- Önsöz

Adsense kodları


Önsöz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Fri 2 November 2012, 03:14 pm GMT +0200
ÖNSÖZ

 

Ülkemizde, ibadetlerin fıkhî/hukukî niteliği, ancak ilmihal kitapla­rıyla öğrenilebilmektedir. Bu gibi eserler ise, gerek ibadetleri asıl konu olarak seçmeyişi, gerekse dilinin çok ağır oluşundan veya içeriğinin günü­müz insanının anlayışına uygulan amadan düzensiz bir biçimde sunuluşu yüzünden, konuya ilgi duyanlara genellikle yeterli ölçüde yararlı olama­maktadır.

Mukayeseli İbadetler İlmihali (İslâm Fıkhında İbadetler) işte böyle bir ilgi ve endişenin ürünüdür. Bu çalışma, ibadetleri yorumlamak­tan, hikmet ve yararlarını aramaktan çok, onların fıkhî/hukukî durumu­nu sistematik bir biçimde sunma amacını gütmektedir. Aslında, ibadetle­rin, duyuş ve düşüncelerimize, kısacası topyekün hayatımıza yansıması­nın sosyolojik, psikolojik, iktisadî, sanatla ilgili ve kültürel yönlerden ele alınıp yorumlanması, apayrı ve çok ciddi çalışmalara muhtaçtır. Ancak, bu çalışmaların yapılabilmesi için, ibadetlerin hukukî/fıkhı yapısının ön­celikle belirlenmesi gereği de ortadadır. Elinizdeki eser, bu yolda, mütevazi bir çalışma sayılabilir.

Giriş kısmında, İslâm'da ibadet kavramı ve kitapta az ya da çok sık bir şekilde adlan geçen mezhepler ve bunlara mensup ya da bağımsız hu­kukçular ele alınmıştır. Daha sonra, bedenî ibadet olan namaz, oruç ve i'tikâf, malî ibadet olan zekât ve fitre, karma ibadet olan hac, umre, kur­ban, yemin, adak ve keffaret konuları, oldukça ayrıntılı ve düzenli bir şe­kilde işlenmiştir.

Konular işlenirken, bu konuda fikir açıklamış olan bütün mezheple­rin ve hukukçuların belirleyebildiğimiz görüşleri kaydedildi. Özellikle, yüzyıllardır tartışılan ve hâlen de tartışmalı olan bazı konularda, çeşitli görüşler, mümkün olduğunca mukayeseli ve dayandıkları deliller de veri­lerek ele alındı. Her görüş, mümkün mertebe, ana kaynaklardan, özellikle de eseri bulunan görüş sahibinin kendi eserinden alındı. Konuyla ilgili olarak hem sünnî görüşlere, hem de özellikle temel konularda sünnî ol­mayan görüşlere yer verildi. Çünkü, özellikle hac, gezi vb. çeşitli münase­betlerle, kendi mezhebimizden farklı olan bazı görüş ve uygulamalarla karşılaşılıyor ve bu, bazı tereddütlere yol açıyor. Hangi görüş ve uygula­manın, hangi mezhebe ait olduğunu böylece temel kaynağından öğrenmiş oluyoruz. Ama belirtmek gerekir ki, dört sünnî mezhep, özellikle de Hanefi Mezhebi her şeye rağmen ön plana çıkarıldı, görüşleri biraz daha ayrın­tılı belirtildi. Dört sünnî mezhebin temel konulardaki görüşleri mukayese tablolarında gösterildi.

Yetişmemizde ve bu eserin hazırlanmasında payı olanlara, özellikle saygıdeğer hocam Prof. Dr. Hayreddin Karaman'a, yayımı üstlenen İz Yayıncılık'a, özellikle Y.Doç.Dr. İlhan KUTLUER'e ve diğer çalışanla­ra, teknik yardımlarım esirgemeyen Y. Doç. Dr. Veysel Uysal'a, Ar. Gör. Ali Ulvi Mehmedoglu'na, pek çok şema ve tabloyu bilgisayarda çizen Nurullah Abalı'ya ve Ahmet İshak Demir'e çok teşekkür ederim.

Doç. Dr. Vecdi Akyüz İstanbul 1995

 

malt1
Mon 17 February 2014, 12:08 am GMT +0200
bu kitapta ÜM,DM gibi ifadeler var.ne anlama geliyor bunlar

ebu avane
Mon 17 February 2014, 12:15 am GMT +0200
bu kitapta ÜM,DM gibi ifadeler var.ne anlama geliyor bunlar
Sorunu tam olarak anlamadım kardeşim tekrardan biraz daha açık ifade edebilirmısın ?

ebu avane
Mon 17 February 2014, 12:26 am GMT +0200
bu kitapta ÜM,DM gibi ifadeler var.ne anlama geliyor bunlar
Sorunu tam olarak anlamadım kardeşim tekrardan biraz daha açık ifade edebilirmısın ?
Tamam anladım o konularda ki DM, diğer mezhepler. ÜM, üç mezhep şeklinde kısaltılmıştır.

malt1
Mon 17 February 2014, 12:31 am GMT +0200
teşekkürler hocam.sorumun cevabı buydu

esratüz zehra 2
Mon 17 February 2014, 01:04 am GMT +0200
hmm bende şimdi anladım hocam benimde aklıma takıldı fakat bir arkadaşımız sordu ve
belki birçok kişi cevap aldı teşekkürler hocam Allah razı olsun.