- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 24 July 2012, 11:24 am GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Mostar Yazı İşleri • 78. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar:

Jeffrey N. Wasserstrom
21. Yüzyılda Çin
Çeviri: Hür Güldü
İletişim, 2011, 198 s.


Çin'in 21. yüzyılda oynayacağı rol tüm dünyanın merakını cezbediyor. Oysa Çin hakkında bilinenler çeşitli anekdotlar, kalıplardan oluşuyor; binlerce yıllık bir kültür, zengin bir tarih, bunların şekillendirdiği gelenekler ve bu geleneklerin geçirdiği dönüşüm anlaşılmadan Çin'i "bilmek" mümkün değil. Jeffrey N. Wasserstrom, 21. Yüzyılda Çin: Çin Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey başlıklı kitabında bu "ayrıntı"ları ele alıyor. Felsefecilerden devrimcilere, siyasetten kültüre, diplomasiden ekonomiye çeşitli ufukları tararken, olabildiğince yalın bir şekilde kapsamlı bir anlatım sunuyor. Konfüçyüs'ü de, Mao'yu da, Tibet sorununu da, Yasak Kent'i de aynı hassasiyetle ele alıyor. Çin İmparatorluğu'ndan Çin Halk Cumhuriyeti'ne, "Asya'nın hasta adamı"ndan süper güç olma yolunda ilerleyen Çin ekonomisine kadar zengin bir alanı gözlerimizin önüne seriyor.

Alâ Ebu Dahir
Felaketi Gördüm
İz, 2011, 176 s.


Yirminci yüzyılın haleflerine bıraktığı en önemli küresel sorun Ortadoğu ve özelde Filistin sorunu. Yüzyıl başında ilk adımları atılan ve yüzyılın ortasında yeni bir devlet, daha kuruluş sürecinin öncesinden başlayarak adım adım şiddet ve yıldırma politikası güttü. Bu yakıcı süreçte yüz binlerce Filistinli evlerinden, yurtlarından olarak mülteci konumuna düştü. İsrail devletinin kuruluş yılı olan 1948’de zirveye çıkacak olan bu trajediye bölge halkı, felaket anlamına gelen “Nekbe” adını koydu. 15 Mayıs günü, o tarihten itibaren “Felaket Günü” olarak anılıyor. Felaketi Gördüm, “Nekbe”yi yani o felaketi yaşamış şahitlerin tanıklıklarından oluşuyor. Bu felaketi yaşamak zorunda bırakılmış çeşitli yaşlardan Filistinlinin birinci ağızdan tanıklıkları, İsrail devletinin yıllardır sürdürdüğü kara propagandalara da cevap niteliğinde. 

Halil İnalcık
Rönesans Avrupası: Türkiye'nin Batı Medeniyetiyle Özdeşleşme Süreci
İş Bankası, 2011, 400 s.


Rönesans Avrupası, Halil İnalcık’ın Ankara Üniversitesi’nde yıllarca okuttuğu “Rönesans Tarihi” dersinin notlarının, elden geçirilip kitaplaştırılmasıyla ortaya çıkmış bir yapıt. İnalcık’ın eseri, Rönesans ve Reform süreçlerinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa tarihini nasıl etkilediğini vurgulamasıyla, benzerlerinden oldukça farklı bir çalışma. Kitap, bir yandan Bizans’tan Avrupa ülkelerine iltica ederek hümanizmin önünü açan bilim adamlarının öykülerini gerçeklik zeminine oturturken, bir yandan da Osmanlıların siyasi dengeler üzerinden, bu süreçte doğrudan ve nasıl önemli bir pay sahibi olduğunu gözler önüne seriyor. Halil İnalcık bu eserinde ayrıca, Batılılaşma hareketinin yakın tarihimizdeki gelişim sürecini, tanınmış sosyologların analizleriyle de değerlendirerek son gelişmelere ışık tutmaya çalışıyor.

Vitrin:
Ahmet Kavas
İki Din Arasında Fransa
Kitabevi, 2011, 406 s.

Ariel Salzman
Modern Devleti Yeniden Düşünmek: Osmanlı Ancien Regime'i
Çeviri: Ayşe Özdemir
İletişim, 2011, 309 s.

William Montgomery, Watt Pierre Cachia 
Endülüs Tarihi
Küre, 2011, 197 s.

Mustafa Kutlu
Hayat Güzeldir
Dergâh, 2011, 175 s.

Stephen O'Shea
İnanç Denizi: Sea of Faith
İstanbul Bilgi Ünv. Yay., 2011, 447 s.