- Rahimdekini Allah Bilir

Adsense kodları


Rahimdekini Allah Bilir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Sun 11 July 2010, 02:20 am GMT +0200
Rahimdekini  Allah  Bilir
 

İnsanın yaratılışı ve yaratılış safhaları ile alâkalı âyetleri kaydederken, insanlar tarafından her zaman merak edilen bir hususa ilâhî cevabı da kaydetmek ge­rekmektedir: Ana rahmindeki çocuk. Bu her devirde merak edilen bir husustur. İnsanlar, çocuğun cinsiye­tini, kaabiliyetini, sağlam veya sakatlığım vs. hep ön­ceden öğrenmek istemişlerdir.

Kur'ânYâni: "RahimlerdekiniAllah bilir"[440] diyerek, bu konuda süpekülasyona sed çekmek ister. Zamanımızda, erkek veya dişi oluşu, geliştirilen bâzı tıbbi metodlarla, önceden büyük isabetle tesbît edilmektedir. Tıbbın bu sahasında araş­tırmalar ilerledikçe, ceninle ilgili olarak merak duydu­ğumuz bir kısım esrarın daha aydınlatılması müm­kündür. Bu durumun Kur'ân'm hükmünü cerhetmeye-ceği açıktır. Zira, insanlar bunu,- cenîn belli bir saf­haya ulaştıktan sonra, yâni erke kliği-di siliği veya tek­liği-iki zliği, sağlamlığı-sakatlığı insanlar tarafından bilinebilecek bir hal aldıktan sonra bilebilmektedir. Tıpkı -yine Kur'ân'da bilinmezler arasında zikredilmiş bulunan- yağmurun ne zaman yağacağı meselesinde ol­duğu gibi. Yağmurun geleceğini haber veren alâmetlerin zuhurundan sonra insanlar bu alâmetleri değerlendire­rek yağmur hakkında önceden beyânda bulunmaktadır. Bir şeyin alâmetleri belirdikten sonra varlığını ihbar, gaybtan haber verme olamaz.

Mevzu üzerine dermeyân edilebilecek ikinci bir mü­lâhaza, ceninin durumunu teşhiste kullanılan yardımcı vâsıtalarla alâkalıdır. Yâni Kur'ân-ı Kerîm, dolaylı olarak "Rahimde olanı insan bilemez" derken, "âlet ve vâsıtası olmayan insan"ı kastetmiş olabilir. Yâni in­san başka vâsıtaya baş vurmadıkça, fıtrî kapasitesi ile rahimdekini bilemez.

Bu te'vîli te'yîd eden Kur'ânî bir örnek, Kur'ân'ın in­sanlar tarafından bir benzerinin getirilemeyeceği mes-'elesidir. Bu husus, muhtelif âyetlerde tekrar betekrar ele alınır ve gerek "tamamına", gerek "on sûresine" ve gerekse "tek sûresine" bir benzer getirilemeyeceği, hattâ cinler ve insanlar başbaşa verseler, Allah'tan başka her şeyin yardımını da te'mîn etseler, çok manâlı değil müfteriyât, uydurmalar nevinden şeylerle de olsa bir benzerinin getirilemeyeceği te'kîdli şekilde ifâde edi­lir.[441] Bir benzeri getirilemeyeceği söylenen tek sûrenin, icabında, tek satırlık yer işgal eden, üç âyetten mürekkep Kevser Sûresi olduğu düşünülecek olursa, bu mes'elenin ne şekilde te'kîdli olarak ifâde edildiği daha iyi anlaşılır.

Halbuki, mugayyebât-ı hamse yâni beş bilinmezler mes'elesinde böylesi te'kîde yer verilmemiştir, binâ­enaleyh alâmetlerinin zuhurundan sonra, bâzı âletle­rin yardımıyla bilinmesi Kur'ân'ın hükmünü cerh et­mez.

Mes'ele üzerine dermeyân edebileceğimiz üçüncü bir mülâhaza da, cenîn daha anne rahminde iken tebellür eden vasıfları ile ilgilidir. Âyette geçen "Rahimlerdekini Allah bilir,  (insanlar bilmez)" ifâdesi,eski zamanlardan beri, insanların en ziyâde merak et­tikleri bir hususa tevcih edilerek "Rahimlerdeki erkek mi, dişi mi Allah bilir" şeklinde anlaşılmış ve dediği­miz gibi, geliştirilen tıbbî metodlârla hamileliğin belli bir müddetinden sonra erkeklik-dişilik tesbît edilmeye başlanınca, âyetin hükmü hususunda tereddüt ve teşvişlere gidilmiştir. Halbuki âyette kastedilen bilinmezlik çok şeylere râcidir.

Ayet-i kerimede: "Ana rahmindeki çocuğun erkek mi, dişi mi olduğunu Allah bilir" denmiyor, "Rahimlerdekini Allah bilir" buyuruluyor. Hz. Peygamber'in (a.s.m.) hadîslerinde açıklandığına göre, çocuk, ana rahminde dördüncü ayına basınca, Cenâb-ı Hakkın emriyle "rızkı", "eceli", "sağlam veya sakat olacağı", "bedbaht veya mes'ûd olacağı", "erkek veya dişi olacağı", "ne amelde bulunacağı", "ne gibi eser bırakacağı", "ahlâkı"[442] "ikiz veya tek olacağı", "noksan veya tam olacağı", "mâruz kalacağı musibetler" vs.[443] yazılmaktadır.

Şu halde Allah, daha rahimde iken her yönüyle in­sanı bilmektedir. En azından hadîslerde tâdad edilen bu hususları bilme seviyesine ulaşmadıkça, âyet cerhedilemez. Bunların bilinemeyeceği ise açıktır.[444]


ceren
Fri 11 May 2018, 12:37 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim.rahmindekini koruyan da rahimdekine can verip essiz benzersiz yaratan rabbime binler kez subhanallah....

Bilal2009
Fri 11 May 2018, 05:12 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim ne büyük ... RABBİM paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Tue 29 May 2018, 01:25 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Elhamdülillaah. Bu güzel nimetler için Rabbimize nekadar şükretsek az olur.