- Oruç

Adsense kodları


Oruç

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ezelinur
Sat 30 January 2010, 01:58 pm GMT +0200

Ramazan Ayının Sübûtu

Ramazan ayı iki şeyle tesbit edilir: Birincisi hilâli görmektir. Bu da semâda görüşü engelleyen toz, duman, bulut ve benzeri şeylerin bulunmaması hâlinde mümkün olur. İkincisi ise Şaban ayını otuz güne tamamlamaktır. Bu da semâda anılan görüş engelleyici şeylerin bulun­ması hâlinde başvurulan bir yöntemdir. Zîrâ buna ilişkin olarak Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Hilâli görmekle oruç tutunuz. Hilâli görmekle de iftar ediniz. Eğer (semâ) size kapalı olursa Şaban (ayının gün) sayısını otuza tamamla­yın.” [166]

Hadîsten kastedilen mânâ şudur: Hava açık olursa orucu tutup tutmamak, hilâlin görülüp görülmemesine bağlıdır. Bu takdirde hilâl gö­rülmedikçe oruç tutmak caiz olmaz. Havada bulut olursa, bu takdirde Şa’ban ayına müracaat edilir. Yani otuz güne tamamlanır. Kendi hesa­bımıza göre bir eksiklik olursa, bu eksikliği lağvederiz. Tamam olunca da oruç tutmak vâcib olur. Bu kuralı, oruç tutmayı emreden şârî koy­muştur. Dilediği işaret ve alâmetleri koymakta o, mutlak hak ve yetkiye sâhibtir. Bize, “hava bulutsuz olur da hilâli gözetleyip görmek müm­kün olursa gözetin. Hilâli görürseniz oruç tutun. Aksi takdirde tutmayın” diyen de odur.

Hava bulutlu olursa, Şaban ayını hesaplamaya bakar ve onu otuz güne tamamlarız. Üç mezheb imamı bu hükmü benimsemişlerdir. Hanbelîlerse havanın bulutlu olmasıyla ilgili bu hükümde başka bir hadîsi delîl edinerek üç mezheb imamına muhalefet etmişlerdir. Bu hadîs de şudur:

“Hilâli gördüğünüzde oruç tutunuz ve (yine) hilâli gördüğünüzde iftar ediniz. Eğer hava kapalı olursa onu takdir ediniz.”
Bazıları “takdir ediniz” sözüyle, oruç tutarak tedbirli davranmamı­zın emredildiğini söylemişlerdir. Hanbelîler, bu hususta kendilerine de­lil olarak İbn Ömer (r.a.)’ın uygulamasını kabul etmişlerdir. Naklen sa­bit olduğuna göre İbn Ömer (r.a.), Şaban ayının yirmi dokuzuncu gü­nüne gelindiğinde hilâli gözetlemek için adam gönderirdi. Hilâli görür­lerse oruca başlar, havada toz ve bulut olmadığı halde hilâli göremezlerse ertesi sabah oruç tutmazlardı. Hilâl, havada toz veya bulut bu­lunduğu için görülmezse, ertesi sabah oruç tutarlardı. Şu halde bu güne yevm-i şek denemez. Bunlara göre yevm-i şek, ancak havanın açık ve bulutsuz olması ve insanların hilâli gözetlemekten geri durma­ları hâlinde sözkonusu olur. Hanbelîlerin bu husustaki görüşleri aşağı­ya alınmıştır.

Hanbeliler dediler ki: Şaban ayının yirmi dokuzuncu günü, gün batımı esnasında hilâl görünmezse, Şaban ayını otuza tamamlamak ge­rekmez. İster Ramazandan olsun, ister Şabandan olsun bu geceyi izleyen gündüzde oruç tutmak için geceden niyet etmek vâcib olur. Buna da Ra­mazan orucu diye niyet eder. Oruçluyken Ramazan değil de Şaban oldu­ğu anlaşılırsa, bu orucun tamamlanması vâcib olmaz.

ceren
Wed 2 May 2018, 02:38 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri hakkiyla ve farzlarina uygun olarak orucunu tutan ve orucun feyzine rahmetine erisip cennet ehli olacak kullardan eylesin inşallah. ...

Sevgi.
Wed 2 May 2018, 03:56 am GMT +0200
Aleyküm Selam.  Rabbim bizleri hakkıyla oruç tutan kullardan olmayı nasip etsin inşaAllah

sedanurr
Wed 2 May 2018, 06:26 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri hakkıyla oruç tutanlardan eylesin

Bilal2009
Wed 2 May 2018, 07:20 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri orucu en doğru şekilde tutanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun