- PKK Kılıçdaroğlu’yla başlayan süreçten rahatsız

Adsense kodları


PKK Kılıçdaroğlu’yla başlayan süreçten rahatsız

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 1 October 2012, 02:15 pm GMT +0200
PKK, Kılıçdaroğlu’yla başlayan süreçten rahatsız
Hüseyin YAYMAN • 91. Sayı / DİĞER YAZILAR


HÜSEYİN AYGÜN’ÜN KAÇIRILMASI olayı 1978’den bu yana, PKK tarihinde bu türden ilk eylem. Örgüt, 1979’da Bucak aşireti mensubu ve Adalet Partisi milletvekili Mehmet Celal Bucak'a saldırmasından sonra ilk defa bir milletvekilini kaçırdı. Örgüt, bu tür eylemlerin mücadelelerinin meşruiyetini zedelediğini düşünüp, ideolojik olarak onaylamıyordu. Fakat son iki yılda bu stratejisinden vazgeçmiş görünüyor.

AYGÜN’ÜN KAÇIRILMASI, örgütün üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan'ın Şemdinli olayları sırasında dile getirdiği ‘Devrimci Operasyon’ stratejisinin sonucunda gerçekleştirildi. Örgüt, iki yıldır bu tür eylemlerle gündemi belirlemek istemesine rağmen amacına ulaşamamıştı. Ancak bu defa milletvekilini kaçırarak beklediği ilgiyi fazlasıyla gördü.

PKK, BU TÜRDEN ‘ABSÜRD’ EYLEMLERİN Kürtlerde ve toplumun genelinde bir karşılığı olmasa da, yükselttiği şiddetle ‘Ankara’ya mesaj vermeye çalışıyor’.

ÖRGÜT BU TÜR EYLEMLERİYLE Silvan’da denklemin dışına ittiği ‘Öcalan’ı yeniden muhatap kılmaya’ uğraşıyor. Öcalan’ı İmralı’dan çıkarma planı örgütü eylem koymaya zorlarken, toptancı bir yaklaşımla ideolojik ve ahlaki tutarlılık aranmıyor.

KAÇIRMA OLAYI aynı zamanda örgütün ‘propaganda ve gündem belirleme’ stratejisinin bir parçası. PKK bu tür eylemleriyle gündemde kalıp, örgütün propagandasını yapmak istiyor.

PKK, BUNA BENZER EYLEM YAPMAK İSTESE çok daha sansasyonelini yapabilir. Bu anlamda ‘neden Tunceli, neden Hüseyin Aygün’ sorusu hayati bir önem kazanıyor. Tunceli, Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı olduğundan bu yana PKK ve BDP’yi fazla dikkate almıyor. PKK ise Tunceli’nin bu tavrını cezalandırmak istiyor.

CHP İLE PKK ARASINDA ilan edilmemiş bir politik rekabet yaşanıyor. BDP, 12 Eylül 2010 referandumunda boykot kararı almış ve halka sandığa gitmeyin demişti. Fakat Tunceli, BDP’nin bu çağrısına uymadı ve sandığa gidip ‘Hayır’ oyu verdi. BDP ile Tunceli arasındaki ikinci anlaşmazlık 12 Haziran 2012 seçimlerinde yaşandı. CHP bu seçimlerde Tunceli’den iki vekil çıkardı. BDP destekli bağımsız aday Ferhat Tunç ise seçilemedi.

PAZARCIK, MALATYA, VARTO, ERZİNCAN, TUNCELİ hattının seçim sonuçları ‘mezhep-etnisite’ eksenli politik bir ayrışmanın işaretlerini verirken, PKK bundan rahatsız oluyor ve bu dinamiği bastırmak istiyor.

BÖLGENİN COĞRAFİ YAPISI ve fiziki koşulları göz önüne alındığında bu tür olayların önlenmesi çok zordur. Devlet hangi tedbirleri alırsa alsın, örgüt bir fırsatını bulup bu tür eylemler yapabilir. Burada bir ‘neden-sonuç’ ilişkisi var. Kaçırma eylemi bir sonuç. Asıl nedenler üzerine yoğunlaşıp, sorunu yaratan faktörleri ortadan kaldırmak gerekiyor.

ZAAFİYET, vekilin kaçırılması olayında değil, problemin tespiti ve tanımı noktasında yaşanıyor. Türkiye, ormanı değil, ağacı görüp, meseleyi tam olarak kavrayamıyor.

* Gazi Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi