- Peygamberimizin Hayvanlara Merhameti

Adsense kodları


Peygamberimizin Hayvanlara Merhameti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sun 30 January 2011, 03:43 pm GMT +0200
PEYGAMBERİMİZİN HAYVANLARA MERHAMETİ

 Âlemlere rahmet olarak gönderilen ve bir merhamet denizi olan Sevgili Peygamberimizin şefkat ve merhameti sadece insanlara mahsus değildi. Hayvanları da kapsıyordu. Çünkü, onlar da can ve ruh taşıyordu.

Peygamberimiz, Cahiliye Araplarının bu konudaki çirkin âdetlerini de kökünden kazıdı. Hayvanların da merhamete muhtaç olduklarını öğretti.

Araplar, hayvanlara çok kötü ve merhametsizce hareket ederlerdi. Canlı hayvanları ok atışlarında hedef dikerler, kendi hayvanlarını diğerlerinden ayırmak için kulak ve kuyruklarını keserler, hatta dağlarlardı. Çölde acıktıkları zaman canlı devenin hörgücünü yarıp bir parça yağ çıkararak pişirip yerler, susadıkları zaman da hayvanın damarını keser, bir miktar kan alırlar, tekrar dikerlerdi.

Peygamberimiz bütün bu alışkanlıklardan onları vazgeçirdi. Hayvana bir işaret konulsa bile, en az acıyacak yere konulmasını tavsiye etti.

Peygamberimiz hayvanlara fazla yük vurulduğunu, aç ve susuz bırakıldıklarını veya bünye ve yaratılışlarına aykırı bir işte  kullanıldıklarını  görünce,  bunu yapmamalarını söylerdi.

Peygamberimiz insanlarla konuştuğu gibi, aynı şekilde hayvanların dilini de anlardı. Onlarla konuşur, dertlerini ve şikâyetlerini dinlerdi. Çünkü hayvanlar Peygamberimizi tanırlardı.

Temim ed-Dârî anlatıyor:

"Peygamberimizle birlikte oturuyorduk. O sırada bir deve koşarak geldi. Peygamberimize yaklaştı. Başı ucunda durdu. Bunu gören Peygamberimiz:

"Ey deve sakin ol. Doğru söyle, doğru söylersen senin yararınadır, yalan söylersen zararına olur. Hem de ALLAH bize sığınanı güvende kıldı, artık sen güven altındasın. Bize sığınan mahrum kalmaz' buyurdu.

"Biz, 'Yâ Resulallah, bu deve ne diyor?' dedik.

"Sahipleri onu kesip etini yemek istemişler. O da kaçmış, Peygamberinize sığındı' buyurdu.

"Biz bunları konuşurken devenin sahipleri koşarak geldiler. Deve onları görünce tekrar Peygamberimizin yanına sokuldu. Korunmasını istedi. Bunun üzerine adamlar:

"Yâ Resulallah, bu bizim devemizdir. Üç gün önce kaçtı. Onu arıyorduk. Sonunda yanınızda bulduk' dediler.

"Peygamberimiz: 'Ama o sizden çok fena şikâyet ediyor' deyince:

"Ne diyor, yâ Resulallah?' diye sordular.

"O yanınızda güven içinde büyümüş, gelişmiş. Üzerinde yıllar boyu yaz aylarında otlu ağaçlı ülkelere, kış aylarında sıcak memleketlere yük taşımışsınız. Büyüdükten sonra ondan yavru almak istemişsiniz. ALLAH ondan size bir sürü deve nasip etmiş. Bolluk senesi gelince onu kesip etini yemek istediniz değil mi?'

"Doğru yâ Resulallah. Vallahi böyle oldu' dediler.

"Peygamberimiz:

"Sahiplerine bu şekilde güzelce hizmet verenin mükâfatı bu mudur?' deyince;

"Yâ Resulallah, onu gerçekten kesmeyeceğiz' dediler.

"Peygamberimiz, 'Yalan söylediniz. O size sığındı, yardım istedi, kabul etmediniz. Ben ise sizden daha merhametliyim. ALLAH münafıkların kalbinden merhameti çıkarmış, mü'minlerin kalbine koymuştur' buyurdu ve deveyi onlardan yüz dirheme satın aldı, sonra da deveye döndü:

"Ey deve, haydi git, ALLAH rızası için serbestsin, sana kimse dokunamaz' buyurdu.

"Deve, Peygamberimizin başının üzerine eğildi ve dua eder gibi yaptı. Peygamberimiz de; "Âmîn' dedi.

