- Pazarlığı bozma

Adsense kodları


Pazarlığı bozma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sun 27 February 2011, 03:24 pm GMT +0200
Pazarlığı Bozma


İki kişinin bir dükkanı kiralamak için görüştüklerine tanık oldum. Kiralamak isteyen, dükkân sahibinin istediği fiyatı yüksek bulup kabul edemeyeceğini söyledi. Daha sonra benimle görüşmesinde, dükkân sahibine yeni bir öneri götüre­ceğini söyledi. Aynı yeri ben de kiralamak isteyenden daha iyi bir fiyat önerecek durumdayım. Bunun fıkhı hükmünü öğre­nebilir miyim?

                                                                                                                                                            (Ş.B./İstanbul)

 

Başkasının pazarlığı üstüne pazarlık yaparak alım-satım mekruh görülmüştür. Bu olay, iki kişinin pazarlık etmesi, satıcı­nın malına bir fiyat istemesi, alıcının bu fiyata rıza göster­mesinden sonra, başka bir müşterinin gelip birincinin yaptığı pazarlığa müdahale etmesi, aynı veya daha yüksek fiyatla malı satın almasıyla gerçekleşir. Bu alım-satım (akid), Hz. Peygamber'in (s.a.) şu hadisiyle mekruh görülmüştür: “Sizden biri, din kardeşinin pazarlığı üstüne pazarlık, evlilik teklifi üstüne evlilik teklif etmesin”.

Bu hadiste yasaklama, satım akdinin dışında bir sebebe, yani din kardeşini üzme ve incitme sebebine dayanı­yor. Bu sebeple akit, fıkhen muteber ama mekruh olur. Mek­ruh olmasının şartı, satıcının verilen fiyata rıza göstererek sat­maya meyletmesidir.

Sizin sözünü ettiğiniz olay, mekruh akit çerçevesine girmiyor. Çünkü dükkân sahibi, kiralamak isteyenin fiyatına meyletmemiştir. Ancak sizin anlatımınıza göre, kiralamak iste­yenle bir tanıklığınız sözkonusu. Teklifinizin “din kardeşini in­citme” çerçevesine girip girmeyeceğini değerlendirmenizde yarar var.



reyyan
Thu 18 April 2013, 07:39 pm GMT +0200
Dinimiz o kadar hassas ki, kardeşinin kırılmasına üzülmesine bile imkan bırakmıyor...

ceren
Wed 12 August 2015, 12:28 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun bilgilerden Sümeyye abla.Peygamber efendimiz “Sizden biri, din kardeşinin pazarlığı üstüne pazarlık, evlilik teklifi üstüne evlilik teklif etmesin”. demiştir.Ve dinen bu mekruh sayılmıştır.Rabbim rızasına göre ticaret yapan kullardan olalım inşallah...

RAMAZAN 7/D
Wed 12 August 2015, 04:45 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Din kardeşimizin pazarlık yapıp anlaştığı bir şeye biz daha büyük bir fiyat verip o şeyi satın almamalıyız . Bu davranış çok kötü bir davranıştır ve mekruhtur . Rabb'im bizleri din kardeşini üzenlerden eylemesin .

yagmur_7-c
Wed 12 August 2015, 05:36 pm GMT +0200
Essealamu aleykum;
Başkasının pazarlığı üstüne pazarlık etmek -daha iyi teklif verme amacında olmak- doğru değildir..Çünlü teklif verecek kişiyi kırma ve incinme durumu olacağı için doğru görülmez..Rabbim günaha sokturmasın inşalla.h.Rabbim c.c. razı olsun..

melda 6D
Wed 12 August 2015, 06:04 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Çok önemli bir konu. Başkasının işini bozmak. Bir Müslüman'a yakışmaz. Allah c.c razı olsun.