- Oruçluya Mekruh Olan Ve Olmayan Şeyler

Adsense kodları


Oruçluya Mekruh Olan Ve Olmayan Şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ezelinur
Sun 31 January 2010, 05:39 pm GMT +0200

Oruçlunun yapması mekruh olan işler, mezheblere göre detaylı bi­çimde aşağıda anlatılmıştır.

Hanefiler dediler ki: Oruçlunun yapması mekruh olan işler şun­lardır:

1. İster farz bir orucu, isterse nafile bir orucu tutuyor olsun, oruç­lunun ağzında çözülüp de bir parçası boğaza gitmeyecek olan bir şeyi tatması mekruhtur. Ancak ortada zaruret olması hâlinde bu mekruh ol­maz. Kocası ters tabiatlı olan kadının, tadım tuzunu anlamak maksadıyla yemeği tatması mekruh olmaz. Aşçılar da bu hükme tâbi olup onların da, pişirdikleri yemeklerin tadına bakmaları caiz olur. Yiyecek veya içe­cek bir şeyi satın alacak olan kişinin aldatılmaktan, ya da alacağı bu şeyin kendisine yaramıyacağından korkması hâlinde tadına bakması caiz olur.

2. Mazeretsiz olarak bir şeyi çiğnemek mekruhtur. Mazeret olun­ca çiğnemek mekruh olmaz. Meselâ çocuğuna yedireceği yemeği çiğnet­mek için, oruç tutmaması mubah olan birini bulamayan kişinin bu yeme­ği çiğnemesi mekruh olmaz. Kendisinden bir parçanın oruçlunun kamına gitmeyeceği sakızı çiğnemek mekruhtur.

3. Oruçlu erkeğe hanımını öpmesi mekruhtur. Bu öpüş, dudak­larını emerek fahiş bir öpüş olsa da, olmasa da mekruhtur. Oruçlu erke­ğin, hanımına fahiş mübaşerette bulunması de mekruhtur. Fahiş mübaşe­ret, kadınla erkeğin arada bir perde olmaksızın tenasül organları üst üste gelecek şekilde birbirine sarılmasıdır. Bu da erkeğin, cinsel ilişkide bulun­mayacağı veya menîsinin akmayacağı hususunda kendinden emîn olma­ması hâlinde mekruh olur. Kendinden emîn olduğu takdirde mekruh ol­maz.

4. Tükürüğü ağızda topladıktan sonra yutmak mekruhtur. Zîrâ bunda şüpheli bir durum mevcûddur.

5. Oruçlu kişinin, kendisini oruç tutamıyacak kadar zayıf düşüre­cek olan işleri yapması; meselâ, kan aldırması veya hacamat vurdurması mekruhtur. Ama kendisini- zayıflatmayacağını zannederse bu mekruh ol­maz.

Oruçlunun yapması mekruh olmayan işlere gelince bunları şöyle sıra­layabiliriz:

1. Oruçlu kişinin, menisinin akmasından veya cinsel ilişkiden emîn olması hâlinde, öpmesi ya da fahiş mübaşerette bulunması mekruh değil­dir.

2. Bıyıkları yağlamak mekruh değildir. Çünkü bunda oruca zıt bir durum yoktur.

3. Her ne kadar etkisi boğazda hissedilse bile, göze sürme çek­mekte de kerahet yoktur.

4. Kişiyi oruç tutamayacak kadar zayıf düşürmeyecekse, hacamat vurdurmak ve benzeri işleri yapmak mekruh değildir.

5. Gündüzleyin her vakitte misvak kullanmak mekruh değil, aksi­ne sünnettir. Oruçluyken kullanılan misvağın kuru ya da yaş olması, suyla ıslatılmış, ya da ıslatılmamış olması arasında bir fark yoktur.