"Deve tekrar dua etti. Peygamberimiz yine:

"Âmîn' dedi.

"Sonra tekrar dua etti. Peygamberimiz yine:

"Âmîn' dedi.

"Dördüncü kez dua edince Peygamberimiz ağladı.

"Yâ Resulallah, bu deve ne diyor?' diye sorduk.

"Peygamberimiz şöyle buyurdu:

"Ey Peygamber, ALLAH İslâmdan ve Kur'ân'dan size hayırlar versin' dedi. 'Âmin' dedim.

"Sonra 'Siz beni rahat ve huzura kavuşturduğunuz gibi, ALLAH da kıyamet gününde ümmetini korkudan kurtarsın, rahat ve huzura kavuştursun' dedi. 'Âmîn' dedim.

"Daha sonra, 'ALLAH ümmetinin kanını düşmanlarından korusun' dedi, 'Âmîn' dedim.

"Daha sonra da, 'ALLAH ümmetinin helak oluşunu aralarında fitne fesat çıkararak birbirine silah çekmede kılmasın' deyince ağladım. Çünkü ilk isteklerini ben de ALLAH'tan istedim, ALLAH isteklerimi kabul etti, onları bana verdi. Son istediğini ise vermedi. Cebrail, ALLAH'tan ümmetimin birbirlerine silâh çekerek helak olacağı haberini getirdi. Olacakları kalem böyle yazmış. ALLAH'ın takdiri değişmez."

Peygamberimiz, hayvanların aç susuz bırakılmasına hiç razı olmazdı. Bir gün açlıktan karnı sırtına geçmiş bir deve gördü. Sahibini bulup ikaz etti:

"Hayvanlarınız hususunda ALLAH'ın sizi azaba çarptıracağından korkunuz."

Arapların eskiden beri yaptıkları bir âdetleri daha vardı ki, hayvanın sırtını hitap kürsüsü olarak kullanırlardı. Peygamberimiz bu âdeti de yasakladı ve şöyle buyurdu:

"ALLAH bu hayvanları, ancak güçlükle gidebileceğiniz yere kolayca gidebilmeniz için sizin emrinize verdi. Ayrıca yeryüzünü de yarattı. Diğer ihtiyaçlarınızı onların üstünde giderin."

Keyfi olarak hayvanlara, bilhassa kuşlara yapılan eziyetleri Peygamberimiz hiç hoş karşılamaz, onların hakkına dikkat edilmesini isterdi.



cerendemir
Fri 9 August 2013, 12:34 am GMT +0200
Allah'ın yaratmış olduğu hayvanları koruyan,onların özgürlüğünü,canını koruyan peygambere selam olsun.İnşallah.

Zeynep7D
Sat 4 January 2014, 06:02 pm GMT +0200
rivayette şöyle denmiştir: "Fahişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret olundu."

Kaynak: Müslim, Tevbe 166, (2245) hayvanlara iyi davranmalıyız

7/C
Sat 4 January 2014, 06:48 pm GMT +0200
Peygamberimiz insanlarla konuştuğu gibi, aynı şekilde hayvanların dilini de anlardı. Onlarla konuşur, dertlerini ve şikâyetlerini dinlerdi. Çünkü hayvanlar Peygamberimizi tanırlardı.Peygamberimiz hayvanlara fazla yük vurulduğunu, aç ve susuz bırakıldıklarını veya bünye ve yaratılışlarına aykırı bir işte  kullanıldıklarını  görünce,  bunu yapmamalarını söylerdi.:)   :)

esratüz zehra 2
Sat 4 January 2014, 07:10 pm GMT +0200
merhamet abidesi Peygamberi zişan efendimiz ' in hürmetine Rabbim bizi aff eylesin Rabbim münafıkların kalbinden merhameti çıkarmış, mü'minlerin kalbine koymuştur. Bize bunca güzel nimetler veren Rabbime hamdolsun.

7/C
Sat 4 January 2014, 07:12 pm GMT +0200
bencede meryem kardeş.:)

-merve-7d-
Sat 4 January 2014, 09:36 pm GMT +0200
'o ki yarattığı her şeyi güzel yaratmıştır. 'hayvanları da o yaratmıştır'
kur’an- ı kerim, hayvanların da ümmet oluşu ile ilgili çok önemli bir ifadeye ve hayvanlara merhametli davranılmasına ilişkin dikkat çekici sûrelere sahiptir.
BU DURUMDA İSLAMIN HAYVANLARA VERDİĞİ DEĞER BULUNMAKTADIR...

