- Oruç Ahlâkımızı Güzelleştirir

Adsense kodları


Oruç Ahlâkımızı Güzelleştirir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
YBNGL
Tue 17 August 2010, 01:50 pm GMT +0200
 
Oruç Ahlâkımızı Güzelleştirir
  Oruç, belirli bir süre basit bir aç kalma olayı değildir. Onu sadece bu yönüyle değerlendirmek son derece yanlış olur. Oruç, köklü bir irade terbiyesi, insanı kötü alışkanlıklardan temizleyen, çirkin davranışlardan uzaklaştıran ve iyi huylar kazandıran bir ahlâk eğitimidir.
Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyuruyor:Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa ALLAH onun yemesini, içmesini bırakmasına değer vermez.” 25Bu hadis-i şerifte orucun yüksek hedefi açıkça gösterilmiş, oruç tuttuğu halde kötü huyları terketmeyenlerin oruçlarına Cenab-ı Hakk’ın değer vermeyeceği bildirilmiştir.
Konunun önemi hakkında peygamberimiz diğer bir hadis-i şerifinde biraz daha açıklık getirerek buyuruyor ki:“Çok oruç tutanlar var ki onlara tuttukları oruçlardan sadece açlık ve susuzluk kalır. Çok gece ibadet edenler vardır ki onlara da bundan kalan sadece uykusuzluktur.” 26
Bu kimseler, helâl olan şeylerden uzaklaştıkları halde, esas uzaklaşmaları gereken haramlardan uzaklaşmadıkları için ibadetlerinden bekledikleri karşılığı bulamayacaklardır.Görülüyor ki orucun asıl gayesi, insanı kötülüklerden uzaklaştırarak olgunlaştırmak, ahlâk ve fazilet sahibi olmasını sağlamaktır.İslâm bilginleri orucun üç mertebesi olduğunu bildirmişlerdir:

Birincisi; imsaktan akşama kadar yemekten, içmekten ve cinsel arzulardan sakınmak suretiyle tutulan oruçtur. Bu oruç, şartları yerine getirildiği için sahihtir. Ancak bunun gayesine ulaşması için oruçlunun ikinci basamağa yükselmesi lâzımdır.

İkincisi; birinci maddedekilerle birlikte, kulak, göz, dil, el, ayak ve diğer organları günahlardan uzaklaştırmak suretiyle tutulan oruçtur. Makbul olan oruç budur. Çünkü bu, organlar üzerinde olumlu etkisini gösteren ve sahibine ahlâkî faziletler kazandırarak gayesine ulaşan oruçtur.

Üçüncüsü; birinci ve ikinci maddedekilerle beraber gönlünde ALLAH’tan başkasına yer vermemek, kalbini ALLAH’tan başka şeylerle meşgul etmemek suretiyle tutulan oruçtur. Oruçta ulaşılan en yüksek derece budur. Peygamberlerin ve ALLAH’ın veli kullarının tuttuğu oruç budur.

Oruçlu, önce helâl olan yiyecek içecek ve cinsel arzularından geçici bir süre uzak kalarak iradesine hakim olmayı öğrenir. Bu irade terbiyesi ile organlarının her türlü kötülükten uzaklaşmasını sağlayan mü’min, nihayet kalbini de kötü duygulardan arındırarak âdeta melekleşir. Maddî bağlardan, fani ihtiraslardan uzaklaştıkça kulluğun zirvesine ulaşır ve ALLAH’a yaklaşır.[/b]

sumeyye
Sat 21 July 2012, 05:16 pm GMT +0200
s.a.. ; Rabbim c.c. ahlakimizi güzel eylesin ve kararmiş gönüllerimizi aydinlatsin , bencillikten korusun bizleri..

SevD@_GüLü
Sat 21 July 2012, 05:19 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh ; Rabbim c.c. ahlakimizi güzel eylesin ve kararmiş gönüllerimizi aydinlatsin , bencillikten korusun bizleri..

aleyküm selam amin inşAllah

Esma35
Sun 4 August 2013, 02:31 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah üçüncü mertebeden oruç tutarak nefsimize gem vurup ahlakımızı güzelleştirip gönlümüzü
rabbimize yaklaştırırız.ALLAH razı olsun

cerendemir
Sun 4 August 2013, 08:08 pm GMT +0200
Allah tuttuğumuz oruçları kabul etsin.Hem oruçlu hem oruçsuz ruhen ,bedenen günahlardan arınmış,bütün dünyalık heveslerden arınmış olmayı bizlere nasip etsin.

8/A
Wed 25 June 2014, 08:03 pm GMT +0200
Ve aleykümüs selam ve rahmetullahi ve berekatüh(...)

Nefsimize sahip çıkmamızın en güzel ve temel yolu oruç tutmaktır... Çünkü nefis yalnızca açlık ile terbiye olmuştur... MAŞAALLAH Ramazan ayıda yaklaşıyor... İNŞAALLAH hayırlısı ile oruçlarımızı tutalım(...)

RABBİM bizleri nefsin pis arzularından korusun İNŞAALLAH(...)

saniyenur
Wed 25 June 2014, 08:42 pm GMT +0200
Üçüncüsü; birinci ve ikinci maddedekilerle beraber gönlünde ALLAH’tan başkasına yer vermemek, kalbini ALLAH’tan başka şeylerle meşgul etmemek suretiyle tutulan oruçtur. Oruçta ulaşılan en yüksek derece budur. Peygamberlerin ve ALLAH’ın veli kullarının tuttuğu oruç budur.

