- Porsuk etini yemek caiz midir?

Adsense kodları


Porsuk etini yemek caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 10 February 2015, 11:40 pm GMT +0200
Porsuk etini yemek caiz midir?

Kur’an-ı Kerim’de, yenmesi helal olan etlerin ayrı ayrı belirtilmesi yönüne gidilmemiş, Allah’ın nimetlerini hatırlatmak ve müslümana yaraşan şeylerin yenmesi gerektiğini vurgulamak üzere “iyi ve temiz şeylerin helal kılındığı” ifadesiyle yetinilmiştir (Bakara 2/172; Maide 5/4; A’raf 7/32). Bu cümleden olmak üzere Kur’an’da, en çok yenmesi mutat olan koyun, deve ve sığır gibi türlere (behimetü’l-en’am) işaret edilmiştir (Maide, 5/1). Haram yiyeceklerle ilgili Kur’an’daki genel ilke ise, “tayyibat” (iyi ve temiz) nevinden olmayıp “habais” (pis ve iğrenç) kapsamında olan şeylerin yasak olduğudur. Hayvansal ürünler çerçevesinde ayrıntılı olarak belirtilen haram yiyecekler ise; kendiliğinden veya dini usullerle boğazlanmadan ölmüş hayvan (meyte), akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlarla (Bakara, 2/173; En’am, 6/145), boğulmuş, başına veya vücuduna vurularak, düşerek ve bir başka hayvanın darbesiyle ölmüş hayvan etleridir (Maide, 5/3). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sünneti, Kur’an-ı Kerim’deki bu yasakları teyit eden hükümlerin yanı sıra, “pis ve iğrenç” yiyeceklerin özelliklerine ilişkin detaylar da getirmiştir. Mesela Hz. Peygamber (s.a.s.), “yırtıcı hayvanlar”ın (ağzında uzun ve sivri dişleri olan hayvanların) ve yırtıcı (pençesi ile avını parçalayan) kuşların etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir (Müslim, Sayd, 15, 16; Ebu Davud, Et’ime, 32; Tirmizi, Sayd, 9, 11).

Türkçe’de porsuk diye adlandırılan hayvan, etçil hayvanların sansargiller familyasından bir memeli türüdür. Sansargiller içinde yer alan, sansar, gelincik, kunduz, su samuru vb. hayvanların tabiatında yırtıcılık ve vahşilik özelliği bulunmaktadır (“Porsuk”, “Sansargiller”, Zooloji Terimleri Sözlüğü, TDK). Farklı görüş ileri süren fıkıh bilginleri bulunmakla birlikte, bu hayvanlar yırtıcı ve etçil hayvanlar kapsamında olduklarından dolayı, bunların etinin yenmesi caiz değildir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, IX, 441-444; Alauddin Abidin, el-Hediyyetu’l-Alaiyye, 223).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

halim
Mon 16 November 2015, 01:26 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ; Hz. Peygamber (s.a.s.), “yırtıcı hayvanlar”ın (ağzında uzun ve sivri dişleri olan hayvanların) ve yırtıcı (pençesi ile avını parçalayan) kuşların etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir.Sansargiller içinde yer alan, sansar, gelincik, kunduz, su samuru vb. hayvanların tabiatında yırtıcılık ve vahşilik özelliği bulunmaktadır . Farklı görüş ileri süren fıkıh bilginleri bulunmakla birlikte, bu hayvanlar yırtıcı ve etçil hayvanlar kapsamında olduklarından dolayı, bunların etinin yenmesi caiz değildir .İnşaallah Efendimizin hadisleri çerçevesinde hareket edip bu hayvanları yemez dinimizin gereklerine uyan hayırlı kullardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun

muratyiğit7-b
Mon 16 November 2015, 02:49 pm GMT +0200
Selamün aleyküm kur'an-ı kerimdede görüldüğü gibi bize Allah koyun,deve vb. türleri bize yememizi emretmiştir eğer vahşi hayvanlar memelileri yemek kötüdür lütfen müslümanca dikkat etmeliyiz.

melda 6D
Mon 16 November 2015, 07:40 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Yırtıcı , pençeli ya da av olan hayvanların etinin yenmesi caiz değildir. Rabbim haram lokma yadirtmesin.

Rüveyha
Mon 16 November 2015, 08:50 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..İslamın haram kıldıklarından uzak durmak hepimizin üzerine farz.Rabbim haramlardan muhafaza eylesin İnşaAllah
Rabbim razı olsun

ceren
Mon 16 November 2015, 09:42 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rabbimin izin verdigi yiyeceklerden yiyen clve harama dusmeyen kullardan olalim insallah...

Nursima 7/B
Mon 16 November 2015, 10:27 pm GMT +0200
Yine yeni bir bilgi öğrendik.Rabbimizin izin verdiği hayvanların etlerini yemeliyiz ve pis,iğrenç olarak adlandırılan hayvanların etlerini yememeye dikkat etmeliyiz.

Sümeyye Şahiner7B
Mon 16 November 2015, 10:50 pm GMT +0200
Selamun Aleykum ;
   Allah'ım sen bizi alın teri ile kazandığımız helal yiyeceklerden yememizi nasip eyle YaRabb'im . Ağzımızdan bir lokma bile olsa haram lokma geçmesin İnşAllah . Amiin .

Kevšer
Tue 17 November 2015, 05:00 am GMT +0200
  Ve Aleykümüsselăm ecmain. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Vesileniz ile yeni bir bilgi daha öğrenmiş olduk. Kur'an'ı Kerîm de helâl ve haram olan tüm herşey açıkça belirtilmiş bizlerde Rabbimiz'in Rızasına uygun helâl ve temiz olan hayan etlerinden yemeliyiz. Mevlam bizleri bilinçli kullarından eylesin inşaAllah.

Bilal2009
Tue 17 November 2015, 07:03 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Yırtıcı ve vahşi olduğundan porsuk eti caiz değilmiş. Rabbim (celle celalühü) paylaşım için razı olsun.