- Peygamberimizin Mübarek Kalbi Hakkındadır

Adsense kodları


Peygamberimizin Mübarek Kalbi Hakkındadır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 22 December 2009, 02:58 pm GMT +0200
Peygamberimizin Mübarek Kalbi Hakkındadır


Cenâb-ı Hak İnşirah Sûresinin 1. âyetinde şöyle buyurmaktadır: "Habibim, biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi?"

îmâm-ı Beyhakî´nin tahricine göre, îbrahîm bin Takman bu âyetin manasını Sa´d´a sormuş, o da ona Katâde´nin Enes´ten naklettiği şu bilgiyi vermiştir:

"Peygamberimizin göğüs hizasından tâ karnının alt kısmına kadar yarılıp açılmıştır... Kalbi çıkartılmış ve altından bir tas içinde yıkanmış, sonra îmân ve hikmetle iyice doldurulmuş, yerine iade edilmiştir..."

îmâm-ı Ahmed ve Müslim, Enes´ten naklen şu bilgiyi vermektedir: "Peygamber Efendimiz, çocuk arkadaşları ile oynarken Cebrail (a.s.) gelmiş ve O´nu alıp yere yatırmış, göğsünü yararak kalbini çıkarmış, kalbini yararak içinden bir pıhtı çıkarmış ve: "îşte bu şeytanın nasibidir!" demiştir. Sonra O´nun kalbini altın bir tas içinde zemzem ile yıkamış, sonra kalbini iyileştirip yerine iade etmiştir. Yanındaki çocuklar ise, koşarak O´nun dadısına gitmişler ve: "Muhammed´i öldürdüler" diyerek feryad etmişlerdir... Onlar da koşarak gelmişler ve Peygamberimiz´i, rengi uçuk bir vaziyette bulmuşlardır."

Enes diyor ki: "Ben, Peygamber Efendimiz´in göğsündeki dikiş yerini görmüştüm."

Ahmed, Baremi, sahihtir kaydiyle Hâkim, Beyhâki, Taberanî ve Ebû Nuaym, Utbe bin Abd´den rivayet ederler. O, Peygamberimiz´in şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Ben, süt annem Halîme´nin bir çocuğu ile hayvanları gezdirmek için çıkmıştım. Yanımıza yiyecek bir şey de almamıştık. Ben süt kardeşime dedim ki: "Kardeşim, haydi annemize git de bir miktar yiyecek getir." O yiyecek getirmeye gitti. Ben de hayvanların yanında kalmıştım. Derken iki beyaz kuş geldi. Biri diğerine: "Bu, O mudur?" dedi. Diğeri de: "Evet" dedi. Hemen beni alıp yere sırtüstü yatırdılar ve derhal karnımı yardılar. Sonra kalbimi çıkarıp yardılar ve içinden iki parça siyah pıhtı çıkardılar. Biri diğerine: "Kar suyunu bana ver!" dedi ve onunla göğsümün içini iyice yıkadı. Sonra: "Dolu suyunu bana ver!ı; dedi ve onunla da kalbimi iyice yıkadı. Sonra: "Sekîneti bana ver!" dedi ve onu kalbime serpti... Sonra yine bunlardan biri diğerine dedi ki: "Haydi hemen kalbini dik!" O da hemen kalbimi dikti ve üzerini peygamberlik mührü ile mühürleyip kapattı... Sonra dedi ki: "Haydi onu terazinin bir kefesine koy, öbür kefesine de ümmetinden bir kişiyi koyup tart!" O da öyle yaptı ve benim ağır geldiğimi görüp: "Eğer biz bunu, ümmetinin tamamı ile tartsak, yine ağır gelecektir" dedi. Sonra beni kendi hâlime bırakıp gittiler. Ben ise, şiddetli bir şekilde korkmuştum. Sonra toparlanıp süt anneme gittim ve başıma gelenleri anlattım ve onun yanlış anlamasından endişe ettim. Q da: "Allah saklasın!" diyerek Allah´a olan güvenini ve endişeye mahal olmadığım ifade etti. Bir deve hazırlayarak yola çıktık. Beni devenin havuduna bindirdi, kendisi ise arkasına bindi. Böylece Mekke´nin yolunu tutttuk. Aileme geldiğimizde o dedi ki: "Ey Amine, işte emânetim ve zimmetim! Hiç bir kusurum olmaksızın teslim ediyorum!" Ben, başımdan geçenleri öz anneme da anlattım. O hiç bir korku ve endişeye kapılmadı ve dedi ki: "Bu senin büyük bir özelliğindir! Zâten ben seni doğurduğum zaman, benden büyük bir nûr çıktı ve Şam´daki sarayları aydınlattı..."

