, şeytanın peşinden gitmekle şeytanın gurubuna katılmaktır. İşte bu iki yol vardır. Ya bu veya o.

Burada Allah velilerinin ve dostlarının görevi, kendi dinlerine men­subiyetle, onunla üstünlük kazanmaları olmalıdır. Böylece batılın tüm baskı ve sıkıştırmalarının üzerine çıkarak yükselmeyi bilmelidirler. Çün­kü gerçekten zafere ulaşacak olanlar bizzat iman edenlerdir. Madem­ki Allah düşmanları, güçleri ve çokluklarıyla daima övünüp durmak­ta ve sayısal çokluklarını öne sürmektedirler, daima sistemli, hazırlık­lı, metodlu ve programlı olduklarını ileri sürmektedirler. O halde mü'-minler de, Allah'ın yardımı, zaferi ve kereminin daima kendileriyle beraber olduğuyla Rabbimizin daima inananlardan yana olduğuyla övünmelidirler.       

Buhârî'nin sahihinde Ebû Hüreyre'nin rivayet etmiş olduğuna gö­re, Hz. Peygamber kudsî bir hadislerinde Rabbimizden naklen şöyle buyurmaktadır: (Rabbimiz (c.c) şöyle buyuruyor:) "Kim beni tanıyan ve ihlâs ile bana ibadet eden bir kuluma düşmanlık ederse, ben de ona harb ilan ederim. Kulum bana, kendisine farz kıldığım şeylerden da­ha sevgili olan bir şeyle yaklaşamaz. Kulum bana na  adetlerle de yaklaşmaya devam eder. Nihayet ben onu severim. Ben kulumu se­vince de artık onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı mesabesinde olurum (ve bu organlarıyla meydana gelmesini istediği tüm dileklerini veririm). Diliyle her ne istekle bulunursa onları da ke­sinlikle kendisine ihsan ederim. Bana sığınmak isteyince de, muhak­kak onu sığınmama alırım, korurum. Ben yapmasını istediğim hiç bir şey hakkında, mü'min kulumun ölümü karşısındaki tereddüdüm gibi tereddüt etmedim. Ancak bunda kulum ölümden hoşlanmıyordu, ben de kuluma acı gelen şeyi sevmiyordum. Fakat mutlaka önün bunda bir nasibi ve payı vardır."[182]

Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır:         

"Zira Allah, (kötülükten) sakınanlar ve güzel amel edenler beraberdir." (Nahl, 16/128).                                       

Yine Rabbimiz şöyle buyuruyor:

"Hani Rabbin meleklere, "Muhakkak ben sizinle berabe­rim; haydi iman edenlere destek olun." diye vahyediyor; "Ben ka­firlerin yüreğine korku salaca­ğım..." (Enfal, 8/12)

Rabbimiz bir başka âyetinde de şöyle buyuruyor:

"Sakın gevşemeyin. Üstün olduğunuz halde barışa davet et­meyin. Allah sizinle beraberdir. O mallarınızı asla eksiltmeyecektir." (Muhammed 47/35)

Bu âyetin belirttiğine göre müslümanlar düşman karşısında üs­tün bir durumda iken, sulh ve barış isteğinde bulunamazlar, bulun­mamalıdırlar. Aslolan düşman karşısında gevşememek, eziklik hisse­derek paniğe kapılmamaktır.

Bütün bunların doğruluğunu öğrenmek istiyorsak, tarihin sayfa­larını karıştırdığımız takdirde bu gerçeği görürüz. Mesela Bedir gaza­sında, müslümanların sayıca çok az düşmanlarının ise çok fazla ve üstün olmalarına rağmen, Allah'ın yardımıyla savaş zaferle sonuçlanmıştır.

Zira Allah (c.c), dinini aziz'kılmış ve kendi gurubuna, taraftarlarına yardım etmiştir. Müslümanların doğuda ve batıda bir çok fetihleri ol­muş, Kisrâ'nın ve Kayser'in saltanatlarını yerle bir ederek, bunların hükümranlığına son vermiştir. Kaldı ki, bu gerçekler kimsenin bilme­diği şeyler de değildir.

Allah (c.c), mü'minlerin tatarlarla ve kinci haçlılarla sürdürmüş oldukları savaşlarında Allah (c.c), mü'minlere üstünlük vermiş, onla­ra yardımda bulunmuş ve onları her yönden teyid etmiştir. Müslümanların başarıları sadece bu anlatılanlar değildir. Daha yüzlerce örnek verilebilir. İster ferdi isterse kitlesel platformda bu söylediklerimize herkes şahittir.

Öte taraftan Allah'ın yardımı, zaferi, el uzatması daima dostları olacaktır. Yeryüzünde Allah'ın kendilerine miras bıraktığı mü'minler yaşadıkları sürece bu böyle devam edecektir. Ancak bu mü'minlerin Allah'a verdikleri sözde doğru, ihlaslı ve samimi olmaları gerekir, sa­dece Allah rızasını gözetmeli ve bir tek olarak O'nun rızasını düşün­melidirler. Bunun yanında Allah'ın kitabına ve peygamberinin de sün­netine uygun olarak amel etmelidirler ki, başarıya ulaşabilsinler. Zira Allaeh (c.c), en güzel bir tarzda çalışan ve bu anlamda amel işleyen kimselerin amellerini boşa çıkarmaz.       
                       

[166] Mecmûul Fetâvâ, 28/57.

[167] Fî Zılâli’l-Kur'ân, 1/413.

[168] Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 411.

[169] Ebû Dâvud, Edeb, 111; Tirmizî, Menakıb, 74.

[170] Buhârî, edeb, 14; Müslim, İman, 215; Müsned IV, 203

[171] Ahmed b. Hanbel, Müsned, 235. Sahihu'l-CamiFssağîr, II, 181, bk. Tahricu Kita­bı Fıkhussîre Li'l-Ğazzâlî, 485.

[172] Hidâyetü'l-Hayârâ 7.

[173] Medaricu's-Salikîn, I, 53.

[174] Yukarıda sunulan düşünceleri savunanlar Taha Hüseyin ve benzerleridir, (bk. Ta-ha Hüseyin, Mısır'da uygarlığın geleceği adlı kitabı.).

[175] Müsned, V, 331; Silsiletü'l-Ahadîsi's-sahiha, H. 389; Sahihu'1-Cami, II, 386.

[176] Bedaiu'I-Fevâid," II, 260-262.

[177] Muhammed Kutub, Yirminci asrın cahiliyeti, 322..

[178] Mecmuatu't-Tevhid, 19.

[179] Fî Zilal, Davet yolu, 1/80.

[180] Medaricu’s-Salikîn, I/347'den özetle.

[181] Fî Zilâli'l-Kur'ân, 1/108.

[182] Buhârî, Rikâk, 38, îbn Mâce, Fiîen, 16.

ceren
Wed 21 October 2015, 08:48 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizi şeytanın tüm oyunlarından,tüm  şerrinden,nefsimizin kötülüğünden alı koysun.Rabbimin ve Rabbimin dostlarının yolunda giden ve onun rahmetine kavuşan kullardan olalım inşallah.....