- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 4 August 2012, 12:07 pm GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Mostar Yazı İşleri • 84. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar

Emine Gürsoy Naskali
Kahve: Kırk Yıllık Hatırın Kitabı
Yapı Kredi Yayınları, 2012, 228 s.


Kültür tarihi üstüne yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Prof. Emine Gürsoy Naskali’nin hazırladığı Kahve: Kırk Yıllık Hatırın Kitabı, 16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaşadığımız coğrafyada içilmeye başlayan ve bugün olmazsa olmazımız haline gelen kahveyi pek çok yönden ele alan önemli bir çalışma. Kahvenin mekânı olan kahvehaneler, kahvenin coğrafi yayılımı, halkın bilincinde yer ettiği folklorik yer, Osmanlı Saray çevresinde kullanılan fincan formları, Bach’ın kahve için yazdığı kantat, Osmanlı nüfus kayıtlarında kahveci kayıtları, telvenin etimolojisi gibi konularda; tarihçi, sanat tarihçisi, müzikolog, halkbilimci vb. araştırmacıların yazılarının yer aldığı Kahve: Kırk Yıllık Hatırın Kitabı, gerek işlediği konular gerek zengin görsel kullanımıyla diğer kahve kitaplarından ayrılıyor.


Göksun Akyürek
Tanzimat Döneminde Mimarlık, Bilgi, İktidar
Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2012, 248 s.


Son yıllarda, geleneksel tarihyazımı anlatılarından farklılaşan çalışmalar ile Tanzimat dönemi bir anlamda yeniden ele alınıyor. Bu yeni çalışmaların ortak yönünün, dönemi “Doğu-Batı” ikilemine dayalı bilgi rejimlerinin dışına çıkarak okumak olduğu ileri sürülebilir. Göksun Akyürek de bu çalışmasında, mimarlık tarihi anlatılarında bir tür “karanlık çağ” olarak görüldüğünü ileri sürdüğü bu dönemi, “doğru bilgi”nin kuruluşuna ilişkin bir süreç olarak ele alıyor. Akyürek, bir yandan öznesi çoğunlukla merkezi yönetim olan bu dönemin mimari pratiklerini incelerken, diğer yandan bu mimari pratiklere paralel olarak geliştirilen söylemsel deneyimi aktarıyor. Böylece bilginin ve onu işleyen zihniyetin değişimi de bazı ilginç mimari durumlar eşliğinde gözler önüne seriliyor. Kitaba yazdığı “Önsöz”de Uğur Tanyeli’nin de belirttiği gibi “Akyürek’in kitabı vaatleri de olan bir metin. Tüm iyi metinler gibi, kapsadıkları kadar, dolayımla akla getirdikleriyle ve harekete geçirdiği düşünme imkânlarıyla da önemli.”

Osman Öndeş
Vahdeddin’in Sırdaşı Avni Paşa Anlatıyor
Timaş Yayınları, 2012, 464 s.


Timaş Yayınları’ndan çıkan kitap, imparatorluğun en zor zamanlarında Millî Mücadele’yi başlatması için Mustafa Kemal Atatürk’ü Anadolu’ya gönderen Sultan Vahdeddin’in ve bütün hazırlıkları yapan, Bandırma Vapuru’nu türlü imkânsızlıklar içinde Paşa’nın emrine sunan ve nihayetinde adı vatan haini olarak 150’likler Listesi’ne giren Ahmed Avni Paşa’nın gözünden bir dönem tasviri. Ahmed Avni Paşa, Sultan Vahdeddin’i hem saltanatı boyunca hem de San Remo’da sürgünde iken hiç yalnız bırakmamış, dikte ettiği her sözü yazmış ve bu defteri ölene dek yanından hiç ayırmamış. Kendisi vefat ettikten sonra torunlarına intikal eden ve özenle muhafaza edilen dede yadigârı bu defter, yazıldıktan 90 yıl sonra ilk defa okuyucularıyla buluşuyor.


Vitrin

Özlem Avcı
İki Dünya Arasında: İstanbul'da Dindar Üniversite Gençliği
İletişim, 2012, 288 s.

Dave Eggers
Vahşi Şeyler
Çeviri: Begüm Güzel
Siren, 2012, 240 s.

Ayşe Hür
Öteki Tarih
Profil, 2012, 326 s.

Walter Benjamin
Fotoğrafın Kısa Tarihi
Agora, 2012, 104 s.

Tarık Ali, Oliver Stone
Tarih Üzerine Söyleşi
Çeviri: Pınar Arpaçay
Alfa, 2012, 144 s.