- Orucun Faydaları

Adsense kodları


Orucun Faydaları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Mon 21 June 2010, 03:17 pm GMT +0200
ORUCUN FAYDALARI

 

 

قاَلَ اللهeُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ :

أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

﴿التَّائِبُونَ الْعَابِدُونَ الْحَامِدُونَ السَّائِحُونَ الرَّاكِعُونَ السَّاجِدونَ الآمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّاهُونَ عَنِ الْمُنكَرِ وَالْحَافِظُونَ لِحُدُودِ اللّهِ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ﴾[1] صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ.

وَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَ سَلَّمَ فِي حَدِيثٍ :

,الصِّياَمُ نِصْفُ الصَّبْرِ وَ عَلىَ كُلٍّ زَكاَةٌ ، وَ زَكاَةُ الْجَسَدِ الصِّياَمُ-[2] صَدَقَ رَسُولُ اللهِ فِيمَا قَالَ.

 

 

Kıymetli Müslümanlar!

Âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun ki; bizleri yine böyle bir Ramazan ayına kavuşturdu. Hiç şüphesiz; Allah'ın bize emrettiği ve hoş gördüğü işlerde sayısız faydalar vardır. Bu faydalı emirlerinden biriside, Ramazan orucudur. Zaten, orucun faydalarını hepimiz gözlerimizle görüyoruz. Orucun dünya ve ahiret saadetinin yanında bir de; sosyal, ekonomik, psikolojik ve biyolojik bir çok faydaları vardır.

Sosyal olarak oruç; Topluma genel anlamda  huzur ve merhamet verir ve  toplum birbirine daha faydalı olmaya çalışır.

Ekonomik olarak oruç; Piyasada parasal bir hareket oluşturarak, ticari bir canlılık meydana getirir.

Psikolojik olarak oruç; İnsanın ruh dünyasını tedavi ederek, psikolojik sıkıntı, bunalım ve saplantıları ortadan kaldırır.

Biyolojik olarak oruç; Vücudun normal zamanlarda  depolayıp dışarı atamadığı zararlı hücre ve yağları, sağlıklı olarak yenileriyle değiştirir. İnsanın daha dinç ve zinde olarak yaşamasını sağlar.

Kıymetli Müslümanlar! Aslında farklı bir objektiften baktığımızda oruç; bir aksiyon, bir hareket ve bir inkılâptır.

Oruç; Azgın nefislere Rahman'ın emriyle “dur!” demesini bilmektir.

Oruç; bir terbiye metodu, Ramazan ise, bir ayar istasyonudur.

Oruç; Allah'a kulluğun bir şuur ifadesidir.

Oruç; bir teslimiyettir. "Ey Rabbim! Sen istediğin için, yemiyorum, içmiyorum. İşte senin emrindeyim" demektir.

“Oruç; günahlara karşı koruyucu bir kalkandır.” [3]

“Oruç; sabrın yarısıdır. her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur.” [4]

Oruç; hayatın hayat bulması için yapılan bir ibadet, Ramazan ise; tüm bunlara zemin sağlayan, ilâhi bir rahmet ve mağfiret ayıdır...

Kıymetli Cemaat!

İşte bizler, böylesine mübarek bir ayda; orucu ve ibadetlerimizi ilâhi emirlere uygun bir şekilde yerine getirmeliyiz. Bu ilâhi emirlere olan itaatimiz, Ramazandan sonra bitmemeli, kulluk vazifelerimiz, ölünceye kadar devam etmelidir.

Hepimiz iyi biliyoruz ki; "İnsan ne yaparsa kendisine yapar" Normal zamanlarda: "Ben, namaz kılamıyorum" diyen kardeşlerimiz, aslında, Ramazanda fevkalâde kılabiliyorlar. Normal zamanlarda, insanlık yapmaktan uzak kimseler; aslında Ramazanda fevkalâde insanlıklarını yapabiliyorlar. Daha buna bir çok örnekler verebiliriz.

Demek ki, İnsanoğlu isterse her zaman ve her yerde, kulluk ve insanlık vazifelerini yerine getirebilir. Hem de hiç bir şey kaybetmeden kazanç sağlamış olur. İnsan, kendi uydurduğu  bahanelerinin arkasına sığınmazsa; çok şeyler yapabilecek güçte yaratılmıştır. Bunun doğruluğunu hepimiz gözlerimizle görüyoruz.

Muhterem Müslümanlar!

Allah'ın nimetlerini yiyip içtiğimiz bu dünya da, çevremizin iftar ve sahurda gıda sıkıntısı çektiklerini; bununla beraber, diğer bir çok ihtiyaçlarının olduğunu hatırlatırım. İmkânlar ölçüsünde ihtiyaç sahiplerini bulup yardım etmek, insanların yüzünü güldürmek; ibadetin, İslâmın ve insanlığın bir gereğidir.

Allah’û Tealâ, canlarını  ve mallarını satın alarak, karşılığında cennetle müjdelediği kimseleri şöyle sıralamıştır.

“(Bu alış verişi yapanlar), Tevbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar, rükû edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın sınırını koruyanlardır. O Mü’minleri müjdele !”  [5]

Yüce Mevlâ’mız, böyle mübarek gün ve gecelerin hürmetine, tüm dünya Müslümanlarına, birlik, beraberlik ve İslâmi şuur nasip eylesin. Müslümanların nefes alıp verdiği tüm beldeleri, zulüm ve fitne ateşinden muhafaza buyursun. İslâmın aleyhine propaganda yapanlara yine İslâmın hatırına fırsat vermesin. Dinimizin izzeti için mücadele veren tüm dünya Müslümanlarına yardımını esirgemesin, cümle Mü'minlere, Ramazanı, orucu ve tüm ibadetleri, hayırlı ve mübarek kılsın...     Amin

 
             

أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَ أَبْلَغَ النِّظاَمِ...
 

 

[1]    Tevbe Suresi: 112

[2]    Ruhu’l Furkan: 2/280

[3]    Ruhu’l Furkan: 2/276

[4]    Ruhu’l Furkan: 2/280

[5]    Tevbe suresi: 112

ceren
Sun 14 August 2016, 09:21 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim orucunu tutan ve bedenen ve ruhen temizlenen ve faydalarini gören kullardan olalim inşallah...

HALACAHAN
Tue 27 September 2016, 06:08 pm GMT +0200
Selamun aleykum ..Oruç tuttugumuzda  orucun hem maddi hem manevi faydalarını görüyoruz ..Şükürler olsun ki böyle ibadetleri yapmakla yukumluyuz