- Peygamberimizin Haricilerin Çıkacağını Haber Vermesi

Adsense kodları


Peygamberimizin Haricilerin Çıkacağını Haber Vermesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sat 2 January 2010, 05:25 pm GMT +0200
Peygamberimizin Haricilerin Çıkacağını Haber Vermesi


Buharı ve Müslim, Ebû Said el-Hudri´den rivayet ederler: "Ben Peygamberin (s.a.v.) yanında oturuyordum. O, orada bulunan bazı kimselere ganimet malım taksim ediyordu. Derken oraya Zülhuvaysıra denilen adam geldi ve: "Ey Allah´ın Resulü, malı adaletle dağıt!" diyerek çıkıştı. Peygamber Efendimiz de kendisine: "Yazık sana, ben adalet et mezsem, kim adalet edecek?" diyerek karşılık verdi. Ayrıca: "Şayet ben adalet etmeyecek olursam, bir peygamber olmama rağmen büyük bir zarara ve hüsrana düşmüş olurum!" diye ilâve etmeye de lüzum gördü ler. Bunun üzerine Ömer: "Bana izin ver de şunun boynunu vurayım!" diyerek izin istedi. Resülüllah Efendimiz ise: "Bırak yâ Ömer, bunun bazı arkadaşları olacak, onların namaz ve oruç gibi ibadetlerinin çoklu ğu yanında, sizler kendi oruç ve namazlarınızı az bulacaksınız. Buna rağmen okudukları Kur´an, gırtlaklarından aşağıya inmeyecektir. Okun yaydan fırlayıp uzaklaştığı gibi de islâm´dan uzaklaşacaklardır. Onların içinde siyah bir adam bulunacak, bu adamın bir kolunda kadınların memesi gibi bir şişkinlik bulunacak ve bu şişkinlik, bir insan kalbi gibi devamlı atıp duracak. Bunlar, insanların bölündüğü sırada meydana gelecektir."

Bu hadisi rivayet eden Ebû Said der ki: "Ben, bütün bunları aynen Resülüllah Efendimiz´den duyduğuma şahitlik ederim! Yine ben şahid-lik ederim ki: Ali bin Ebû Talib ile birlikte biz onlarla savaştık. Ben, bu sırada Ali´nin yanında idim. Ali, bu işareti taşıyan adamın yanına geti rilmesini emretti. Arayıp getirdiler. Aynen Peygamberimizin haber verdiği gibi, siyah bir adamdı ve bir kolunda kadın memesi gibi devamlı deprenen bir şişkinlik vardı."

Ebû Yâlâ´mn rivayetine göre, Ali: "Bu adamı tanıyan var mıdır?" diye sormuş, içlerinden biri: "Bu adamın adı Harkus´tur. Anası da bu radadır" demiş. Anasını çağırıp: "Bunun babası kimdir?" diye soruldu ğunda, şu cevabı vermiş: "Ben, bunun babasının kim olduğunu bilmiyorum. Vaktiyle Rabze taraflarında koyun güderken, karanlık gibi bir şey üzerime çöktü. Ben buna işte o şeyden hâmile kaldım" karşılığını vermiştir.

Müslim Ebû Said´den rivayet ediyor. Bu rivayete göre Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Müslümanların iki büyük fırkaya ayrılması sırasında Mârika (Hâriciler) çıkar, bu iki fırkadan hakka daha yakın olan taraf, Mârika ile savaşır." [191]

Yine Müslim´in Abide´den şöyle rivayeti var: "Ali, Nehrevân´da Hâriciler ile savaşı bitirdikten sonra: "Bunların içlerini iyice araştırın. Eğer gerçekten Resülüllah Efendimiz´in haber verdiği kimseler iseler muhakkak aralarında eli noksan olan bir adamın bulunması lâzım. A-raştırıp o adamı bulunuz!" dedi. Araştırdılar ve o adamı bulup getirdiler. Ali onu görünce derhal "Allahü Ekber!" diyerek tekbir getirdi. Bunu üç defa tekrarladıktan sonra: "Vallahi sizlerin şımaracağınızdan korkma-sam, bunlarla (Hâricilerle) savaşanlar hakkında yüce Allah´ın ne kadar büyük mükafatlar vadettiği hakkında Resülüllah Efendimiz´den duy duklarımı sizlere anlatmak isterdim" dedi. Ben de onun böyle söylemesi üzerine: "Sen bütün bunları Resülüllah1 tan mı duydun?" diye sordum. Ali de: "Evet, Kabe´nin Râbbi´ne yemin ederim, Resülüllah´tan duydum!" karşılığını verdi ve bu yeminini, üç defa da tekrarladı."

Hâkim´in rivayetine göre de Sâid bin Cemhân şöyle demiştir: "Ben, Abdullah bin Ebû Evfâ´nın yanına gitmiştim. O bana: "Baban ne oldu?" diye sordu. Ben de: "Hâriciler´in bir kolu olan Ezârika öldürdü" dedim. Abdullah bunun üzerine öfkelenerek: "Allah onlara lanet etsin! Pey gamber Efendimiz onların "cehennemin köpekleri" olduğunu bildirmişti" diyerek konuştu." [192]





[191] Hadis´te geçen Mârika, Hariciler demektir. Bunların bir adı da Harûriye´dir. Bunlar, "hüküm ancak Allah´ındır!" diyerek hak halife Ali´ye (r.a.) isyan ettiler. Ali de onların bu sözlerine karşılık: "Evet, doğru olan bir söz, fakat bu söz ile hak değil de batıl kastedil miştir" buyurdu. Aişe (r.a.) hadisinde de: "Mârika, ümmetinin en şerlileridir, en hayırlı olanları ise onları öldürecektir" buyurulmuştur.