Yine bu hususta bazı kaynakların Ebû Hüreyre´den naklen verdikleri bigiye göre, bu manevî ve meleklerin tavassutu ile olan "Kalb Ameliyatı" sırasında, Sevgili Peygamberimiz´in "Hiç acı duymamıştım" buyurduğu da haber verilmektedir... Ayrıca denilmektedir ki: "...Kalbimi yardıktan sonra: "Kin ve hasedle ilgili bütün duyguları çıkar at!" dedi. O da kan pıhtısına benzer bir şey çıkarıp attı... Sonra yine dedi ki: "Şefkat ve merhamet duygularını kalbine iyice yerleştir!" O da kalbime gümüş renginde bembeyaz şeyler koydu. Sonra: "Haydi geçmiş olsun, mübarek olsun!" diyerek gittiler... Ben de o günden sonra herkese karşı daha şefkatli ve daha merhametli oldum... Küçük büyük herkesi sevdim..." ´

Bunu nakledenlerden Ebû Nuaym der ki: Râvilerden Mûaz bin Muhammed, bunu rivayet etmekte ve: "O sırada Peygamberimiz on yaşında idi" demekle yalnız kalmıştır. Diğer râvîler buna katılmamıştır.

Ebû Nuaym Yunus bin Meysere´den naklediyor. O demiştir ki: Resûlüllah şöyle buyurdular: Melek bana geldi, kalbimi çıkarıp yardı ve elindeki altın tas içinde yıkadı. Karnımın içini de iyice temizleyip toz şeklindeki bir ilacı serperek iyileştirdi. Sonra da dedi ki: "Çok kuvvetli ve sabit bir kalb! Neyi kavrarsa güzel muhafaza eder... Gözlerin görür, kulakların da işitir ve sen Allah´ın Resulü Muhammed´sin! Peygamberlerin sonuncusu ve hâtemisin! Senin kalbin selimdir, lisanın sâdıktır, nefsin itmi´nânlıdır, huyun güzeldir!..."

(İbn-ı Ganem´in rivayeti de buna yakındır).

Müslim Enes´ten rivayet eder. Resûlüllah şöyle buyurmuştur: "Ben ailemin yanında idim. Cebrail beni Zemzem´in yanına götürdü, göğsümü yarıp kalbimi zemzemle yıkadı. Sonra içerisi îmân ve hikmetle dolu olan bir altın tas getirip onu göğsüme boşalttı..."

Enes der ki: "Resûlüllah Efendimiz, bunu söyledikleri zaman bize göğsündeki yarılan kısmı göstermişti." Sonra Resûlüllah devamla: "Sonra melek beni alıp Mîrâca çıkardı" buyurdular ve Mirac´la ilgili hadîsi sonuna kadar zikrettiler."

Bu konuda imâm Beyhakî diyor ki: "ihtimaldir ki Resûlüllah Efendimizin göğsünün yarılması mucizeleri, birkaç defa vâki olmuştur.

Birincisi süt annesi Halîme´nin yanında iken,

ikincisi peygamber olarak gönderildiği sırada,

üçüncüsü de Mîrâc gecesi´nde olmuştur..."

