- Öyle bir ay ki

Adsense kodları


Öyle bir ay ki

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Tue 30 August 2011, 03:57 pm GMT +0200
Mektubat-ı İmam Rabbanî k.s.’den



Eylül 2008 117.SAYI


Ali KAYA kaleme aldı, TASAVVUF KLASİKLERİ bölümünde yayınlandı.



Değerli mektubunuz mübarek Ramazan ayı içerisinde geldiğinden hatırıma bu kadri yüce ayın faziletlerine dair birkaç söz yazma fikri geldi.

Ramazan ayı çok kıymetli bir aydır. Namaz, oruç, zikir, sadaka ve benzeri bu ayda eda edilen her türlü nafile ibadet diğer aylarda eda edilen farz ibadetlere denktir. Bu ayda farzı eda eden kimse, diğer aylarda yetmiş farz eda etmiş gibi olur.

Ramazan ayında oruçlu bir kimseye iftar veren kişinin günahları affolunur ve cehennemden azat edilir. İftar veren bu kişiye, iftar verdiği oruçlunun sevabından bir şey eksilmeksizin onun sevabına denk bir sevap bahşedilir. Allah bu ayda hizmetçisine kolaylık gösterenin günahlarını bağışlar ve onu cehennemden azat eder.

“Ramazan ayı girince Rasulullah s.a.v. Efendimiz bu ayda bütün esirleri salar ve yardım talebinde bulunan herkese isteğini verirdi.” (Hatîb, Târihu Bağdad, 9/225)

“Bu ayda hayırlara ve salih amellere muvaffak olan kimse sene boyunca muvaffakiyete nail olur.” (İbn Huzeyme, es-Sahîh, nr. 1887)

Bu ay kalp dağınıklığıyla geçerse bütün sene boyunca kalp dağınıklığı sürer. Bu ayı fırsat bilip elden geldiğince toparlanmayı sağlamaya çalışmak gerekir. Cenab-ı Allah bu ayın mübarek gecelerinde cehennemi hak etmiş binlerce insanı cehennemden azat eder.

“Bu ayda cennet kapıları açılır, cehennem kapıları da kapatılır. Şeytanlar zincirlere vurulur ve rahmet kapıları açılır.” (Buharî, Savm, 5; Müslim, Savm, 1, (nr. 1079); Tirmizî, nr. 682)

Bu ayda iftarı erken, sahuru geç yapmak sünnettir. (Buharî, Savm, 45; Müslim, Savm, 9; Tirmizî, nr. 699, 700)

Rasulullah s.a.v. Efendimiz bu konunun üzerinde çok durmuştur. Bu da muhtemelen kulluk makamına uygun olan ihtiyaç halini açığa vurmak içindir.

Orucu hurmayla açmak da sünnettir. (Tirmizî, nr. 695; Ebu Davud, nr. 2355; İbn Mace, nr. 1699)

Oruç açarken şu dua okunur: “Susuzluk gitti, damarlar ıslandı (hayat buldu). İnşallah mükâfat hasıl olmuştur.” (Ebu Davud, nr. 2357; Nesaî, es-Sünenü’l-Kübrâ, nr. 3329)

Teravih namazını eda etmek ve bu ayda Kur’an’ı hatim etmek müekked sünnetlerden olup, bolca netice verir. (Buharî, Bed’u’l-Vahy, 5, nr. 6. Müslim, Fadail, 12, nr. 2308)

Habibi hürmetine Allah bizleri muvaffak eylesin.

Yolda yenilik

Değerli ve aziz dostum.

Bu fakire göre, bu tarikatta bir yenilik icat etmek, dine bir bid’at ilave etmekten daha basit bir durum değildir. Tarikatın bereketleri, sonradan bir takım kimseler bir kısım yenilikler icat edinceye kadar ehli olanlara feyiz olarak akar gelir. Ancak bir kısım yenilikler icat edilince bereket ve feyiz kapıları kapanır.

Bunun için bu yolu yeni bir takım icatlara karşı korumak en önemli görevlerin başında gelir. Tarikat kurallarına aykırı davranmaktan kaçınmak temel esaslardandır. Nerede olursa olsun, tarikatın esaslarına bir aykırılık görürsen buna engel olmak ve önüne geçmek için elinden gelen çabayı göstermelisin. Böylece bu yolu aslî şekliyle teşvik etmeli ve onu güçlendirmeye gayret sarf etmelisin.


saniyenur
Wed 15 October 2014, 08:43 pm GMT +0200
Ramazan ayının bereketi ne kadar da çok değil mi?. Rabbim kıymetini bilenlerden eylesin bizleri.