- Önsöz

Adsense kodları


Önsöz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ayten
Tue 19 October 2010, 12:09 am GMT +0200
Önsöz


Yayına sunduğumuz bu kitabın Birinci Baskısında, bir zamanlar inananlarına ümit ışığı olmuş ve bu gün taraftarları kalmayarak tarihin karanlıklarına gömülmüş ölü dinler ile, günümüz milyonlarca insanının hayatını yönlendiren yaşayan dinlere yer vermiştik. Yine 1930'lardan önce dinler hakkında yazılmış kitapların ağırlığını teşkil eden, dinlerin kökenleri ve din duygusunun ortaya çıkışı ile ilgili felsefî, pozitivist teorilere güncelliğini kaybetmesi sebebiyle yer vermemiştik. Bu teorilerle ilgili spekülasyonlar iki asra yakın bir süre tartışılmış, bilimsel bir gelişme gösterememiş; din aleyhtarlarının spekülasyonları olmaktan ileri gidememiştir. Ayrıca bu teorilerin tartışma yerinin Din Felsefesi olduğu şüphesizdir. Bu sebeple çoğu dinler tarihi kitaplarında rastlanan ilgili teorilere İkinci Baskıda da yer vermedik.

Dinler Tarihi dersleri esnasında öğrencilerimin sorularından ve karşılaşılan tartışmalardan, Kur'an'da isimleri geçen peygamberlerin yaşadıkları zaman ve çevrelerin bilinmediği, tarihi akış içinde dinler tarihi konularıyla irtibatlandırılamadığını gördük. Bu eksikliği gidermek amacıyla Kur'an'da adı geçen peygamberlere yaşadıkları coğrafi çevre ve zaman içinde yer vermeya çatıştık. “Vahdaniyet Tezahürleri” başlıkları altında özetle ele aldık.

Okuyucunun kendi inançları ile anlatılan konular arasında bağlantı kurabilmesine yardımcı olabilmek için zaman zaman İslâmî görüş te açıklamalara değindik.                                                         

İslamiyet başlıklı bölümde, İslam inanç ve ibadet konularına diğer dinleri ve onların etkileriyle Müslümanlar arasındaki tartışmaları dikkate alarak yer verdik. Bazı Müslümanların zihinlerindeki problemlerin çözümüne ışık tutmaya çalıştık.

“Dinler Arası İlişkiler ve Diyalog” konularının günümüzde yoğun bir biçimde gündeme gelmesi, İslam'ın diğer din ve mezheplere, diğer din ve mezheplerin de İslam'a bakışları ve yaklaşımlarına değinmeğe ihtiyaç duyduk.

Kitabın Birinci Baskısında ele alınan konulardan bazı kısımların içeriğini, yine öğrencilerimden ve meslektaşlardan gelen istekler üzerine genişlettik. Ayrıca günümüzde yaşayan dinlerin önemli tarihî mezhepleri yanında, Avrupa'da ve Türkiye'de aktif misyon faaliyetleri sürdüren, güncel mezhep veya dinsel görünümlü akımlarına da yer verdik. Dipnot ve Htaratürle ilgilenenlere daha geniş bilgi kaynaklarının yofunu göstermek istedik.

Herbir bölüme o bölümde geçen tarihi ve coğrafi isimleri gösteren haritalar yerleştirdik.

Konuların İslamla karşılaştırılmaları esnasında yararlandığımız Kur'an âyetlerinin tercüme ve meallerinde Süleyman Ateş'in “Kur'ân-ı Kerim ve Yüce Meâli” isimli eserinden yararlandık ve ayet meallerini iktibas ettik, dipnotlarda tekrar tekrar gösterme ihtiyacını duymadık.

Okuyucularımıza takdim ettiğimiz 3. Baskıda gözden kaçan maddi hataları düzeltmeye çalışmakla birlikte, kitabın genel karakterinde köklü bir değişiklik yapma ihtiyacı hissetmeden kapalı bulduğumuz bazı kısımlara yeni ilaveler yaparak berraklık kazandırmaya çalıştık.

Genel Dinler Tarihî kitaplarındaki konuların özel uzmanlarınca yazılmalarının gereğini hissetmemiz nedeniyle Gnostik ve Bâtınî dinlerden olan Sâbiîlik ve Manihaizm'i, sayın Doç. Dr. Şinasi Gündüz'e; "Mısır Dinini'1 sayın Doç.Dr. Mürüvvet Kurhan'a özel araştırma alanları olması sebebiyle, teliflerini kendilerine bıraktık. Yazma nezaketinde bulundukları için kendilerine müteşekkirim. Ayrıca sayın Gündüz'e tashih ve tenkitlerindeki yardımlarından dolayı da teşekkür ediyorum.

İsparta, 2000 Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu


hafiza aise
Fri 19 September 2014, 09:45 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; ayrıntılı bir esere benziyor. Dinler tarihini araştırırken cok dikkatli olmak gerekir. Tartışmalar esnasinda inancimizi zedeleyecek seylerden uzak kalmaliyiz. Allah razi olsun kardeşim.