- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 11 July 2012, 06:32 pm GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Mostar Yazı İşleri • 72. Sayı / KİTAP


Öne çıkanlar:

Miroslav Hroch
Avrupa’da Milli Uyanış
Çeviri: Ayşe Özdemir
İletişim, 2011, 302 s.


Miroslav Hroch, Orta ve Kuzey Avrupa’da milliyetçiliğin nasıl geliştiğini betimleyerek başlıyor çalışmasına ama önemli bir farkla: kitleselleşmiş milli hareketin başlangıcından önceki milli ajitasyon dönemine özellikle yoğunlaşıyor. Çeşitli kıyaslamalar yaparak, benzerlik ve farklılıkları belirginleştiriyor. Millet-inşa sürecini evrelere bölerek pek çok bakımdan zihin açıcı cevap ve açılımlar içeren bir modelleme sunuyor. Milliyetçi entelektüellerin, aktivistlerin, yayınların, derneklerin tarihsel önemini, siyasi aktör olarak devamlılıklarını tartışıyor. Milli kimliklerin inşasında öne çıkan grup ve sınıfların rollerini, etkinlik ölçülerini bu modelleme içinde ayrıca tasnif ediyor. Hroch, kitabında giderek artan sayıdaki insanın ortak bir kültür, ortak bir bellek, dil, toplumsal deneyim gibi bağlarla birarada duran eşit bir yurttaşlar grubuyla kendini özdeşleştirmesinin tarihsel panoramasını çiziyor bize.

Karen Barkey
Farklılıklar İmparatorluğu Osmanlılar
Çeviri: Ebru Kılıç
Versus, 2011, 412 s.


Osmanlı İmparatorluğu, her yere yayılmış dinsel, dilsel ve kültürel farklılıkların damgasını vurduğu bir nüfus üzerinde meşru bir yönetim kurmanın en başarılı ve en uzun ömürlü örneklerinden biri. Karen Barkey, Farklılıklar İmparatorluğu Osmanlı’da imparatorluğun başarılarının ve nihayetinde çöküşünün hikâyesini yeniden anlatıyor. Ama bunu yaparken, Çağlar Keyder’in deyimiyle, Osmanlı tarihini karşılaştırmalı tarih ve tarihsel sosyoloji literatürüne çok başarılı bir biçimde yerleştiriyor. İmparatorluklar hakkında süren kurulma-büyüme-yayılma tartışmalarında önemli bir yeri hak eden Barkey'nin çalışması, tarihsel sosyolojinin vaadini de hakkıyla yerine getiriyor.

Matei Calinescu
Modernliğin Beş Yüzü
Çeviri: Sabri Gürses
Küre, 2011, 371 s.


Yaklaşık son yüz elli yıldır, “modern”, “modernlik” ve daha yakın zamanlarda “modernizm” gibi terimler, buna bağlı bir dizi fikirle birlikte sanatsal ya da edebi bağlamlarda keskinliği gitgide artan bir tarihsel görececilik anlamı vermek üzere kullanıldı. Modernliğin Beş Yüzü: Modernizm, Avangard, Dekadans, Kitsch, Postmodernizm, modernlik sözlüğünün ortaya çıkardığı fazlasıyla açık kavramsal güçlüklerin ötesine geçmek üzere, metaforik bir şekilde temelde ikiz -ikircikli ve ikiyüzlü olan- modernliğin “yüzlerinden” bahsediyor. Matei Calinescu, bu yeni gözden geçirme esnasında 1977’den bu yana modernliğin ilk baskıda kısaca değinilmiş olan çeşitli özellik ve konularını daha geniş bir şekilde ele alıyor ve hem terim hem de kavram olarak modernliğin uzun ve dolambaçlı tarihine kapı aralıyor.


Vitrin:

Ahmet Refik Altınay
Lale Devri 1718-1730
Tarih Vakfı Yurt Yay., 2011, 135 s.

Joseph Vogl
Tereddüt Üzerine
Çeviri: Çağlar Tanyeri
Metis, 2011, 110 s.

Metin And
16. Yüzyılda İstanbul: Kent Saray Günlük Yaşam
Yapı Kredi, 2011, 315 s.

Leyla İpekçi
Ateş ve Bahçe
Timaş, 2011, 344 s.

Catherine Eagleton, Jonathan Williams
Paranın Tarihi
Çeviri: Fadime Kahya
İş Bankası, 2011, 394 s.