-merve-7d-
Sat 4 January 2014, 09:43 pm GMT +0200
İslam dininde hayvanların önemi şu şekilde sıralanmaktadır;
1. hayvanlar birer ümmet teşkil ederler.

2. hayvanlara işkence edenler lanetlenmiştir.

3. hayvanlara yapılan fiziki işkencenin yanı sıra manevi işkence de yasaklanmıştır.
5. hayvanlar birer ilahi emanettir, onlara iyi davranılmalıdır.

6. dilsizler (hayvanlar) hakkında hayırlı olunmalıdır.

7. kim bir serçeyi hatta ondan daha küçük bir canlıyı öldürse kıyamet gününde davası görülür.

gibi vs.


Hanife 8.D
Sat 4 January 2014, 09:49 pm GMT +0200
bu yazi gercekten cok guzel ama en guzelide
"Ey Peygamber, ALLAH İslâmdan ve Kur'ân'dan size hayırlar versin' dedi. 'Âmin' dedim.

"Sonra 'Siz beni rahat ve huzura kavuşturduğunuz gibi, ALLAH da kıyamet gününde ümmetini korkudan kurtarsın, rahat ve huzura kavuştursun' dedi. 'Âmîn' dedim.

"Daha sonra, 'ALLAH ümmetinin kanını düşmanlarından korusun' dedi, 'Âmîn' dedim.

"Daha sonra da, 'ALLAH ümmetinin helak oluşunu aralarında fitne fesat çıkararak birbirine silah çekmede kılmasın' deyince ağladım. Çünkü ilk isteklerini ben de ALLAH'tan istedim, ALLAH isteklerimi kabul etti, onları bana verdi. Son istediğini ise vermedi. Cebrail, ALLAH'tan ümmetimin birbirlerine silâh çekerek helak olacağı haberini getirdi. Olacakları kalem böyle yazmış. ALLAH'ın takdiri değişmez."

olmussss...

mevlüdekalınsaz
Sat 4 January 2014, 11:03 pm GMT +0200
 Peygamber Efendimizin Hayvan Sevgisi ve Müezza nın Hikayesi

Dana önce verildimi bilmiyorum ama paylaşmak istedim hayvanları ayırt etmeden çok seven birisiyim bunu okuyunca onlara karşı sevgim 10 kat artti özellikle kedilere.bu sadece bi rivayettir.

Müezza muhtemelen bir sokak kedisi.. Mekkenin kavurucu sokaklarından Hz. Muhammedin ilgisi ile kurtulmuş. Kendisi de sıkı bir kedi dostu olan ve hadisleri aktaran Abu Hurayra (anlamı " kedi babası " demektir) Hz. Muhammedin kedilerin ticari alım satımını yasaklattığını söyler.

Anlatılanlara göre Peygamber Efendimiz(s.a.v)in kedisinin ismi Müezza'dır.. Hz. Muhammed(s.a.v) kedisi Müezzayı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammedin giysisinin ucunda uyuya kalınca kediye kıyamayan Hz. Muhammed, giysisini keserek sedirden kalkmayı tercih etmiş.
Yine onun vasıtasıyla aktarılan bazı hadislerde " kedisine eziyet eden bir kadının cehennemde çektiklerinden " bahsedilir. Mesaj oldukça açıktır. Kedilere iyi muamele şarttır

Bir yılan Hz. Muhammed(s.a.v)e gelmiş ve kendisinden yardım istemiş. Hz. Muhammed(s.a.v) de yılana yardım etmiş. Fakat yılan Hz. Muhammed(s.a.v)i sokmaya kalkışmış. O sırada bir adam yetişip kedisini yılanın üzerine salmış. Yılanın zehirli ısırığından kedi sayesinde kurtulan Hz. Muhammed(s.a.v) kedinin sırtını okşamış. O gün bugündür kediler sırt üstü yere düşmezlermiş.
Hadislerde peygamberimizin çevresinde vahşi ve büyük kedilerinde oldugunu öğreniyoruz. Hatta bu kedilere o kadar müsamaha gösterirmiş ki, kediler eşi Hz Aişe ekmek yaparken eve girer yaptıgı ekmeği alır götürürlermiş... (Şimdi aynısı olsa kaç kişi o kediyi kovalamaz acaba? Ki burda bahsedilen vahşi bir kedi)

İnsanoğluna "öldürmemeyi, incitmemeyi, onun yerine sevmeyi, çok sevmeyi" öğretmeye çalışan Hz.Mevlana'nın velilerinden biri de Pir Esad Sultan ya da halkın arasında yayılan lakabı ile Pisili Sultan'dı. Pisili Sultan lakabı boşuna değildi, tıpkı Hazreti Muhammed ile ilgili hadisleri bizlere aktaran Kedi Babası lakaplı Ebu Hureyra gibi. Pisili Sultan kedileri çok severdi. Çok sevdiği kedisi de ölümünden sonra sandukasının hemen sol tarafına ayak ucuna gömülmüştü.