6. Abdest için olmasa bile ağza ve burna su almak.

7. Gusletmek.

8. Suyla ıslatılmış bir elbiseyi vücûda sararak serinlemek mekruh değildir.

Malikiler dediler ki: Oruçlu kişinin, ahçı olsa bile, yemeği tat­ması mekruh olur. Tadacak olursa, boğazına gitmesin diye tükürmesi ge­rekir. Eğer tattığı takdirde elinde olmayarak boğazına bir şey giderse ve orucu da farz bir oruç ise, kendisine kaza lâzım gelir. Eğer boğazına gitmesinde bir kasdı bulunursa ve tuttuğu oruç da Ramazanın edası ise, kendisine hem kaza, hem de kefaret lâzım gelir. Hurma ve sakız gibi bir şeyi çiğnemek mekruhtur. Çiğnendiği takdirde hemen ağızdan atılması vâcib olur. Aksi takdirde yukarıdaki hükümler işlerlik kazanır. Oruçlu­nun gündüzleyin dişlerine dolgu yaptırması da mekruhtur. Ancak bu te­daviyi geceye ertelediği takdirde kendisine zarar geleceğinden korkarsa, bu durumda gündüzleyin yaptırması mekruh olmaz. Bu tedaviyi geceye ertelediği takdirde şiddetli eziyetten ve helak olmaktan korkarsa, gündüz­leyin yapması vâcib olur. Tadı olan kendiri örmek de mekruhtur. Keten ıslak yerlerde ıslatılır. Kendiri ören kadın da bu işe muhtaç değilse örmesi mekruh olur. Muhtaç olduğu takdirde de örmesi mekruh olur, ama ör­mek zorundaysa, örmekte olan kadın, ağzında kendirin tadının karışması ihtimaliyle tükürüğünü de dışarı atmalıdır. Tadı olmayan ketene gelince bu, denizlerde ıslatılır. Muhtaç olmayan kimselerin dahi bunları örmeleri mekruh olmaz. Zorunluluk olmadıkça oruçlunun harman dövmesi mek­ruh olur. Çünkü boğazına kaçan ekin tozlan orucunu bozar. Ama zorun­luluk olunca mekruh olmaz. Ekin sahibinin bu işi yapması mekruh değil­dir. Çünkü ekin sahibi malını, gözü önünde bulundurup muhafaza etmek mecburiyetindedir. Oruçlunun öpme, düşünme ve bakma gibi cinsel iliş­kinin mukaddimelerini, mezî ve menî akmamasından emîn olması hâlinde yapması mekruh olmaz. Menî ve mezî akmamasından emin olmaması ve bundan şüphe etmesi hâlinde oruçlunun bu gibi şeyleri yapması haram olur. Bu işleri yaptıktan sonra mezî veya menî akmazsa oruç sahîh olarak kalır. Mezî akarsa oruç bozulur, kaza gerekir. Ancak kasdetmeksizin ve peşine düşmeksizin sadece bakmak ya da düşünmekle mezî akarsa kaza etmek gerekmez. Başkasına bakan oruçlu kişi, mezî ya da menîsinin ak­mayacağından emîn olmayarak veya şüpheye düşerek yapmakta olduğu cinsel ilişki mukaddimeleri haram ise ve bu davranışı da Ramazan orucundaysa menîsi aktığı takdirde hem kaza hem kefaret gerekir. Mezî, ya da menîsinin akmayacağından emîn olarak yapmakta olduğu cinsel ilişki mukaddimeleri mekruh ise, menîsi aktığı takdirde sadece kaza gerekir.

Ancak bu davranışı menî akıncaya kadar sürdürürse, hem kaza hem ke­faret gerekir. Oruçlunun, ağızda çözülen ıslak misvağı kullanması mek­ruhtur. Ama oruçlunun, ağızda çözülmeyen kuru misvağı bütün gün bo­yunca kullanması caiz olur. Ayrıca bu, abdest ve namaz gibi şer’î bir sebepten ötürü yapılırsa mendub olur. Susamak nedeniyle mazmaza yap­mak da caizdir. Cünüb olarak sabahlamak uygun değildir. En iyisi gece­leyin gusletmektir. Oruçlu kişi hasta halde olur ve orucu açmasına yol açacak şekilde hastalığının artacağından şüphelenirse hacamat vurdurma­sı ve kan aldırması mekruh olur. Ama hastalığının artacağından endişe etmezse sağlıklı kimseler gibi hacamat vurdurması ve neşter vurup kan aldırması caiz olur. Ama sağlıklı kişi, hacamat vurdurmak ve kan aldır­makla hastalanacağını -hasta kişi de bunları yapmakla hastalığının arta­cağını bilirse, bunları yapması haram olur.