Üçüncü derece oruç en makbulu dileğimiz üçüncü dereceye ulaşmak.


cerendemir
Wed 25 June 2014, 08:46 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.Rabbim bize hakkıyla oruç tutmayı nasip etsin.Oruç tutan insan nefsine hakim olmayı öğrenir. Rabbine daha bağlı olmayı,ibadete daha yoğunlaşmayı öğretiyor.

rabianur 8/B
Wed 25 June 2014, 09:49 pm GMT +0200
Ve aleykümüs selam ve rahmetullahi ve berekatüh(...)

Nefsimize sahip çıkmamızın en güzel ve temel yolu oruç tutmaktır... Çünkü nefis yalnızca açlık ile terbiye olmuştur... MAŞAALLAH Ramazan ayıda yaklaşıyor... İNŞAALLAH hayırlısı ile oruçlarımızı tutalım(...)

RABBİM bizleri nefsin pis arzularından korusun İNŞAALLAH(...)

esselamu aleyküm;
Rabbim bizleri Nefsin pis arzularından korur inşALLAH...Amin

reyyan
Thu 26 June 2014, 09:03 pm GMT +0200
Duamiz üçüncü derecede olmak olamasak da en azindan o gayrette olmak gerekir. Rabbim hakiki manada kulluk vazifemizi yerine getirebilmeyi cumlemize nasip eylesin.

mevlüdekalınsaz
Thu 26 June 2014, 09:17 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;amin ecmain inşallah... Mevlam orucu ahlakımızın güzelelşemsine,azgınlıkta haddi aşmış nefsimizi bir nebze de olsa terbiye etmemize  vesile kılsın .Mevlam razı olacağı şekilde oruç tutabilmek cümlemize nasip eylesin inşallah....

RAMAZAN 7/D
Wed 7 January 2015, 02:30 pm GMT +0200
Oruç insanın ahlakını güzel ahlakla terbiye eder. Yüce ALLAH kötü alışkanlıklarını bırakmayanın oruç tutmasına değer vermez yani o kişi tuttuğu orucun sevabını mükafaatını alamaz.İslam bilginleri oruç tutmanın 3 aşaması olduğunu söylemişlerdir.Bunlar açlığa susuzluğa, dayanmak cinsel ilişkide bulunmamak , elimizi kulağımızı ağzımızı gözümüzü kötü şeylerden korumak ve tutulan orucun mükaffatını ALLAH'tan bekleyerek oruçlu olduğumuz zaman gönlümüzden Yüce ALLAH'ı çıkarmamaktır.

ikranur 7d
Sat 28 February 2015, 03:42 pm GMT +0200
Oruç insanın ahlakını güzel ahlakla terbiye eder. Yüce Allah kötü alışkanlıklarını bırakmayan kişinin oruç tutmasına değer vermez yani o kişi tuttuğu orucun sevabını alamaz.İslam bilginleri oruç tutmanın 3 aşaması olduğunu söylemişlerdir.Bunlar açlığa susuzluğa, dayanmak cinsel ilişkide bulunmamak , elimizi kulağımızı ağzımızı gözümüzü kötü şeylerden korumak ve tutulan orucun mükaffatını Allah'tan bekleyerek oruçlu olduğumuz zaman gönlümüzden Yüce RAB'BİMİZİ çıkarmamaktır.

[Muhammed]
Sat 28 February 2015, 05:59 pm GMT +0200
Ve Aleykümselam Ve Rahöetullah...Oruç islamın temellerindir biridir.Ramazan ayında oruçla beraber  mukabele,namaz kılmak gibi ibadetlerimizi yaptığımızda Ramazan aynın vesilesiyle kat kat sevap kazanıyoruz bu ayları boş geçirmemeliyiz daima bu ayları kazanmalıyız.Yarın ne olacağını bilemeyiz İnşaAllah.Hep ibadetle meşgul olalım ki Allah ( celle celaluhu)'nun rızasını kazanalım...Rabbim (celle celaluhu) razı olsun paylaşımdan dolayı İnşaAllah...

yunus emre 7/B
Sat 28 February 2015, 07:18 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh.Oruç sadece belli bir süre aç kalmak değildir.Allah (c.c) bizlerin oruçlarını kabul eylesin inşallah.Allah (c.c) Razı Olsun.

saniye
Sat 28 February 2015, 07:29 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Nefsimi temize çekmem. Zira nefsim çokça kötülüğü arzu etmekte. Rabbim ibadetlerimizi tam manasıyla yerine getirip nefsimizi arindiranlardan eylesin bizleri.

ceren
Sat 28 February 2015, 09:23 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Oruç tutmak insanın hem nefsini hem ruhunu hem bedenini temizler.Ahlakı güzelleştirir.Rabbim hakkıyla oruç tutmayı nasip eylesin inşallah....

Rüveyha
Sat 28 February 2015, 11:17 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ge rahmetullah.Âmin ecmain İnşaAllah.İbadetlerimiz bizleri,günahlardan alıkoymuyorsa,samimiyetimizi bir kontrolden geçirmemiz gerekicektir.Rabbim ibadetlerimizde ki samimiyetimizi artırsın İnşaAllah.