- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 20 July 2012, 01:47 pm GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Mostar Yazı İşleri • 76. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar:

George Lukacs
Goethe ve Çağı
Çeviri: Ferit Burak Aydar
Sel, 2011, 303 s.


Georg Lukacs, Goethe ve Çağı’nda çağını ve sonrasını entelektüel alanda oldukça etkilemiş olan Alman Aydınlanması’nı inceliyor. Başta Goethe olmak üzere, Schiller, Hölderlin, Schelling ve Lessing‘nin yazdığı eserler, kitaplar, oyunlar ve yarattıkları karakterler dönemin toplumsal devinimi içerisinde hem üst hem de alt metinleriyle birlikte incelenirken, sebepleri ve sonuçları bakımından bir “çağ” okurun önüne seriliyor. Lukacs, Almanya’nın koşullarına ve tarihsel gelişimine olduğu kadar Avrupa aydınlanmasına, Hegel felsefesinden dönemin müziğine dünün birikimini burjuva edebiyat tarihi tahrifatından arındırıp gerçek bağlamına oturtarak günümüze de ışık tutuyor. Tarihi, felsefeyi ve politik ekonomiyi edebiyata dönüştürüyor.

Zeynep Ahunbay
İstanbul'da Kentsel Mimari
İstanbul Bilgi Ünv. Yay., 2011, 182 s.


İstanbul’da Kentsel Mimari, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü tarafından yürütülmekte olan İstanbul Kültür Mirası ve Ekonomisi Envanteri adlı proje kapsamında yayınlanan bir çalışma. Kitapta, kültür varlıkları için envanter çalışmasının temelleri, Türkiye’deki tarihi, yöntemleri ve önemi üzerinde duruluyor. Eser, İstanbul’un sit alanlarını, tarihî ve anıtsal yapılarını, kentsel mimarinin öne çıkan öğelerini ve aktörlerini ele alıyor. İstanbul’un UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan alanlarının durumu hakkında bir değerlendirmeyi, kentsel korumanın uluslararası standartlarının ve İstanbul için öneminin vurgulandığı bir bölümü de barındıran kitap, okuyucuya İstanbul’u tarihî bir kent olarak daha yakından tanıma ve bu kültür mirasının sorunlarını ve özelliklerini daha iyi tanımlama imkânı sağlıyor.

Ahmet Yaşar Ocak
Yeniçağlar Anadolu'sunda İslam'ın Ayak İzleri
Kitap Yay., 2011, 316 s.


Türkiye ve dünya tarihçiliği, Türk tarihi konusunda siyasal, kurumsal ve –özellikle Osmanlı tarihçiliğinde- sosyoekonomik alanlarda önemli araştırmalar ortaya koydu. Buna karşılık, uzun zamandan beri Türkiye’nin içinde yaşadığı, siyasete kadar yansıyan kültürel bölünmüşlüğün altında yatan, Türk tarihinin belki en hassas meselesi olan “İslam” konusunda çok yetersiz kaldı. Bu ciltteki makale ve incelemeler, Osmanlı döneminde İslam’ın siyasi, toplumsal ve kültürel hayatta bıraktığı izleri anlamaya çalışıyor; Türkiye tarihinin toplumsal ve kültürel cephesinin bu en problematik alanına dair bir takım yaklaşım, yöntem ve analiz denemelerini içeriyor. Başka bir ifadeyle, Fuat Köprülü, Abdülbaki Gölpınarlı ve Osman Turan’dan başka tarihçilerin pek girmediği bir sahanın değişik yönlerine dair yazarının kendi kişisel kalem tecrübelerinden bazılarını bir araya getiriyor. Ocak, Türkiye toplumundaki iki kültürlülüğün son yıllardaki sıcak tartışmalarının altındaki bu büyük problematiğin tarihsel arka planına dair kesitler sunmaya çalışıyor.

Vitrin:

Yavuz Köse
İstanbul: İmparatorluk Başkentinden Megakente
Kitap Yay., 2011, 540 s.

Mark T. Gilderhus
Tarih ve Tarihçiler: Tarih Yazıcılığına Giriş
Çeviri: Emine Sonnur Özcan
Birleşik, 2011, 184 s.

Muhyiddin İbn Arabi
Fütûhatü'l Mekkiyye Okuma Kılavuzu
Çeviri: Ali Akay
Kurtuba Kitap, 2011, 327 s.

Jane Jacobs
Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Yaşamı
Çeviri: Özge Çelik
Metis, 2011, 472 s.

Giovan Antonio Menavino
Türklerin Hayat ve Adetleri Üzerine Bir İnceleme
Çeviri: Harun Mutluay
Dergâh, 2011, 149 s.