- "Gençlere Pırlanta Ölçüler"den mühim bir tevbe sorusu!

Adsense kodları


"Gençlere Pırlanta Ölçüler"den mühim bir tevbe sorusu!

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Sevdacık
Fri 9 July 2010, 10:03 am GMT +0200
Soru: İnsan bazen tevbe ederken bile tevbe ettiği günahı tam manasıyla terk edip etmeyeceği hakkında tereddütler geçiriyor. Böyle bir ruh haliyle yapılan tevbe hakiki tevbe sayılır mı?

 

Cevap: Bu soruya cevap verirken, Efendimiz'in şu mübarek beyanını hatırlamak gerekir:

-"Herkes hata işler. Hata işleyenlerin en hayırlıları da tevbe edenlerdir!"

 

Bu hadis-i şerife dikkat edilecek olursa, hata işlemenin insanın cibilliyetinde var olduğu görülür. Yani insanın tabiatında her zaman onu günaha çekecek bir kısım duygu ve hisler vardır. Aslında bunlar, iyiliklere de esas teşkil etsin diye insanın benliğine yerleştirilmiş nüveler mahiyetinde istidatlardır. Aktif (uygulanan) bir Kur'an ahlakıyla bunların hepsinin yüzü hayra ve istikamete çevrilebilir.

 

Mesela, insana öfke verilmiştir. İnsan bununla bazen gazilik ve şehitlik elde edebileceği gibi, aynı duyguyla Allah için öfkelenip Allah için nefret ederek sevap da kazanabilir. Şehevi hisler ve diğer bedene ait arzu ve istekler de böyledir. İnsan onları disiplin altına alıp ruhunu kanatlandırabildiği takdirde, velilerle omuz omuza yaşayabilir.

 

Aksine, disiplin altına alınmayan behimi arzuların, insanı baş aşağı getirmesi de az görülen felaketlerden değildir. Meseleye bu zaviyeden bakıldığında, potansiyel hata, insanın ikiz kardeşi gibidir. Bu itibarla, insan, azminin ve iradesinin hakkını vererek bu negatif duygudan hem kurtulmasını bilmeli, hem de onu mutlaka faydalı hale getirmelidir.

 

Diğer taraftan insan hayatında ömrü en az olması gereken bir şey varsa, o da hata ve günahlar olmalıdır.

 

Katiyen unutulmamalıdır ki insan işlediği bir hatayı hemen tevbe ile silmezse, bu ikinci bir hata ve günaha davetiye çıkarmak gibi olur ki, tevbe etmeme durumu zamanla insanın kalbî ve ruhî hayatını mahvedebilir!.

 

Böyle tevbesiz bir insan, lahut âlemine karşı kapanır. Allah adına duyması gereken şeyleri duyamaz olur ve herhangi bir cisim gibi sürekli bir düşüş yaşar ama, asla bunun farkına varamaz; latifeler ölür; "sır", sırrakadem basar, "hafi"gizlenir, "ahfa " adeta yok olur; ama o bunlardan haberdar değildir.

 

Onun için insan günaha bulaşır bulaşmaz hiç vakit kaybetmeden hemen Rabb'ine teveccüh etmeli ve O'ndan işlediği günahın affını istemelidir.. Düşünülmesi gereken bir diğer önemli husus da şudur: İnsan bir taraftan tevbe ediyor diğer yandan da kendi iradesinin zaafı ile biraz evvel tevbe ettiği günah ona yine musallat oluyor, o da yine aynı günaha giriyorsa, böylelerinin istikamete ulaşmaları ve sonra da istikametlerini korumaları oldukça zordur.

 

Bununla beraber böyle bir insan, işlediği günahtan tevbe ederken hakikaten samimi ve tevbesini vicdanından gelen sese uyarak yapmış da olabilir. İhtimal, işlediği günahtan onun da içine bir tiksinti düşmüştür ve dolayısıyla tevbesini çok samimi olarak yapmıştır. Ancak bu gibilerde, çok defa tiksinti halini geçip, yerini arzu ve isteklere bırakması söz konusudur ki, bu tür iradezedeler her zaman sürçebilirler. Bu ikinci durum, onun daha önceki tazarru ve duasında samimi olmadığı neticesini de doğurmaz, dolayısıyla tevbe etmesine mani hiçbir sebep yoktur.

 

Evet, insan ne kadar günah işlerse işlesin ve tevbesi hangi sayıya varırsa varsın mutlaka yine tevbe etmelidir. Bugünün geçmişten çok farklı sokak şartları da bu tevbeyi her an zaruri kılmaktadır..

manas
Mon 11 October 2010, 06:12 am GMT +0200
Rabbim HAkiki tevbeye muvaffak kılsın hepimizi insaallah.

meryem
Tue 14 December 2010, 08:27 am GMT +0200
Rabbim HAkiki tevbeye muvaffak kılsın hepimizi insaallah.