Ben de derim ki, süt annesi Halîme´nin yanında iken, göğsünün yarıldığına dâir müteaddid rivayetler, kendi bahsinde de bundan önce geçmişti. Diğerleri de, peygamber olarak gönderilmesi ve Mîrac mucizesi bahislerinde gelecektir. Bunların hepsini gözönüne alarak deriz ki, Peygamberimiz´in göğsünün yarılması olayı, gerçekten bir defa değil, birkaç defa vukua gelmiştir ve bu üç defa olmuştur. Bu hususta âlimlerimizden Süheylî bunun iki defa olduğunu söylemiştir. Keza îbn-i Dıhye ile îbn-i Müneyyer de bu görüştedir... Üç defa vukua geldiğini açıkça beyan edenlerden, Ibn-i Hacer´i de zikredebiliriz... O, bu hususta bir de güzel bir açıklama yapmış ve: "Bu, aynı zamanda yıkama ve temizlemedeki sünnet olan üçlemeye benzemektedir... Buna üç ayrı vaktin ayrılmış olması da çok manalıdır. Birincisi, şeytani vesveselerden korunmada, en mükemmel bir hâl üzere yetişip gelişmesi için seçilen sabîlik vaktidir. İkincisi, Vahiy gibi ilâhî bir imameti tam bir ehliyetle yükleneceği ba´s vaktidir. Üçüncüsü ise; ilâhî huzura çıkarılacağı ve yüce Allah´a en yakın makamda münâcâtta bulunacağı Isrâ ve Mîrâc zamanıdır."

"Göğsün yarılıp yıkanması" olayının Peygamberimiz´in özelliklerinden olup olmadığı üzerinde ihtilaf edilmiştir...

İbnü´l-Müneyyer demiştir ki: "Bu, bizim Peygamberimiz´e mahsustur, diğer peygamberlerde böyle bir hal olmamıştır... Peygamberimiz´in bu özelliği, Hz. ibrahim tarafından kurban edilmek istenen oğlu ismail´in kurban edilmeğe cânü gönülden razı olup sabretmesi gibidir... Hattâ ondan daha büyük bir sabır isteyen büyük bir ibtiladır. Zira Hz. Ismâîl, sâdece kurban edilmek durumuna mâruz kalmıştır, fakat kurban edilmemiştir, Yâni Cenâb-ı Hak buna mâni" olmuştur. Peygamber Efendimiz ise, bırbüyük ibtilâyı hem de üç defa olmak üzere ve bir hakikat olarak yaşamıştır. Bilhassa öz ailesinden uzakta, gurbet ilde: Benî Sa´d kabilesinde küçük bir çocuk iken büyük korkular içinde geçirdiği "Şerh-ı Sadr" denilen bu kalb ameliyatını yaşamış olması sabır ve metanet bakımından, çok büyük bir olay olmuştur. Sâdece Peygamber Efendimiz tarafından yaşanmış ve O´na mahsûs bir mucize olmuştur."

(Bunun İsmail´in kurban edilme ihtilasından daha büyük bir ibtilâ olduğu doğru olmasa gerek. Zira Efendimizin o esnada acı duymadıkları, ilgili rivayetlerde açıkça ifâde edilmiştir.) [12]

[12] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 1/123-126.



Rüveyha
Sun 3 July 2016, 01:49 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah..Allah habininin kalbini tüm kötülüklerden beri kılmış.İnşaAllah Rabbim bizleirn de kalplerini tüm kötülüklerden muhafaza eylesin,tertemiz kılsın İnşaAllah

Sevgi.
Sun 3 July 2016, 02:26 pm GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Mevlam bizleri Peygamberimiz'in yolundan hiç ayırmasın inşaAllah. Amin

Bilal2009
Sun 3 July 2016, 05:01 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Ne büyük bir Peygamberimiz var. Rabbim paylaşım için razı olsun.

HALACAHAN
Sun 3 July 2016, 07:05 pm GMT +0200
Selamun aleykum ..Peygamberimizin kalbinin temizlenmesi bu esnada acı duymamasi da Efendimizle ilgili mucizelerden birirdir..Hayatimizin tek rehberi olan Efendimizin sefaatini kazanan ona cennette komşu olanlardan eyle bizleri Mevlam..

[Muhammed]
Sun 3 July 2016, 07:32 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Hay Maşşallah.Ter temiz iman dolu bir kalp Rabbim c.c bizlerin kalplerimizdeki kötü düşübceleri kötülükleri alıp yok etsin İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah...

HALACAHAN
Sat 6 August 2016, 01:24 pm GMT +0200
Efendimizin mubarek kalbi tüm kirlerden Rabbimiz tarafından yıkayarak arindirilmistir..Buda Efendimizin mücizelerinrennden biridir..Rabbim sefaatinie nasıl etsin ..