- Peygamberimiz'in bayram günü nasıldı?

Adsense kodları


Peygamberimiz'in bayram günü nasıldı?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
selsebil
Sat 19 September 2009, 09:20 pm GMT +0200
Yarın bayram. Bir aylık orucun bayramı. Affedilmenin sevincinin bayramı. Kulluğun yaşandığı bir neşe günü... Hadis kitaplarında Peygamberimiz'in bayramlarda neler yaptığı, bayram günlerini nasıl geçirdiği genişçe anlatılıyor.

Bayram gelince namazdan önce yeni, temiz ve güzel elbiselerini giyen Peygamberimiz, halkın arasına örnek bir görünümle çıkıyordu. Bayram namazını kıldıktan sonra sahabilerle bayramlaşıyor, onları, özellikle hanımları sadaka vermeye teşvik ediyor, "Bugünler yeme içme günleridir" diyerek bir ayı oruçlu geçiren mü'minlerin artık serbestçe yiyip içebileceklerini bildiriyordu.

Bu arada dönemin kendi şartları içinde yapılan gösterilere ve oyunlara kendileri de bizzat eşiyle katılıyor, bunun da insani bir ihtiyaç olduğunu anlatıyordu. Bu konuda örnekler Buhârî ve Müslim gibi dinin asli kaynaklarından olan hadis kitaplarında veriliyor. Meselenin birinci derecede şahidi mü'minlerin annesi Hz. Aişe validemiz. Gördüklerini ve yaşadıklarını anlatırken diyor ki:

"Kurban Bayramı'nın ilk üç günlerinden birinde idi. Resulullah (a.s.m.) yanıma geldi, karşımda Buâs Harbi üzerine ezgilerini def çalarak okuyan iki kız vardı. Resulullah (a.s.m.) yatağına uzanmış ve mübarek yüzünü çevirmişti. O esnada içeriye (babam) Ebu Bekir girdi. Ezgi söyleyen kızları görünce: 'Bu ne hal? Allah Resulü'nün huzurunda şeytan sazı öyle mi?' diyerek bana kızdı ve kızları azarladı.

Bunun üzerine Resulullah (a.s.m.) ona dönerek: 'Ey Ebu Bekir, bırak onları söylesinler, her milletin bir bayramı vardır. Bu da bizim bayramımızdır' buyurdu. Onlar sohbete dalıp, ilgileri kesilince ben kızlara göz ettim, hemen sıvışıp çıktılar." (Buharî, OEdeyn:3; Müslim, OEdeyn:16.) Bayram günlerinde buna benzer bir başka eğlence ve oyun örneğini yine Hz. ¬işe annemiz haber veriyor:

"Bir bayram günüydü, kulağımıza gürültü ve çocukların bağrışmaları gelmişti. Resulullah (a.s.m.) kalktı, kapıdan dışarı baktı. Oysa bu gelenler, çalıp oynayan Habeşli bir gruptu, kılıçları ve kalkanlarıyla oynuyorlardı. Çocuklar da etraflarında halka olmuş, onları seyrediyorlardı. Resulullah (a.s.m.) bana:

'Ey Aişe! Sen de gel, seyret' dedi. 'Resulullah (a.s.m.) kapıda durdu, beni arkasına aldı. Ben de başımı omzuna koymuş halde duruyor ve oynayanları seyrediyordum. Usanıncaya kadar böyle devam ettim. Bir ara 'Yeter mi' dedi. 'Evet' dedim. 'Öyle ise çekil' dedi." Hadisin bir başka rivayetinde de Efendimiz'in, Hz. Aişe'nin kendi arzusuyla seyre son verinceye kadar bakmasına müsaade ettiği belirtilir. (Buharî, Salat, 69, OEdeyn, 2; Müslim, OEdeyn, 17.)

Bu konuda Hz. Aişe, Peygamberimiz'in şöyle buyurduğunu da haber verir: "Yahudiler, dinimizdeki genişliği görsünler. Ben, hoşgörü dolu tevhid dini ile gönderildim." Bu vesileyle siz okuyucularımın Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum.

