- Peygamber s.a.v. e salavat

Adsense kodları


Peygamber s.a.v. e salavat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Mon 28 February 2011, 03:32 pm GMT +0200
Peygamber s.a.v. e salavat


›-79- Daha sonra ikinci tekbiri alır,
 

Çünkü Ebu Umeyye'nin rivayet ettiği ve az önce zikredilen hadise göre Peygamber (s.a)'ın

ashabından bir adam kendisine şunu haber vermiştir: "Cenaze üzerine namaz kılmakta sünnet imamın tekbir getirmesi, sonra birinci tekbirin akabinde kendi kendisine gizlice fatiha suresini okuması, sonra Peygamber (s.a)'a salavat getirmesi, sonra (3) tekbirde cenazeye ihlas ve samimiyetle dua etmesidir. Bunların hiçbirisinde (Kur'ân) okumaz. Sonra [bitirince [sağına] ve sünnete uygun olan arkasında bulunanların da imamlarının yaptığı gibi yapmasıdır.] Kendi kendisine gizlice selam verir."[48]

 

 

ez-Zühri hadisin sonunda şöyle demektedir: "Bana Muhammed el-Firî, ed-Dahhak b. Kays'den anlattı. O da Ebu Umame'nin dediğinin bir benzerini söyledi." Şafiî -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: "Peygamber (s.a)'ın ashabı yüce Allah'ın izniyle Rasûlullah (s.a)'ın sünneti dışında hiçbir şey için sünnet ve hak tabirini kullanmazlar." Ayrıca bunu Hakim (I, 360)'da rivayet etmiştir. Ondan da Beyhaki nakletmiştir. Ancak o: "Bana Peygamber (s.a)'ın ashabından birtakım kimseler haber verdi ki..." diye rivayet etmiş, geri kalanı da bunun gibidir. Onun rivayetinde kaydettiğimiz iki fazlalık vardır. Zikrettiği ikinci senedinde "Habib b. Mesleme"yi ilave etmiştir. Daha önce az önce işaret ettiğimiz 74. meselede Tahavi'nin rivayetinde geçtiği gibi.

 

Daha sonra Hakim şunu eklemektedir: "ez-Zühri dedi ki: Bana bunu Ebu Umame anlattı, o sırada İbnu'l-Müseyyeb de dinliyordu. Bu konuda onu reddetmedi." Hakim şunları da söylemektedir: "Hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahihtir." Zehebi de bu hususta ona muvafakat etmiştir. Hadis dedikleri gibidir. Kıraati sözkonusu ettikten sonra söylediği: "Sonra Peygamber (s.a)'a salavat getirir ve üç tekbirde cenazeye ihlasla dua eder." hadisinin zahirinden anlaşıldığı kadarıyla Peygamber (s.a)'a salavat ikinci tekbirden sonra olur, önce olmaz. Çünkü ikinci tekbirden önce salavat getirilecek olsaydı diğer tekbirlerde sözkonusu olmazdı, onlardan önce zikredilmesi gerekirdi açıkça anlaşıldığı gibi. Nitekim Hanefiler, Şafiîler ve başkaları da İbn Hazme (V, 29) ile Şevkâni'ye (III, 53) hilafen böyle demişlerdir.

Cenaze namazında Peygamber (s.a)'a getirilecek salavat ifadelerine gelince, bu husustaki sahih hadisler arasında herhangi bir şey tesbit edemedim.  (24) Açıkça görüldüğü kadarıyla cenaze de salavat için özel bir şekil bulunmamaktadır. Bunun yerine farz namazdaki teşehhüd hakkında sabit olan şekillerden birisi okunur…(25)



[48] Hadisi Şafiî el-Um (I, 239-240)'da onun rivayet yoluyla Beyhaki (IV, 39) ve İbnu'l-Carut (265)'de ez-Zühri'den, o Ebu Umame'den diye rivayet etmiştir

yasin8c
Mon 23 March 2015, 02:13 pm GMT +0200
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'(s.a.v.)'e salatu selam getirmek için sadece “Allahümme salli ala Muhammed” demek de yeterlidir.

Ancak pek çok salavat çeşidi vardır. Bunların arasında  en meşhur olanları namazlar tahiyyattan sonra okunan salli ve barik dualarıdır:

bahrişan 8/b
Mon 23 March 2015, 04:01 pm GMT +0200
GERÇEKTEN KISA CE ÖZ BİR KONU OLMUŞ HZ.MUHAMMEDE DE SADECE ALLAHÜMME SALLİ ALA MUHAMMED DEMEK YETERLİDİR

Hatice Akdağ 7/B
Mon 23 March 2015, 04:46 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm:
Paylastığınız için Allah razı olsun...
      Teşekürler😀😀😀

burcu113
Fri 27 March 2015, 02:26 pm GMT +0200
Cenazede önce Peygamber (s.a)'a salavat getirir ve üç tekbirde cenazeye ihlasla dua edermiş.ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.

Sevgi.
Sat 4 May 2019, 11:13 pm GMT +0200
Bu faydalı bilgiler için Allah razı olsun kardeşim

gulsahkilicaslan
Sun 5 May 2019, 09:59 am GMT +0200
Allahümme salli ala seyyidina muhammed...

ceren
Sun 5 May 2019, 05:33 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Binler salatu selam peygamber efendimizin üzerine olsun inşallah.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...