- Peygamberlerin Islah Edici Çalışmaları

Adsense kodları


Peygamberlerin Islah Edici Çalışmaları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Fri 1 October 2010, 05:16 pm GMT +0200

Peygamberlerin Islah Edici Çalışmaları


İnsan hayatını temelinden düzeltmek, onu yaratılı­şına uygun yola sevkedebilmek için, Enbiyâ (A.S.)'nın nurlu kafilesi, en çetin gayret ve çalışmaların bayraktarlı­ğını yapmışlardır. Bu insanlığın gerçek rehber ve mürşit­lerinin mücadelelerindeki esas nokta, insanların insanlar üstündeki uluhiyet ve rububiyet iddialarını kökünden sö­küp temizlemekti. Onların aslî meslek ve heyetleri, in­sanları şu yalancı, uydurma Tanıcıklardan ve Rabcikler­den ve bu şerli sultanın zulmünden, haksız menfaat sö­mürücülüğünden kurtarmaktı.

Onların pırıl pırıl ışıldıyan ulvî maksatlarının hedefi şu idi: İnsana insanlığını öğretmek, insanı insan karşı­sında baş eğdirmemekti. Bütün insanların eşit olduğu fikrini tatbiki olarak gerçekleştirmekti. İçtimai hayatı ada­let üzere tesis etmekti. Ve yine insanlara, Allahu Taalâ'ya ibadet etmenin yolunu açmaktı.

Onların hepsinin de büyük müjdeleri şöyle idi:

Ey kavim, Allah'a ibadet ediniz, sizin O'ndan gayrı bir İlâhınız yoktur.[33]

Fakat Hazret-i Muhammed-î Arabî (S.A.S.) bu tevhid akidesini en güzel şekilde beyan etmişlerdir:

"İşte ben sizi uyarıcıyımdır. İşte, Vahid - ul - Kahhar olan Allah'tan başka bir ilâh olmadığı hakkında sizi uyarı­yorum. Göklerin ve yerin ve bu ikisinin arasında bulu­nanların da Rabb'i ancak O'dur." (Sad: 65 - 66).

"Elbette ki sizin Rabbınız gökleri ve yeri yaratmış bulunan Allah'tır"

(A'raf: 54).


"Güneş, ay ve yıldızlar, hep O'nun emrine boyun bü­kerler. Dikkat, yaratmak da "emr" de O'nun değil midir?"

(A'raf: 54).


İşte, O, bir ve tek olan Allah sizin Rabbinizdır. O'n
dan başka herhangi bîr İlâh yoktur. Her şeyin yaratıcısı
O'dur. Bunun için sizin O'na kulluk etmeniz' lâzımdır. O
sizin her şeyinize ve her işinize yeter.   

(En'âm, 102).


"İnsanlara ancak Allah'tan başka birisine ibadet et­memek için emir verildi. Temiz bir yol ile ihlâs ile ibadet edercesine ibadet..."

(El-Beyyine: 5.)

"Geliniz bizimle sizin aranızda müşterek bulunan (husus) ta birleşelim ki, Allah'tan başkasına ibadet etmiyelim. O'na hiçbir şekilde ortak koşmıyalım, Allah'tan gayrı, aramızda bazımızı da kendimize Rabb diye uydurmıyalım."

(Âl-i İmran: 64).


İşte bu mânâ âleminden doğup da karanlık dünya­mızı aydınlatan sesler, insan ruhunu, insan aklını, insan fikrini ve düşüncesini hep bu maddî kuvvetlerin baskı ve köleliğinden kurtarmak gayesini hedeflemektedir.

İşte bu emsalsiz düstur, gerçek hürriyetin yegâne anahtarıdır. Bu bakımdan Hazret-i Muhammed (S.A.V.) in örnek davranışı Kur'an-ı Kerim'de şöyle tavsif edil­mektedir:

"(Bu Peygamberdir ki), onların sırtından yüklerini kaldırıp, onların (boyunlarındaki) zincirleri çözer."