[192] Ezarika´nın başkanı Nâîi´ bin Erzuk idi. Çok aşırı biri olup, kendisine tabii ol­mayanların kafir olduğunu söylüyor, hasımlarının çocuklarının ve hanımlarının bile öldürül melerini caiz görüyordu. Sonunda Dolâb savaşında katledilmiştir. Rivayet olunduğuna göre Ebû Ümâme Şam yakınlarında haricilerin katledilmiş cesedlerini gördüğü zaman, titremiş ve: "Aman Allah´ım, şeytan şu ümmete neler de yapmış! Bunlar, hiç şüphesiz cehennemliklerin köpekleridir" diyerek ağlamıştır.

Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/281-282.


Hatice 7/B
Thu 15 January 2015, 10:12 pm GMT +0200
Aslında bazı yerlerini tam anlamadım. Peygamber Efendimiz adaletli ve affedici,olduğunu tekrar tekrar göstermiştir bu yazıda da. Hepsi gerçekten çok anlamlı.

RAMAZAN 7/D
Mon 30 March 2015, 07:53 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühü . Hz. Peygamber (sav) Hz. Ali'nin şehit edileceğini haber vermiştir. Ehl-i Beyt'e kötülük yapanların en şerlisi ise (sakalını göstererek) şurayı kana boyayandır diye bildirmiştir. Hz. Ali'nin cehennemlikleri ayıran kimse olduğu, onun dostlarının cennete, düşmanlarının da cehenneme gideceğini haber vermiştir. Nitekim Hz. Ali'ye karşı çıkanlar arasında Hariciler en başta yer almıştır.

yagmur_7-c
Fri 21 August 2015, 08:33 am GMT +0200
Ve aleyku selam.,
Hz.Muhammed Mustafa sallahu aleyhi ve sellem cehennem köpeklerinin "Hâriciler´in bir kolu olan Ezârika öldürdü'2 olduğunu belirtmiştir..Rabbim o cehennem köpeklerini lanet etsin inşalalh..Kahretsin inşalalh onları..Rabbim c.c. razı olsun inşalalh..

melda 6D
Fri 21 August 2015, 12:37 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Peygamberimiz Haricilerin cehennemin köpekleri olduğunu söylemiştir. Rabbim böyle şerli insanlardan bizi korusun.

Kevšer
Sun 23 August 2015, 12:21 am GMT +0200
  Aleykümüsselam ecmain Peygaberimiz haricilerin cehennemin köpekleri olduğunu belirtmiştir.Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşaAllah .Amin


– Hariciler Kur’an Ayet’lerini aceleci ve yüzeysel bir şekilde ele alırlar : 

Değerli kardeşlerim, Haricilerin çıktıkları döneme bakarsanız, Kur’an Ayetlerini hastalıklı bir şekilde anlayarak sapıklığa düştüklerini açıkca göreceksinizdir.

Bunun en önemli sebepleri ise şunlardır :

 a - Acele ederek, yüzeysel ve basit bir şekilde Ayetlerin maksadlarını dikkate almadan ve derinlemesine onları incelemeden  yorumlamak. 

b - Delillerin yalnızca bir kısmını göz önünde bulundurarak, parçacı bir yaklaşımla tek bir nassı ele alıp diğer nasları düşünmeksizin onunla hüküm vermek

c – Makadusu’ş şeriayı bilmemek. Yani, bir meselede tek delile dayanarak,  konu ile alakalı diğer açıklayıcı delillerle şeriatin maksadının ne olduğunu anlayamamak.

 

Halbuki bir meseleyi doğru anlamanın en güzel yolu, aynı konudaki diğer delilleri de göz önünde bulundurmakla mümkündür.


[Muhammed]
Sun 30 August 2015, 03:49 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...

a - Acele ederek, yüzeysel ve basit bir şekilde Ayetlerin maksadlarını dikkate almadan ve derinlemesine onları incelemeden  yorumlamak.

b - Delillerin yalnızca bir kısmını göz önünde bulundurarak, parçacı bir yaklaşımla tek bir nassı ele alıp diğer nasları düşünmeksizin onunla hüküm vermek

c – Makadusu’ş şeriayı bilmemek. Yani, bir meselede tek delile dayanarak,  konu ile alakalı diğer açıklayıcı delillerle şeriatin maksadının ne olduğunu anlayamamak.


Rabbim c.c bizlere her şeyi hakkıyla dost doğru yapabilmeyi ve bu üç şeyede dikkat etmeyi nasip eylesin İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah...

ceren
Sun 30 August 2015, 05:36 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim.Peygamber efendimiz haricilerin çıkacağını ve cehennem azabı ile cezalandırılacağını haber vermiştir...