Evde Kedi beslenebilir ve sevaptır. Çocukların merhamet duygusunun gelişmesine katkıda bulunurlar. Nitekim Evliya Zatlarin cogunun etrafinda ve evinde kediler vardı...ALINTI

ALLAH (c.c) der ki; "Hayvanlar benim sessiz kullarımdır. Onlar şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklardır!.."
Allah (c.c) hepimizin kalbine Efendimizinki gibi bir merhamet ve hayvan sevgisi nasip etsin insallah... :) :)

Gizem8/A
Sun 5 January 2014, 12:55 am GMT +0200
Bu dünyada hayvanlarında elleri ve ayakları var onlarda kısmen insan özelliğini taşıyorlar bazı insanlar hayvanları dislamakla kendilerini onların yerine koymuş oluyorlar hayvanların ona ne zararı olabilir.

cerendemir
Sun 5 January 2014, 01:07 am GMT +0200
Subhanallah.Ne güzel bir peygamberin ümmetiyiz.Rabbim bizlere peygamber efendimiz gibi hassas,onun gibi düşünceli olmayı nasip etsin inşallah.

Emirhan7c
Wed 18 March 2015, 11:54 pm GMT +0200
Hayvanlarda bir canlıdır hayvanlarıda ALLAH yaratmış hayvanların hakkına sahip çıkmalıyız yani onları kesmemeliyiz...

yunushan7d
Sat 21 March 2015, 07:22 pm GMT +0200
Araplar develeri bildiğimiz dalga konusu yapmışlardı.Susadıklarında damarını kesip biraz kan alıp geri dikiyolarmış.Acıkınca kesip yiyorlarmış.Ama efendimiz (s.a.v) bunun yanlış oldugunu onlara söylemiş.
Peygamberimizin deveyi kesilmekten kurtarıp onu parayla alması ve sonra özgürlüğüne kavuşturması hayvan sevgisini anlatıyor.Hayvanlarda birer canlıdır ve sahip çıkmalıyız.

selinay 7b
Sun 12 April 2015, 06:42 am GMT +0200
Hz. Muhammed ( s.a.v) hayvanlara gorulen eziyetten hic hoslanmazdi.ornek olarak kuslara yapilan eziyetten hic hoslanmazdi.

[Muhammed]
Sat 8 August 2015, 07:09 pm GMT +0200
Esselamu Alleyküm Ve Rahmullah Ve Berekatuh...Peygamberimiz hayvanlara karşı daima merhametliydi.Buna örnek olarak efnedimiz bir gün ordusuyla cihad'a giderek yavrularıyla uyuyan bir köbekiği rahatsız etmemek için orduyu bir süre bekletmiştir ve sonra devam etmiştir.Rabbim'e binlerce şükürler olsun ki böyle bir nebiye ümmetiz.Rabbim c.c razı olsun İnşaAllah...

HALACAHAN
Mon 24 April 2017, 04:45 pm GMT +0200
Efendimizin şefkati merhameti sadece insanlara karşı değildi o hayvanlara bitkilere tüm çevreye merhametli idi

Bilal2009
Mon 24 April 2017, 08:59 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri merhamet eden merhamet bulanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

RAMAZAN 7/D
Mon 24 April 2017, 09:31 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Hayvanlar dilsizdir . Şikayetlerini bildiremezler anlayamayız . Onun için ki biz onlara iyi davranmaya merhamet etmeye çalışacağız  .

ALLAH cc razı olsun

ceren
Thu 12 October 2017, 08:15 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rabbim bizleri peygamber efendimiz gibi rahmetli merhametli ve hayvanları koruyan kullardan eylesin inşallah. ..

Sevgi.
Fri 13 October 2017, 12:39 am GMT +0200
Mevlam bizleri herdaim Peygamberimiz'i örnek alanlardan eylesin inşaAllah