İnşallah Gulinur kardeşim inşallah.. ne güzel niyaz o öyle...

secde gulu
Wed 26 January 2011, 02:21 pm GMT +0200
ALLAH razı olsun..

sümeyra
Sat 19 February 2011, 08:26 am GMT +0200


      Böyle tevbesiz bir insan, lahut âlemine karşı kapanır. ALLAH adına duyması gereken şeyleri duyamaz olur ve herhangi bir cisim gibi sürekli bir düşüş yaşar ama, asla bunun farkına varamaz; latifeler ölür; "sır", sırrakadem basar, "hafi"gizlenir, "ahfa " adeta yok olur; ama o bunlardan haberdar değildir.


      Rabbim..Halimiz ortada..Sen bizi hakiki manada tevbe edip, tevbesine sadık kalanlardan eyle..Yollarda takılıp kalmayalım..Vuslata erenlerden olalım..Ya Rabbi..Senden diliyoruz..Sen nasib eyle..İnşaallahu Teala..

saniyenur
Sat 23 April 2011, 04:15 pm GMT +0200
Bu hadis-i şerife dikkat edilecek olursa, hata işlemenin insanın cibilliyetinde var olduğu görülür. Yani insanın tabiatında her zaman onu günaha çekecek bir kısım duygu ve hisler vardır. Aslında bunlar, iyiliklere de esas teşkil etsin diye insanın benliğine yerleştirilmiş nüveler mahiyetinde istidatlardır. Aktif (uygulanan) bir Kur'an ahlakıyla bunların hepsinin yüzü hayra ve istikamete çevrilebilir.

Rabbim kötü meziyetlerimizi sen hayra çevir.Bir an olsun bizi nefsimizle başbaşa bırakma olur ya şaşarsak düştüğümüz yerden kalkmayı bizlere nasip eyle.Biliriz ki sen Rahman sın, Rahimsin, Settarsın,Gafursun.Biliriz ki sen kullarına acırsın..

reyyan
Sat 30 April 2011, 12:00 am GMT +0200
Tevvab olan Rabbimden niyazım benim tevbelerimin de kabul buyrulmasıdır...Rabbim affeylesin...

ALLAH (cc) razı olsun değerli paylaşım için.Selam ve dua ile...

Hadice
Sat 30 April 2011, 12:10 pm GMT +0200
Rabbim cümlemizden razı olsun inş...Tövbeleri kabul olanlarlardan eylesin..affedilmemiş günahımızı bırakmasın Mevlam

SevD@_GüLü
Sat 30 April 2011, 12:23 pm GMT +0200
Evet, insan ne kadar günah işlerse işlesin ve tevbesi hangi sayıya varırsa varsın mutlaka yine tevbe etmelidir. Bugünün geçmişten çok farklı sokak şartları da bu tevbeyi her an zaruri kılmaktadır.. Rabbim samimi tevbe eden kullarından eylesin.Rabbim günahlara dalmaktan muhafaza eylesin cümlemizi.aminnnn

ALLAH razı olsun emeğine sağlık

Canani
Mon 11 July 2011, 12:39 pm GMT +0200
Rabbim razı olsun..Rabbim samimi birşekilde tevbe ednlerden eylesin bizleri affına da nail etsin cümlemizi aminnn..muhabbetle inşaallh....

RAMAZAN 7/D
Thu 19 November 2015, 12:49 am GMT +0200
Es Selamün Aleyküm . Günaha işledigimizde bunu farkedince hemen pismanlikla tevbe edelim , eğer etmezsek o gunahlar birikir . ve busbuyuk olur . İnşALLAH gunahlardan kaçinalim .

Ae cc razi olsun

Rüveyha
Thu 19 November 2015, 08:34 am GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Günahlarımızın ardında her tövbe etmeyişimiz kalbimizin kararmasına vesile oluyor..Rabbim muhafaza buyursun İnşaAllah..Rabbim hakkıyla tövbe edenlerden kılsın

Yağmur Gümüş 8-B
Thu 19 November 2015, 01:16 pm GMT +0200
Bismillah...
Biz günah işlediğimizde  tövbe etmediğimizde kötü, umursamamz, ve karamsar bir insan oluruz. Allah Teala bizi  tövbe edenlerden eylesin.
İnşallah. Allah cc. razı olsun.

ikranur 7d
Thu 19 November 2015, 02:04 pm GMT +0200
çok güzel bir konuya değinilmiş. bizlerde inşAllah tövbe edelim ve birdaha yapmayalım. Rabbim paylaşımdan razı olsun.

Rüveyha
Sun 29 May 2016, 07:02 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Çok güzel sorulara,çok güzel cevaplar verilmiş.Mevlam hakkıyla idrak edenlerden kılsın.

HALACAHAN
Mon 5 December 2016, 06:50 pm GMT +0200
insan ne kadar günah işlerse işlesin ve tevbesi hangi sayıya varırsa varsın mutlaka yine tevbe etmelidir. Bugünün geçmişten çok farklı sokak şartları da bu tevbeyi her an zaruri. Kilmaktadir

Bilal2009
Mon 5 December 2016, 07:11 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri nahus tevbesi edenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun