- Peygamberimizin Kadınlara Şefkati

Adsense kodları


Peygamberimizin Kadınlara Şefkati

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sun 30 January 2011, 06:18 pm GMT +0200
PEYGAMBERİMİZİN KADINLARA ŞEFKATİ

 İslâmın şefkat güneşi dünyayı aydınlatmadan önce kadınlar çok perişan haldeydiler. Başta Araplar olmak üzere, insanlık kız çocuklarını ve kadınlarını çok hor görürdü. Onları bir insan olarak kabul etmez, bir eşya gibi değer biçer, alıp satarlardı. Arapların yanında kadının hiçbir sosyal hakkı yoktu. Onları şefkat ve merhametten yoksun kıldıkları gibi, mal ve mirastan da uzak tutarlardı.

Peygamberimizin bütün insanlığı kuşatan şefkat ve merhameti kısa zamanda kadınlar üzerinde de görülmeye başladı. Onları insanların ayakları altında ezilmekten kurtararak o kadar yüceltti ki, "Cennet anaların ayakları altındadır" buyurarak, Cennete girmeyi annelerin rızalarıyla eş tuttu.

Kadınlara iyilik yapmanın, onlara şefkatli davranmanın, imanın bir alâmeti olduğunu beyan ederek bu meseleye büyük önem verdi.

"Kim Allah'a ve âhiret gününe iman etmişse, komşusuna eziyet etmesin. Kadınlara da iyiliği tavsiye ediniz. Çünkü onlar kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburganın en eğri tarafı da üst tarafıdır. Onu doğrultmak istersen kırarsın. Olduğu gibi bıraktığın takdirde de daima eğri kalır. Bunun için, kadınlara her zaman iyiliği tavsiye edin" mealindeki hadis-i şerifle Peygamberimiz, kadınların hem maddî yapılarını, hem de ruhsal durumlarını ifade ederek, onlara anlayışlı davranmayı, kusur ve eğriliklerine tahammül edip sabır gösterilmesini tavsiye etti.

Peygamberimiz bizlere bu tavsiyeyi yaparken, kendisi de söylediklerini en güzel şekilde uyguluyordu. Bir ihtiyaçları olur veya bir şey öğrenmek isterlerse mü'min kadınları reddetmez, ihtiyaçlarını karşılar, sorularına cevap verir, erkeklerle hiçbir ayırım gözetmezdi.

Peygamberimizin etrafında her zaman erkek Sahabîler toplanıyor, sohbetinde bulunuyorlardı. Fakat mü'min kadınlar bu nimetten mahrumdular. İçlerinden bir temsilci seçtiler, Peygamberimize gönderdiler ve bir gününü de kendilerine ayırmasını istediler.

Peygamberimiz bu teklifi kabul etti ve hanımların dileklerini yerine getirerek, bir gününü de onlarla sohbet için ayırdı.

Peygamberimiz özellikle yaşlı kadınların kalplerini kırmaz, hatıralarını hoş tutardı. Davet ettikleri zaman reddetmezdi.

Bir seferinde Hz. Enes'in büyükannesi Peygamberimizi yemeğe davet etti. Peygamberimiz de daveti kabul ederek evlerine gitti. Kadıncağızı sevindirmek için de ona namaz kıldırmak istedi. Kendisi imamlığa geçti, Hz. Enes, büyükannesi ve kölelerinin meydana getirdiği bir cemaate iki rekât namaz kıldırdı.

Yola çıkıldığında kafilede kadınlar varsa Peygamberimiz onların rahat etmesi için her türlü tedbiri alırdı.

Bir sefer esnasında Enceşe adında Habeşistanlı güzel sesli bir köle, vezinli ve kafiyeli şiirleri makamla söylüyordu. Böylece develer daha hızlı yürüyordu. Develerin hızlı bir şekilde yürümesi üzerine kadınların rahatsız olduğunu fark eden Peygamber Efendimiz Enceşe'yi ikaz etti:

"Ey Enceşe, cam şişelerin hayvanlarını yavaş sür!"

Kadınlar zayıf ve nazik oldukları için Peygamberimiz onları cama benzetmişti. Onların incinmesine, acı duymalarına gönlü razı olmuyordu.

Peygamberimiz kendi hanımlarına da çok nazik davranır, hiçbir şekilde kalplerini kırmazdı. Başta Hz. Âişe validemiz olmak üzere bütün hanımları, Peygamberimizin evde çok sakin, halim ve mütevazı olduğunu söyleyerek, onu her yönüyle mükemmel bir aile reisi, merhametli bir koca, şefkatli bir baba olarak anlatırlar.

"Sizin en hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olandır. Ben kadınlara iyi davranma bakımından sizin en hayırlınızım" buyuran Peygamberimiz, kadınlara anlayışlı davranmayı tavsiye etmektedir.

Peygamberimiz ev işlerinde de hanımlarına yardımda bulunurdu. Koyunları sağması, ev süpürmesi, elbisesini ve ayakkabılarım tamir etmesi, deveyi yemlemesi, çocuklarla ilgilenip ihtiyaçlarını görmesi, hep onun bu merhamet ve şefkatinin neticesi değil midir?
 

cerendemir
Fri 9 August 2013, 12:22 am GMT +0200
İnşallah bu devir de insanlar kadınların kıymetini anlar ve peygamber efendimiz gibi kibar,kıymet bilen,hoş sohbetli,sevgili bir insan olur.

