- Önce Bilmek, Sonra Bilmek

Adsense kodları


Önce Bilmek, Sonra Bilmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Sun 3 June 2012, 10:55 am GMT +0200
Önce Bilmek, Sonra Bilmek


Sabahattin Aydın
| Şubat 2012 | SUNUŞ


Dindarlığımızın kültürel bir miras ya da kulaktan dolma malumatlardan ibaret kalmaması için çaba göstermemiz gerekiyor. Dergimizde de çeşitli bağlamlar üzerinden sık sık vurguladığımız gibi, esasen bilgisiz müslümanlık olmaz.

Biz nelere ve ne şekilde iman ediyoruz? Rabbimize karşı sorumluluklarımız neler ve bunların yerine getirilme biçimi nedir? Neleri yapmakla, nelerden kaçınmakla mükellefiz? İnsanlarla münasebetimiz hangi çerçevede şekillenecek, hangi ahlâkî ilkelere tabi olacağız?

Bu sorulara tatminkâr cevap vermeden dinimizi nasıl içselleştirebilir, nasıl hakiki müslüman olabiliriz. Alimlerimiz “kişinin içinde bulunduğu halle ilgili dinî hükmü bilmesi farzdır” hükmü üzerinde ittifak etmişlerdir. Yani “bilmiyordum, onun için yapamadım” savunması geçerli bir mazeret değil.

Müslüman toplumlar tarih boyunca ve günümüzde bu mecburiyet sebebiyle dinî eğitime büyük önem vermişler, her seviyeden okuyucunun istifade edebileceği kitaplar yazmışlardır. Temel İslâmî konuların anlatıldığı kitaplara “İlmihal” diyoruz. Bugün kalplerimiz ve zihinlerimiz zamane rüzgârı önünde bin parçaya bölünüp savrulurken, yeniden ilmihale dönmeye, orada sadelik ve sükûn bulmaya ihtiyacımız var. Ki böylece Cenab-ı Hak’la temiz, sağlam, bilinçli bir irtibat kurabilelim.

Bu ayki ilmihal dosyamız bu konunun önemini hatırlatmak üzere kaleme alındı. Maneviyat büyüklerimizin işaret ettiği üzere sohbet muhabbet güzel ama bilgi temeli olmadan her şey eksik, kusurlu. Bu bilmenin kalbinde de inanç esaslarıyla, ibadetler kısmıyla, muamelât ve ahlâk bahisleriyle ilmihal var.

Abone kampanyamızı bir kez daha hatırlatarak bitirelim.

Mart sayımızda buluşmak üzere inşallah…