- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 8 August 2012, 02:24 pm GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Ahmet BİRLER • 85. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar

Hafız-ı Şirazi
Hafız Divanı
Çeviri: Mehmet Kanar
Ayrıntı, 2011, 2 Cilt, 1343 s.


İran şiiri denince akla Hafız gelir. Çünkü Hafız, şiiriyle, İranlılara nasıl duyacaklarını, nasıl hissedeceklerini, nasıl âşık olacaklarını da öğretmiş, İranlı’nın duygulanmak ve duygularını anlatmak için ihtiyacı olan kelimeleri onlara vermiş. Bu bakımdan, Şiraz’da Hafız’ın türbesine gittiğimde, bir milletin topyekûn olarak bir şairine duyduğu şükranı nasıl dile getirdiklerini görme fırsatı buldum: Hafız’ın kabrine bilet alınarak, sıraya girilerek giriliyor, kabri başında dualar ve Divan’ından beyitler okunuyor. Bu büyük şairi tanımak için taze bir fırsat olarak, Hafız’ın Divan’ının yeni bir çevirisi yayınlandı yakınlarda. Farsça-Türkçe bir arada yayınlanan divandaki şiirlerin tek kusuru ölçü, kafiye gibi geleneksel şiir enstrümanlarına yeterince titizlenilmemesi.

Feridun M. Emecen
Fetih ve Kıyamet: 1453
Timaş, 2012, 400 s.


Prof. Dr. Feridun Emecen’i Osmanlı Klasik Çağı üzerine yaptığı çalışmalardan tanıyoruz. Bu son çalışması, İstanbul’un fethi üzerine daha önce yaptığı bir çalışmanın (İstanbul’un Fethi Olayı ve Meseleleri, 2003) genişletilmesinden oluşuyor. Çalışma, klasik kaynaklara dayanıyor ve akademik bir nitelik taşıyor. Üstelik bu çalışma akademik detaylardan arındırılmış, sade okura da seslenir hale getirilmiş. Başlıktaki kıyamet kısmı, İstanbul’un fethinin Bizans açısından bir kıyamet senaryosuyla birlikte anılmasına bir gönderme. Fatih’in fethe nasıl hazırlandığını merak edenler için kitapta doyurucu malumat var. Bunun yanında, üçüncü bölümde kuşatma neredeyse günbegün, çok detaylı olarak verilmiş. Fetih sonrası Fatih’in İstanbul’a yaklaşımı, İstanbul tahayyülü ise kitabın son bölümünü oluşturuyor. Akıcı, anlaşılır, güvenilir bilgilerden oluşan bir kitap.

Abdullah Harmancı
Seni Ne İhtiyarlattı?
Profil, 2011, 160 s.


Abdullah Harmancı’nın son öykü kitabı Seni Ne İhtiyarlattı’daki öykülerden bazılarını daha önce dergilerde okumuştum. Şimdi bu öyküleri tekrar okuyunca, Harmancı’nın öykülerinden okura sirayet edenin neler olduğunu daha iyi gördüm: Merhamet ve gam. Harmancı, insana merhamet etmeyi, ona şefkat beslemeyi, onu bağışlamayı öğütlüyor. O insanı, küçük dertlerin, sahici bahanelerin, ev içi ıstıraplarının insanını anlatırken, siz insanla barışıyorsunuz. Yine, bu bağışlamanın çaresizliğini size gösterirken de gama düçar oluyorsunuz. Sınırda durmuş, oradaki manzarayı anlatıyor Harmancı. Dünya ve ahiret, zenginlik ve yoksulluk, bilgi ve cehalet bu sınırdan bakışta yeniden ve yeniden yorumlanıyor.





Vitrin

Orhan Veli
Beni Bu Güzel Havalar Mahvetti:
Kendi Sesinden Şiirler
Yapı Kredi, 2012, 80 s.

Alev Alatlı
Funda’nın Mutfak Rehberi
Alfa, 2011, 664 s.

Pierre Bourdieu, Alain Darbel
Sanat Sevdası
Çeviri: Sertaç Canbolat
Metis, 2011, 208 s.

Mihriban Şenses
Bilimin Sınırları ve Bilimsel İhtilaflar
Paradigma, 2012, 299 s.

Ramazan Balcı
Saray Günlüğüm: Enderunlu Hafız İlyas Ağa’nın Hatıraları
Yitik Hazine, 2012, 208 s.