- Ottur ama zararı çoktur

Adsense kodları


Ottur ama zararı çoktur

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
aysegul999
Fri 31 July 2015, 04:54 pm GMT +0200

OTTUR AMA ZARARI ÇOKTUR

Emine ALACA

Haziran 2015 117.SAYI

Uzun zaman güvenle kullandığımız ilaçların yıllar sonra bazı yan etkilerinin olduğunun ortaya çıkması, insanların ilaçlara olan güvenini sarsarak dev bir sektöre kapı aralamıştır: bitkisel ilaçlar...
Çeşitli yayın organlarında tansiyon hastalığınızla, kalp hastalığınızla ya da fazla kilolarınızla baş etmenin “doğal” yolunu vadeden ve bazılarının doktor kimliğini (!) kullanan birçok reklam yapılmaktadır. İçinde binbir türlü kimyasal olan ilaçlar yerine bu doğal yol ne kadar cazip geliyor değil mi? Maalesef bu yolun sonu pek de hayırlı değil.

BİTKİSEL İLAÇ NE KADAR BİTKİSEL?

Elbette ki “Bir nane bile kaynatıp içmeyin” denemez ama “bitkisel” diye satılan ilaçların içeriği ne yazık ki sadece bitkilerden oluşmamaktadır. Uzmanlar; çok ciddi yan etkilerinden dolayı piyasadan toplatılan ilaçlar boşa gitmesin mantığıyla içine bazı bitkiler katılarak bitkisel ilaç elde edildiğini; bitkisel ilaçların etkisinin bitkiden dolayı değil içine katılan kimyasallardan kaynaklandığını belirtiyorlar. Bu ilaçları kullananlar kısa sürede fayda gördüklerini hissetseler de bir süre sonra ilaçların ciddi zararları ortaya çıkabiliyor.
İlaçların içine hangi kimyasalın konulduğu, bitkinin hangi kısmının toplandığı, üretim sırasındaki hijyen koşulları vb. konular hakkında sıkı denetimler yapılmadığından bu ilaçların çoğunluğu maliyetten kazanmak için fakir ülkelerde, kötü koşullarda, denetimden yoksun bir şekilde elde edilmektedir.
Normal bir ilaç üretimi sırasında uzun uzadıya testler yapılıp yan etkileri, dozaja göre etkiler, ilaç etkileşimi, yaşa göre kullanım gibi her türlü durum araştırılmakta iken; bitkisel ilaçlar hakkında ise sınırlı sayıda yapılmış test bulunduğu için bu ilaçların kullanımında oluşabilecek sorunlar öngörülememektedir. Fayda görmek için alınan bir ilaç zamanla hem mevcut hastalığı hem de sağlıklı organları daha kötü yapabilmektedir.

TÜRKİYE’DE BİTKİSEL İLAÇLARIN DURUMU

Avrupa’da “Avrupa tipi bitkisel tedavi” dalı bulunmakta ve bitkisel ilaçlar devlet kontrolünde olup insanlar ayrıntılı bir muayeneden sonra hastalığına göre doktor tavsiyesiyle bu ilaçları kullanmakta iken Türkiye’de durum biraz farklı.
1987 yılında Sağlık Bakanlığının bitkisel ilaçlar ile ilgili düzenlemesinde dalgalanmalar olunca, bu ürünleri hemen ithal etmek isteyenler Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına başvurarak gıda takviyesi şeklinde izin çıkarmışlardır. Marketten ekmek satar gibi süslü vaatlerle satılmaya çalışılan bu ilaçlar, normal bir gıda statüsünde Türkiye’ye sokulduğundan, güvenilirliği çok tartışmalıdır. Son dönemde Sağlık Bakanlığının bu konuda çalışmaları olsa da ne yazık ki bu çalışmalar çok yeterli düzeyde değildir.
Ülkemizde halen reklamlardaki “doğallık” sözüne ve bu reklamlarda oynayan doktorlara inanarak bitkisel ilaç kullananlar çok fazladır. İlaçlar her ne olursa olsun sadece doktor muayenesi sonucu eczanelerden temin edilmelidir. Aksi takdirde doğallık uğruna vücudumuzu bir felakete sürükleyebiliriz.

BUNLARI BİLİN!

Bitkilerin etkisi uzun vadede ortaya çıkarken, bitkisel ilaçların etkisinin kısa sürede ortaya çıkmasının sebebi içine konan güçlü kimyasallardır. Çabucak zayıflatan bitkisel ilaçlarda, son derece tehlikeli yan etkiler taşıyan ve tüm dünyada yasaklanan “sibutramin” isimli kimyasal ilaç ham maddesi bulunmaktadır.
Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa herhangi bir bitki kaynatıp içme konusunda bile dikkatli olmalısınız. Çünkü bitkiler, ilaç gibi etki göstererek kullandığınız ilaçla etkileşime girip zehirlenmelere yol açabilmektedir.

İBRETLİK KULLANIMLAR

Bitkisel ilaçların içine konan bitkilerin nasıl toplandığı bilinmemektedir. 1996 yılında Belçika’ya Çin’den gelen ve zayıflatıcı bitkisel ilaç olarak kullanılan Stephania tetranda yerine yanlışlıkla karışmış ve görünüş olarak ona çok benzeyen Aristoclochia fangchi içeren ilaçların kullanımı sebebiyle 50’den fazla kişide böbrek yetmezliği oluştuğu saptanmıştır.
2011 yılında kalp krizi geçirmesi sonucu biri stentle açılan, diğer daralan 3 damar için ise ilaç tedavisine başlanan H.T; reklamı bazı kanallarda sürekli yayınlanan, bir doktorun pazarladığı bitkisel ilaçlardan alıp kullanması sonucu 6. ayın sonunda 4 damarı da tıkandığı için tekrar kalp krizi geçirdi.

ceren
Fri 31 July 2015, 07:47 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Bitkisel ilaç kullanmak aslında her şeye tedavidir.Ama yanında ilaç kullanılması gerekiyorsa da kullanmak lazım.Ama vücuda ve hastalığa bitkinin iyi gelip gelmemesi iyi araştırılmalıdır....

saniye
Fri 31 July 2015, 08:49 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Bitkisel ilaçların tamamen bitkisel olmadığını ve içinde kimyasal katkılar olduğunu öğrendik. Rabbim razi olsun.

besiye7A
Fri 31 July 2015, 09:06 pm GMT +0200
Paylaşım için teşekkürler allah razı olsun

mevlüde06
Sat 1 August 2015, 08:32 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah; İlaç kullanımı çok dikkat edilmesi gerken bir konu.hatta doktor tavsiyesi olmaksızın hiç kullanmamamk gerek,bitkisel ilaçarıda.
Allah razı olsun.bu husustada bilinçlendik elhamdülillah.