- Ozon deliği kapanıyor mu?

Adsense kodları


Ozon deliği kapanıyor mu?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
armi
Wed 14 October 2009, 03:25 pm GMT +0200
Ozon deliğine neden olan kimyasalların yasaklanmasının ardından sonuç ne oldu? Atmosferin ozon tabakasındaki delik kapanıyor mu?

Atmosferde ozon deliğine neden olan kimyasalların kullanımı 1987'deki Montreal Protokolü ile yasaklanmıştı. Ozon deliği Kuzey Amerika büyüklüğünde.

Küresel ısınmaya neden olan gazların miktarında da büyük azaltım sağlayan Montreal Porotokolü'ne Türkiye 1991 yılında katılmıştı.

BBC'nin haberine göre Antartika'nın üzerindeki ozon deliği bilim insanlarının tahmininden daha az bir hızda kapanıyor.

Ozon tabakasının incelmesi ile bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana geliyor. Bitkilerin büyüme hızı azalıyor, insanlarda cilt kanseri oluşuyor, göz zarar görüyor, bağışıklık sistemleri zayıflıyor, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin artıyor. Bu nedenle her bireyin, ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ürünler kullanarak ozon tabakasının korunmasına katkıda bulunması çok önemli. Bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu önerilerde bulunuluyor:

CFC ve HCFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmayın.

Buzdolaplarınızın, derin dondurucularınızın ve klimalarınızın düzenli servise tabi tutulmasına önem verin. Gaz değişimi sırasında gerekirse servis elemanını uyararak eski gazın atmosfere salınmasına izin vermeyin.

Otomobil klimaları soğutucu gaz olarak ozon tabakasına zarar veren maddeleri içerebilirler. Günümüzde bu maddeleri içermeyen modeller mevcuttur, yeni araba alırken bunları tercih edin.

Yalıtım malzemeleri ve ambalaj köpüklerinin de ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler içereceğini unutmayın, bu bilinçle, bu ürünleri gereksiz tüketmeyin.

tarantula901
Tue 30 September 2014, 06:03 pm GMT +0200
biz ozonu delecek şeyler yaptıkça kapanması çok zor

yagmur_7-c
Tue 30 September 2014, 07:01 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah;
Allah c.c. yarattığı doğayı kendi üretiğimiz kimyasallarla mahvediyoruz..Kendi yaşam kalitemizi,sağlığımızı tehlikeye atıyoruz..Rabbim bizi ıslah etsin,sıratı müstakime koysun İnşAllah.Mevlam razı olsun..

mevlüdekalınsaz
Tue 30 September 2014, 08:15 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.amin inşallah kardeşim.. ozan tabakasının delimesine biz sebep oluyoruz ve  farkında olmasak da bundan d a yine en çok biz etkileniyoruz. Rabbim bizleri bu hususta bilinçli kılsın ve daimi bildiklerimizle amel edebilmek nasip eylesin inşallah.

saniyenur
Tue 30 September 2014, 08:24 pm GMT +0200
Alemdeki muhteşem düzeni insan yine kendi elleri ile bozuyor ve  sonra da şikayet ediyor.

8/A
Mon 30 March 2015, 05:03 am GMT +0200
Ve aleykumus selam ve rahmetullah...
Ozon tabakasının delinmesi gerçekten canlılar için çok büyük rsisk taşıyor bunu bile bile böyle davranmak yanlış bir davranış...

ceren
Mon 30 March 2015, 09:52 am GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan  kardeşim.İnsanlar doğa ile savaştıkça kayıp eden sadece doğa olmayacak ,bizlerde kayıp edeceğiz.Rabbim bizlere Rabbimin emanetine sahip çıkmayı nasip etsin inşallah...