Zeynep7D
Mon 23 December 2013, 08:07 pm GMT +0200
Allah gelecek nesillerde de kadınlara saygılı olan bir toplumun olmasını nasip etsin :)

yagmur_7-c
Mon 23 December 2013, 08:16 pm GMT +0200
 :-*peygamber efendimizn bu davranışı sünnattir

yagmur_7-c
Mon 23 December 2013, 08:18 pm GMT +0200
peygamber efendimiz birden çok karısının olamasının sebebi o dönemdeki eziyetlerden kadınları kurtarmakmış ne büyük bir erdemlik

HALACAHAN
Fri 18 December 2015, 08:21 pm GMT +0200
Kız çocugu olan babanın utandığı,kız çocuklarının diri diri gömüldüğü,kadının hakır görüldüğü cahiliye donemi kadınlar için zorlu bır sureçtı. Peygamberimizin gelmesiyle, bayanların degeri kıymeti anlaşılmıs ,bayana nasıl merhamet, şefkat, saygı, sevgi gösterilmesi gerektığini Peygamberimizden gören muslumanlar bayanın kıymetını anlamıs onu el ustunde tutmaya baslamışlardır.

ceren
Fri 18 December 2015, 08:44 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rabbim tum erkekleri peygamber efndimizi ornek alarak yasayan ve kadi alri koreuyup kollayan sefkat eden merhamet gosteren kullardan eylesin...

Edanur 8/D
Fri 18 December 2015, 09:02 pm GMT +0200
Aleykümüsselam.
Efendimiz s.a.v kadınlara çok değer verirdi ve şimdiki zamanda da kadınların Allah ın erkeklere bir emaneti olarak bakmaları ve öyle korumaları gerekmektedir. Allah c.c razı olsun

ikranur 7d
Fri 18 December 2015, 11:19 pm GMT +0200
bizlerde inşAllah cevremizdekilewre karşı şefkatli oluruz. paylaşım için Allah (c.c.) razı olsun.

Kevšer
Sat 19 December 2015, 07:11 am GMT +0200
  Ve Aleykümüsselăm ecmain. Peygamberimiz her yönüyle bizlere güzel örnek olmuştur. Mevlam her nesili Peygamberimiz'in yolundan hakkıyla gidenlerden eylesin inşaAllah. Amin

Bilal2009
Sat 19 December 2015, 04:24 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Peygamberimiz(sallallahu aleyhi ve sellem) zamanında dünyanın çoğu yerinde kadına değer yoktu . Rabbim (celle celalühü) bizleri ibret alanlardan eylesin.

damla6d
Sat 19 December 2015, 04:40 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Kadınlar çok küçümsendi ve onlara bir eşya gibi davranıldı.Çok mantıksızca bir hareket.Kadınlar olmazsa erkek evlatları nasıl olacak.Ama kadınlar çok çekti.Ama peygamber efendimiz bu duruma sessiz kalmamıştır.O her zaman kadınların da hakları olduğu yönündeki düşüncedeymiş.Allah kadınların bu acı çekmelerini en sonunda durdurdu.Şu anda kadınlara da erkeklere de eşit davranılıyor.Allah razı olsun...

mevlüde06
Sat 19 December 2015, 06:01 pm GMT +0200
Amin amin amin ecmain insallah.
Efendimizin ne kadar ince dusunceli oldugu bir kez daha gormus olduk bu olaylarda.
Insallah her haliyle onu ornek alanlardan oluruz.Rabbim Sefaatlerine mahrum eylemesin.
Allah razi olsun bu guzel pylasim icin

ilhan kütükçü
Sat 19 December 2015, 09:12 pm GMT +0200
Günümüzde kadınlara pek şefkat gösterilmiyor dövülüyor bile.

HALACAHAN
Mon 13 June 2016, 04:29 pm GMT +0200
Günümüzde kadın haklarından bahsediliyordu kadınlar değerli ise her zaman el üstünde tutuljyorsa  bu Efendimiz ile geldi ..Kadınlar Efendimizle dinimizle değer kazandı önem kazandı ..Şükürler olsun ki dinimiz ıslam ve bizler Elhamdulillah müslümanız ve Efendimizin ümmeti..

HALACAHAN
Mon 24 April 2017, 04:29 pm GMT +0200
Aleykum selam
Peygamberimizin bütün insanlığı kuşatan şefkat ve merhameti kısa zamanda kadınlar üzerinde de görülmeye başladı. Onları insanların ayakları altında ezilmekten kurtararak o kadar yüceltti ki, "Cennet anaların ayakları altındadır" buyurarak, Cennete girmeyi annelerin rızalarıyla eş tuttu.

ceren
Thu 12 October 2017, 08:24 pm GMT +0200
Aleykumselam.rabbim müslüman kardeşlerimizin kadına deger veren kadını sahiplenen koruyan ve peygamber efendimizin yolunda giden kullardan eylesin inşallah. ...

Eminegül
Mon 5 November 2018, 08:12 am GMT +0200
Kadınlara iyilik yapmanın, onlara şefkatli davranmanın, imanın bir alâmeti olduğunu beyan ederek bu meseleye büyük önem verdi. Kadınlar zayıf ve nazik oldukları için Peygamberimiz onları cama benzetmişti. Onların incinmesine, acı duymalarına gönlü razı olmuyordu. Peygamber ümmeti peygamberini 9rnek almaya başlamasıyla imanını,aile huzurunu,sosyal ilişkilerini koruma altına almış olur iki dünyada saadeti yakalar.Allah razı olsun çok güzel bir konu Rabbim cümlemizi gerçek peygamber severlerden eylesin 🙌

ceren
Mon 5 November 2018, 03:30 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm. Rabbım bizleri peygamber efendimizin yolunda giden onun gibi şefkatli merhametli olan kullardan eylesin inşallah. Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim....