- Özürlünün abdesti

Adsense kodları


Özürlünün abdesti

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Fri 23 July 2010, 06:59 pm GMT +0200
Özürlünün abdesti ve özrü sebebiyle elbisesine bulaşan necasetin hükmü. 

    Dinmeyen burun kanaması, yaradan kan sızması, idrar tutamama, devamlı kusma, hayız ve nifas dışındaki kadınların akıntısı gibi bedenî rahatsızlıklar, en az bir namaz vakti süresince devam etmesi halinde özür olarak kabul edilmiştir. Böyle olan kimseye de mazûr denir.
    İslâm dini kolaylık dinidir; kişiye gücünün üstünde yük yüklemez. Bu nedenle özürlü sayılan kişilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için onlara kolaylıklar getirmiştir. Özürlüler, her vakit için abdest alır ve mazeret  teşkil eden rahatsızlığından başka abdest bozan bir hal meydana gelmedikçe bu abdestle o vakit içerisinde dilediği gibi namaz kılar, Kur'an-ı Kerim okur ve diğer ibadetlerini yaparlar. Namaz vaktinin çıkmasıyla veya başka abdest bozan bir halin meydana gelmesiyle özürlü kimsenin abdesti bozulur.
    Özür, bir namaz vakti boyunca hiç meydana gelmezse, özür ortadan kalkmış olur ve o kimse özür sahibi olmaktan çıkar.
    Özürlü kimseden akan kan, irin, idrar gibi şeylerin çamaşıra bulaşması halinde, bundan kaçınılması mümkün değil ve temizlendiğinde tekrar bulaşacaksa yıkamadan namaz kılınabilir. Fakat tekrar bulaşmayacaksa, yıkanması gerekir.

Halis_52
Fri 23 July 2010, 11:44 pm GMT +0200
Allah razı olsun hocam çok hassas bir konu teşekkürler... Yalnız kafama takılan bir soru işareti, böyle dini konularda kaynak belirtmeniz b
zlere daha güzel bir fayda sağlayacaktır inşallah.... Olurya burada Diğer mezheplerden de olabilir.... Mesela dolgu ve kaplama diş meselesi Şafiler'de abdest ve gusle mani iken Hanefiler'de mani değil...

neslinur
Sat 24 July 2010, 01:00 am GMT +0200
Kaynağı diyanet fetvaları sayın hocam diyanet işlerinin resmi sitesinde mevcut, bölüm adı diyanet fetvaları olduğu için ayrıca bir kaynak belirtmedik..

sümeyra
Sat 24 September 2011, 07:56 pm GMT +0200


       Dinmeyen burun kanaması, yaradan kan sızması, idrar tutamama, devamlı kusma, hayız ve nifas dışındaki kadınların akıntısı gibi bedenî rahatsızlıklar, en az bir namaz vakti süresince devam etmesi halinde özür olarak kabul edilmiştir. Böyle olan kimseye de mazûr denir.

       Özür sahipleri için kolaylık olduğu muhakkak..Ama şartlarını da iyi bilmek gerekiyor..Neticede ibadetlerin geçerli olmaması gibi bir ihtimal var ki;bu hale düşmekten Allah'asığınırız..

HALACAHAN
Sat 9 January 2016, 07:06 pm GMT +0200
Namaz muminin miracidir. Ilk sualimiz namazdan olacaktır. Merhameti sonsuz rabbimiz, ahiret hayatımızı kurtarmak için hastalıkta özürlü durumlar da da ibadetlerimizi yerine getirmek adına ne guzel kolayliklar bahsetmistir.... Bizlere dusen ise  bu kadar kolaylıkların sunulduğu dinimizin emirlerini ,ibadetlerimizi hakkiyla yerine getirmektir..

ceren
Sat 9 January 2016, 07:18 pm GMT +0200
Aleykumselam.Eger tekrar bulasmayacaksa necasetli yer silinir ve namaz kilinabilir.Ama diger turlude baska ozur durumu yoksa kilabilir.Rabbim razi olsun bilgilarden kardesim....

ikranur 7d
Sat 9 January 2016, 07:37 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
çok füzel ve faydalı bir paylaşım olmuş. bu konuyu bilmiyordum.
Allah c.c. razı olsun.

mevlüde06
Sat 9 January 2016, 07:51 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.hassas konular.cok iyi bilinmesi gerekiyor.
Allah razi olsun abla paylasimin icin

rabianur 8/B
Sat 9 January 2016, 08:26 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve Rahmetüllah:
Ciddi  ve hassas bir konu olduğu için iyi bilinmesi gerekir.Paylaşım için teşekkürler

fatmakaradere 7B
Sat 9 January 2016, 09:24 pm GMT +0200
İslam dini,bizlere her şeyi kolaylaştırarak sunmuştur.Abdesti,namazı,orucu,haccı,zekatı vs. her şeyi kolaylaştırmıştır.Fakat bizim insanlarımız halen ve halen ibadetlerini yapmamak için ısrar ediyorlar.Örneğin eli olmayan bir insan *Benim elim yok nasıl namaz kılacağım.*der.Fakat İslamda her ibadet kolaylaştırılmış gücü yetmeyen ve sağlıksız olan insanların bile sevap işlemeleri için yöntemler bulunmuştur.

Alican 7-B
Sat 9 January 2016, 09:27 pm GMT +0200
Aleyküm selam. Ben böyle bir durumu daha önce hiç duymamıştım. İlk defa öğreniyorum. Özürlü olan bir kişi mesajla sürekli burnu kanayan birisi özürlü yani mazûr oluyormuş. Böyle durumlarda abdestimiz namazımız bozulmuyormuş. Dinimiz biz insanlar için ne kadar da kolay oluyor ve hiç zorlama içermiyor. Allah c.c razı olsun.

gulbaharaktay
Sat 9 January 2016, 09:34 pm GMT +0200
Rabbimiz bize daima kolaylık sağlamıştır bu konuda olduğu gibi

Nizamettin 8/b
Sun 10 January 2016, 05:32 pm GMT +0200
Gercekten harika bilgiler.Rabbim razi olsun.