- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 9 August 2012, 03:31 pm GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Ahmet BİRLER • 86. Sayı / KİTAP


Öne çıkanlar

Mahmut Ay
Kur’an’ın Tasavvufî Yorumu- İbn Acîbe’nin el-Bahru’l-Medîd Adlı Tefsiri
İnsan, 2011, 548 s.


İbn Acibe, Faslı, önemli bir sufi müellif. Ülkemizde yeni yeni ve daha ziyade akademik çevrelerde tanınmaya başladı. Semerkand Yayınları tarafından yayınlanmaya başlayan muhalled tefsiri el-Bahru’l-medîd’in bu tanınırlığı giderek artıracağını tahmin edebiliriz. İbn Acibe hakkında ileri okumalar yapabilmek için henüz dilimizde bir literatür oluşmuş değil. Birkaç makale, bir-iki ansiklopedi maddesi dışında yayın yok. Dr. Mahmut Ay’ın doktora çalışması olan bu kitap, İbn Acibe’nin tefsirini esas alarak onun tasavvufi görüşlerinin derli toplu bir resmini vermesi yanında, işari tefsirin tabiatına ve yöntemine dair de önemli bilgiler içeriyor. Bu büyük sufinin hayatı, yetiştiği ortam hakkında olduğu kadar, ilmi kariyerini tehlikeye atarak girdiği tasavvufi eğitimi hakkında da detaylı bilgiler bulabileceğiniz bir eser. Sonundaki fotoğrafları da ayrı sevdik.


Nazım Hikmet Ran
Piraye’ye Mektuplar
Yapı Kredi, 2012, 400 s.


Nazım Hikmet’in, karısı Piraye’ye yazdığı mektuplar yeniden basıldı. Bu toplamı zaten Memet Fuat daha önceleri yapmış ve yayınlamıştı ama bu basımın bambaşka bir hususiyeti var. Özellikle yayıncıların, koleksiyonerlerin, kitap denilen nesnenin büyüsüne müptela olanların kaçamayacakları bir eser duruyor önümüzde. Nazım’ı sevseniz de sevmeseniz de bu kitabı seversiniz. Çünkü kitap, bir kutunun içinde size sunulan 26 mektubun tıpkıbasımıyla birlikte sunulmuş. Kutuyu açtığınızda muhtelif ebatlarda, renklerde zarflar çıkıyor önünüze. Kiminin üstünde mürekkep lekesi var, kiminde ise çay. Zarfları açıyorsunuz, içinden çizgili, çizgisiz, sarı, beyaz renklerde, kimi daktiloyla kimi elle yazılmış mektuplar çıkıyor. Nazım’ın terekesi elinize geçmiş de ilk kez bunları siz görüyormuşsunuz gibi. Heyecan verici bir yayın olduğunu söylemeliyim.

Kemal Varol
Memleket Garları
İletişim, 2012, 224 s.


Trensever biri olduğum için değil sadece, garsever birisi olduğum için de bu kitabı tavsiye edeceğim. İletişim Yayınları’nın o güzelim “memleket kitapları” dizisinden çıkan bu eserde, tren ve gar seven bir grup yazar, garların kendileri için neler ifade ettiğini anlatmışlar. Anadolu’daki istasyonların ve garların içlerinde özellikle Almanların inşa ettiklerinin melonkolisini de, garlardaki gamlı yolcuları da, gar çevrelerinde geçen çocukluğu da bu kitapta bulmak mümkün. Kemal Varol’un derlediği yazılarda Haydarpaşa’dan Alsancak’a, Basmane’den Eskişehir’e, Ulukışla’dan Diyarbakır’a birçok garın hikâyesini bulacaksınız.


Vitrin

Sema Kaygusuz
Karaduygun
Doğan, 2012, 120 s.

Jack Goody
Tarih Hırsızlığı
İş Bankası Kültür, 2012, 420 s.

Ayşe Hür
Öteki Tarih 1
Profil, 2012, 326 s.

Recep Alpyağıl
Din Felsefesine Dair Okumalar 1-2
İz, 2012, 804 s.

Stefan Zweig
Montaigne
Can, 2012, 128 s.