- Ömer Bey Türbesi

Adsense kodları


Ömer Bey Türbesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Thu 26 August 2010, 09:20 am GMT +0200
Ömer Bey Türbesi



Ömer Bey Türbesi

Tekirdağ ili Malkara ilçesinde Çarşı Camisi’nin (Gazi Ömer Bey Camisi) avlusu içerisinde bulunan türbe; Turan Bey’in oğlu Ömer Bey’e aittir. Türbenin giriş kapısı üzerindeki kitabesinde Ömer Bey’in ölüm tarihi h.908 (1502) olarak belirtilmiştir. Bu bakımdan türbenin de aynı tarihte yapıldığı sanılmaktadır.

Ömer Bey, Fatih Sultan Mehmet ile birlikte Otlukbeli Savaşı’na (1473) katılmıştır. Ömer Bey, Malkara’da bir cami (Çarşı Camii), bir mescit, bir tekke, Edirne’de bir mescit, Baflı Köyü’nde de bir tekke yaptırmıştır. Dimetoka ve Malkara’da bulunan bir değirmen, bir dükkân, bina ve arazi ile Yenişehir ve Tırnova’nın cizyelerini vakfetmiştir.

Kitabe:

“Kad fate el-emir el-kebir el-sulukul-melik el-islam
El müşerref bilcihad ve ziyaret ül beytü’l-haram
Ani Ömer Bey ibn Turhan Bey
Fi tisa seman mie 908 hicri...”


Türbe kesme taştan sekizgen planlı olarak yapılmıştır. Üzerini örten kubbe köşe tromplarına dayanmaktadır. Giriş kapısı dışarıya doğru çıkıntılı sivri kemerli bir niş şeklindedir. Giriş kapısının bulunduğu bölüm dışında kalan duvarlarda altlı üstlü birer pencere bulunmaktadır. Bunlardan alt sıra pencereler dikdörtgen söveli olup, üstteki pencereler sivri kemerli ve alçı şebekelidir.