- Rabıta Adabı ve Rabıtayı Bozan Haller

Adsense kodları


Rabıta Adabı ve Rabıtayı Bozan Haller

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
bengisu
Tue 11 December 2007, 03:37 pm GMT +0200
  Mürid, şeyhinin bâtınî kemalatının, ruhaniyetinden ayrılmadığına, ruhaniyetinin zaman ve mekanla kayıtlı kalmadığına, nerede bulunursa bulunsun, şeyhine râbıta yaparsa ve onu tasavvur ederse, yanıbaşındaymış gibi feyz almanın mümkün olduğuna ve şeyhe ait ruhani tasarrufun ilahi tasarruftan geldiğine inanmak, râbıta edeblerinin başlıcasıdır. Şeyhin muhabbet ve nisbetini korumak da şarttır.

   Bir mürid, devam ettiği râbıtasında, şeyhinin suretini hayal ettiği zaman, "gaybet" ve "sekr" (muhabbetten kendini kaybetme) hali meydana gelirse, mürşidine danıştıktan sonra râbıtayı bırakıp bu hallere yönelmelidir.

   Şöyle idrak etmek ve bilmek gerekir ki; mürid, vasıta olmadan Hakk'tan feyz alma iktidarına ulaşamadıkça daima râbıtaya muhtaçtır. Vasıta olmadan feyz almaya muktedir olunca da vasıtanın terk edilmesi vaciptir. Zira o halde vasıtayla uğraşılacak olursa netice, terakkiden düşmeye kadar varır. Bu durum, hicap mertebesini şuhud mertebesine tercih etmek olur.

   Râbıtada, mürid ile mürşid arasına kimse sokulmaz. Mürşidin sağlığında ondan başkasına râbıta yapılmaz. Çünkü bu iş öyle bir iştir ki ortaklık kabul etmez. Böyle iddialarda bulunmak isyan, günah ve ölçüsüz zikir yapmaktan ileri gelir. Bu kimselerin, yalancı peygamberlik iddiasında bulunan kötülenmiş gruplarla haşrolunmasından korkulur.

   Şah-ı Hazne (K.S) şöyle buyurmuştur: "Şu dört şey ile râbıta bozulur: 

1-Mürid, mürşidi hakkında şüpheye düşerse. Bu halden kurtulmanın çaresi sık sık tevbe tazelemektir.
2-Gıybet ve gaflete düştüğü zaman râbıta bozulur. Hayırlı meclislere devam etmek ve salihleri sevmek bu halden kurtulmanın çaresidir.
3-Şeyhinden başkasının etkisinde kalmak veya gönlünü başkasına kaptırmak râbıtayı bozar. Bu halin tedavisi; kendisini şeyhinden uzaklaştıracak her şeyden sarfı nazar etmektir. Mümkünse sık sık şeyhinin yanına gidip gelmeli, mümkün değilse, hayali olarak şeyhi ile beraberliği tasavvur etmelidir.
4-Büyük günah işlemekten ötürü meydana gelen tembellik ve ümitsizlik râbıtayı bozar. Bu halin çaresi ise, devamlı mücahededir. Günde yetmiş defa da günah işlese, yetmiş defa şeyhine varıp biatını tazelemeli, Allah-u Zülcelal'e tevbe etmelidir."
 

Sems
Sun 28 February 2010, 06:51 pm GMT +0200
Allah razı olsun hocam.

rabia
Wed 12 May 2010, 06:43 pm GMT +0200
Ey Rabbim bizleri rabıtayı bozan hallerden uzak eyle.
Allah razı olsun hocam...


sumeyye
Thu 30 September 2010, 09:09 pm GMT +0200
Esselamu aleykum hocam ; dikkat edilmesi gereken hayirli bir konu insaAllah Rabbim hakkiyla yapanlardan eylesin bizleri.Allah razi olsun.Dua ile..

saniyenur
Fri 3 June 2011, 09:05 pm GMT +0200
Şöyle idrak etmek ve bilmek gerekir ki; mürid, vasıta olmadan Hakk'tan feyz alma iktidarına ulaşamadıkça daima râbıtaya muhtaçtır. Vasıta olmadan feyz almaya muktedir olunca da vasıtanın terk edilmesi vaciptir. Zira o halde vasıtayla uğraşılacak olursa netice, terakkiden düşmeye kadar varır. Bu durum, hicap mertebesini şuhud mertebesine tercih etmek olur.
Rabbimizden feyz almak kolay iş değil.Rabbim yardım etsin bize..

Rüveyha
Sat 2 May 2015, 05:30 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah.Çok değerli bir konu.Rabıta konusu nefis terbiye yolunda çok önem arzediyor.Rabbim bu yolda yardımcımız olsun,büyüklerin hizmeti üzerimize olsun İnşaAllah.Rabbim razı olsun kardeşim.

ceren
Sat 11 July 2015, 02:45 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabıta adabı yapan ve tövbe edip nefsini terbiye eden ,Allahın rızasını kazanan kullardan olalım inşallah...

mevlüde06
Tue 28 July 2015, 08:29 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Rabıta teslimiyet ve nefs terviyesi icin oldukca onemli.insallah hakkiyla yapabilenlerden oluruz.Allah razi olsun hocm.cok guzel ve faydali bilgiler

Bilal2009
Tue 28 July 2015, 08:42 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah , Seyhimize muhabbet rabitanin tadını ve feyzini artırır.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizlere sevdiklerini sevenlerden eylesin.

saniye
Tue 28 July 2015, 09:27 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Rabıtanın ne için gerekli olduğu ve rabitayi bozan durumlar kısaca anlatılmış. Rabbin razi olsun. İnş tekrar dirilişe geçenlerden oluruz.

Rüveyha
Thu 1 October 2015, 06:06 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah.Tasavvuf yolunda rabıta olmazsa olmazdır.İnşaAllah bizler Rabbimizin izniyle sevdiklerini yanımızdaymış gibi tasavvur etmeliyiz İnşaAllah.Bu bizleri günaha düşmekten koruyacaktır
Rabbim razı olsun

Sevgi.
Sat 12 August 2017, 03:05 am GMT +0200
Bilgiler için Allah Razı olsun