Hanbeliler dediler ki: Oruçlunun yapması mekruh olan işler şun­lardır: Boş yere, israf olsun diye, sıcaklıktan ötürü serinlemek için veya susuzluğunu gidermek için oruçlunun ağzına su alması mekruhtur. Serin­lemek ya da şer’î bir gusül yapma gayesi dışında suya dalmak mekruhtur. Bu durumlarda oruçlunun karnına su kaçacak olursa, bu işlerin mekruh olmasına rağmen oruç bozulmaz. Tükürüğü ağızda toplayıp yutmak, ağızda çözülmeyen şeyi çiğnemek mekruhtur. Ağızda çözülen şeyi çiğnemek; çiğ­nerken ağızdaki tükrük yutulmasa bile haramdır. Gereksiz yere yemeğin tadına bakmak mekruhtur. Ama bunu bir ihtiyaç nedeniyle yapmak mek­ruh olmaz. Gereksiz yere yemeğin tadına bakılır da yemeğin azıcık bir parçası boğaza ulaşırsa oruç bozulur. Sahur yemeğini yedikten sonra diş aralarında yemek kalıntıları bırakmak mekruhtur. Misk ezmesi, buhur, kâfur ve öd ağacı gibi kendiliğinden (bazı parçalarının) boğaza kaçmasın­dan korkulan nesneleri koklamak mekruhtur. Ama gül gibi kendiliğinden boğaza kaçmasından korkulmayan şeyleri koklamak mekruh olmaz. Öp­mek, kucaklamak, ellemek gibi cinsel ilişkinin ön fiillerini yapmak; hatır­landığında şehveti harekete getiren birine tekrar tekrar bakmak mekruh­tur. Ama hatırlandığında şehveti harekete getirmeyen birine tekrar tekrar bakmak mekruh olmaz. Öpmek, ya da cinsel ilişkinin ön fiillerini yap­makla menî akacağı zannedilirse, bu işleri yapmak haram olur. Fecr-i sâdığın doğuşu hususunda şüphe içinde olan kişinin cinsel ilişkide bulun­ması mekruh olur. Ama fecr-i sâdığın doğuşu hususunda şüphe içinde olan kişinin sahur yemeğini yemesi mekruh değildir. Zîrâ sahur yemeğiyle oruç­lunun bedeni kuvvetlenmektedir. Ama cinsel ilişki böyle değildir.

Şafiiler dediler ki: Oruçlunun bazı işleri yapması muaf, bazı işle­ri yapması da mekruhtur. Oruçlunun unutarak veya zorlanarak ya da şer’an mazeret sayılan bir bilgisizlik sonucunda karnına bir şey giderse muaf sayılır. Orucu bozulmaz. Diş aralarında kalan ve dışarı atılmasın­dan âciz kalman bir şey, tükürük akıntısıyla birlikte karına giderse muaf sayılır. Ama bu şey, dışarı atmak mümkün olduğu halde, atılmaz da tü­kürükle beraber yutulursa oruç bozulur. Balgam, içilen kahvenin tortusu, yollardaki tozlar, elenmekte olan şeylerin uçuşan zerrecikleri, kara ve siv­risinekler de bu hükme tabidirler. Sakınılması güç olan bu şeyler oruçlu­nun boğazına kaçacak olursa, oruca zarar vermezler.