Mehmet PAKSU

kardelen_vuslat
Sat 19 September 2009, 10:06 pm GMT +0200
Rabbimize şükürler olsun ki böle alemlere rahmet olan bir peygamberin ümmetiyiz. allah razı olsun selsebil kardeşim.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşallah dua ile.....

8/A
Fri 25 July 2014, 03:35 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh(...)
Bayramlarda biz Müslümanların her zaman olması gerektiği gibi Peygamber Efendimiz(a.s.m.)'ı
örnek alarak onun yaşayış şekli gibi olmalıyız...
RABBİM bizlerin bu bayramda günahlarımızı af buyursun İNŞAALLAH(...)

AyşeSungur7-B
Sat 20 December 2014, 07:54 pm GMT +0200
Rabb'im bize Peygamber Efendimiz gibi yaşamayı,onun gibi hoşgörülü ve adil olmaya nasip etsin İnşALLAH.

selinay 7b
Mon 22 December 2014, 08:34 pm GMT +0200
Bizde Peygamber Efendimiz gibi bayram günü bayram namazımızı kılalım , yeni ve temiz kıyafetlerimizi giyelim ve büyük küçük demeden herkesle bayramlaşalım .

ceren
Mon 22 December 2014, 09:38 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Reyyan abla.Rabbim bizlere Peygamber efendimizin sünnetine tabi bir bayram yaşamayı bizlere nasip etsin ....

RAMAZAN 7/D
Fri 16 January 2015, 02:53 pm GMT +0200
Peygamberimizin çocuk sevgisini ALLAH herkese versin.Bayramda veya başka bir günde çocuklar oyun oynamak isterler onların bu davranışlarına olumlu cevap vermeliyiz

yunus emre 7/B
Fri 16 January 2015, 03:57 pm GMT +0200
allahim sana sukurler olsun ki benim karsima boyle bir siteyi cikardin.

gulbaharaktay
Fri 16 January 2015, 05:20 pm GMT +0200
Rabbim bizlere Peygamber efendimizin sünnetine tabi bir bayram yaşamayı bizlere nasip etsin ....Amin.

Bilal2009
Fri 17 July 2015, 04:43 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Bayram kelime itibariylede gerçekten içe huzur veriyor. Müslümanlar bayramlarını muhabbet ve sevgi içerisinde kutlamalilar.

saniye
Fri 17 July 2015, 10:51 am GMT +0200
Ve aleykumusselam. Bu yazıdan şunu çıkarabiliriz: helâl dairesinin dışına çıkılmadığı sürece eğlenebilir. Helal dairesi keyfe kafidir.

aysegul999
Fri 17 July 2015, 12:12 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh , evet kardeşim Allah'ın koymuş olduğu sınırları bilirsek helal daire dışına da çıkmamış oluruz. Haramlar sınırlı zaten. Ama onca helal varken insanoğlu yine harama girmeyi başarabiliyor ne yazık ki.

[Muhammed]
Fri 17 July 2015, 04:22 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullahi Ve Berakatuh...Rabbim'iz bizleri önce kendisine sonra efendimize layık eylesin İnşaAllah.Rabbim bizlere bu günü ona 30 gün ibadet ettikten sonra hadiye etmiştir.Rabbim bu günü hakkıya yaşayabilmeyi nasip eylesin İnşaAllah.

rabiayldz
Sat 6 February 2016, 03:53 pm GMT +0200
Selamun aleyküm.
Bizler inşAllah Peygamber Efendimiz (s.a.v) gibi bizlerde bayramda güzel şeyler yaparız ve herkese yardımcı oluruz.(AMİN).
Allah c.c razı olsun.

damla6d
Sat 6 February 2016, 04:10 pm GMT +0200
Esselamu aleykum..Peygamber efendimiz her şeyde örnek olduğu gibi bu konuda da bizlere örnek olmuştur..Bize tertemiz giyinmemizi öğütlüyor..Rabbim razı olsun..

ikranur 7d
Sat 6 February 2016, 06:43 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
çok güzel bir şekilde anlatılmış herzaman Peygamber efendimizi (s.a.v) örnek almalıyız. bundada öyle.
Allah c.c. razı olsun.