Oruçlunun başkasıyla sövüşmesi, fazilet olduğuna inanarak iftar vak­tinden sonraya ertelemesi mekruhtur. İftarı fazilet olduğuna inanma sebepi dışında başka bir sebepten dolayı vaktinden sonraya ertelemek mek­ruh olmaz. Sakız ve yemek çiğnemek orucu bozmaz. Ahçı ve benzeri bir kişinin oruçluyken yemeğin tadına bakması ve neşter vurdurarak kan aldırması mekruhtur. Şehveti harekete getirmeyecek bir öpme mekruhtur. Şehveti harekete getirecek olan öpme ise haramdır. Kucaklaşmak ve iki kişinin birbirine sarılması da bu hükme tâbidir. Oruçlu kişiyi zayıf düşü­receğinden dolayı gereksiz yere hamama girmek mekruhtur. Zevalden sonra misvak kullanmak oruçlu için mekruh olmaz. Görülen, duyulan, koklanan şehvetlerden -eğer bunların hepsi helâl iseler- gönlü faydalandırmak mekruhtur. Haram olan şehvetlerle gönlü faydalandırmaya gelince, açık­ça bilindiği gibi bu hem oruçlu, hem de oruçsuz kimseler için haramdır. Oruçlunun, gözlerine sürme çekmesi de mekruh sayılan şeylerdendir. Kuv­vetli görüşe göre oruçlunun bunu yapması, evlâ değildir.[183]

Rüveyha
Tue 23 June 2015, 04:10 am GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullah..Tam da Ramazan ayında bu bilgileri taze tutmakta yarar var İnşaAllah..Ra hisse oruçlarımızı hakkıyla tutmayı nasip eylesin İnşaAllah..Rabbim razı olsun kardeşim

ikranur 7d
Tue 23 June 2015, 01:32 pm GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berakatuhh.. allahım oruclarımızı kazasız belasız sakatlamadan tutmk nasip eylesn. paylaşm için allah razı olsun.

mevlüdekalınsaz
Tue 23 June 2015, 03:46 pm GMT +0200
Ve aleykumussrlam ve rahmetullah.amin ecmain insallah.
Konunun mezheplere gore aciklanmasi  cok guzel olmus.Allah razi olsun.
Bilgilerimizide tazelemis olduk

[Muhammed]
Tue 23 June 2015, 06:13 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Ramazan-ı şerifte yapılması ve yapılması gerken bilgilerimizi tazelemiş olduk İnşaAllah.Allah razı olsun.

ceren
Tue 23 June 2015, 08:17 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Oruç tutarken orucumuzu tehlikeye atacak durumlardan kaçınalım inşallah...

aysegul999
Thu 25 June 2015, 02:17 am GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah , Rabbim ihlasla yapılan Herşeyin kolaylığını veriyor. Oruçta da böyledir bu. Dua ile...

halim
Thu 25 June 2015, 10:30 am GMT +0200
Esselamu aleykum; Maşaallah barekallah hayran kaldığım bir paylaşım cenabı hak bizleri bu düsturlarla amel etmeyi amel ile ihlası ihlas ile tevekkülü tevekkül ile tefekkürü yakalayanlardan olmayı nasip etsin inşaallah .

Allah razı olsun

ikranur 7d
Thu 25 June 2015, 03:07 pm GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berakatuh. allahım hakkıyla oruçlarımızı sag salim bi tutup sonunda mukafatımızı alan hediyesini müjdesini alan kullarından olaydık daha ne isterimki.. :)))) allah razı olsun.

damla6d
Sun 6 March 2016, 05:15 pm GMT +0200
#Selamun aleykum..Oruçlu durumlarda yasak olan (orucu bozan) bazı durumlar vardır..Bunlar yukarıda belirtilmiştir..Rabbim oruçlarımızı tam tutmamızı nasib etsin inşAllah..Rabbim razı olsun..#

Rüveyha
Tue 7 June 2016, 02:54 am GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Oruçlarımızın sıhhati için bu ilimleri bilmemiz şart..Mevlam ouçlarımızı hakkıyla tutmayı nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim razı olsun

Sevgi.
Tue 7 June 2016, 03:03 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Oruç tutmadan önce yapılması gereken ve gerekmeyen usulleri bilmek çok önemlidir. Mevlam bizleri bu hususta dikkat edenlerden eylesin inşaAllah. Amin ecmain.