- Ölümü İnkar

Adsense kodları


Ölümü İnkar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Sun 22 January 2012, 11:45 am GMT +0200
1- Ölümü İnkar


Ölüm karşısında sergilenen ve en yaygın olan tutumlar­dan biri, onu inkâr etmektir. Bireyselliği oldukça ileriye götüren bugünün batı uygarlığında ölüm, bastırılmış, bir tabu, hatta yadsıma meselesi olarak görülmektedir. Teknolojinin ve mal bi­rikimine dayalı toplumun bir parçası olan modern insanın, gü­venliği prensip olarak kurumlar (polis, sağlık kurumları) tara­fından teminat altına alınmışken, kendisi sanki ölmemesi gere­kiyormuş gibi davranmaktadır. Bugün batı kültürü, bir gün ölü­me kesin bir son vermeyi başarmayı amaçlayan bilim ve teknik­teki önemli ilerlemelere bel bağlayarak, ölümü edebe aykırı ve utanç verici bir şey olarak yorumlamaktadır. Batı toplumlarında ölü, törensellik içinde çok çabuk tasviye edilmekte ve hafızalar­dan uzaklaştırılmaktadır. Yani bir gizleme stratejisi uygulanarak, ölüm açığa vurulmamakta, cesedi örtmek veya saklamakla, im­gelerle dolu tekrarı içinde ölme olayı banalleştirmektedir [779].

Psychology Today'ın geniş katılımlı anketi, Amerika insa­nının da yadsıma tutumu içinde olduğunu göstermektedir. Şöyleki ankete katılanların %30'u aile halkası içinde çocukluğunda ölüme ilişkin tek bir tartışma örneği dahi hatırlamadıklarını, bunların %30'dan fazlası da yine ancak bir rahatsızlıkla ilgili olarak ölümden bahsedildiğini, geri kalan %30 da ölümün açık­ça konuşulduğunu belirtmişlerdir [780].

Ölüm karşısındaki manzarası 19. yüzyılın ilk çeyreğinde değişmeye başlayan Amerikalılar büyük bir iyimserlikle bilime ve nedenselliğe sarılmışlar, suçluluk ve onunla yakın ilişkili olan ölüm kavramını kapıdışarı etmişlerdir. Hastalıkların önlenebilir ve tedavi edilebilir hale gelmesi, onların arkadaşı olan ölümü de saldırıya açık bir pozisyona sokmuş ve ona karşı bu meydan okumalar, özenle hazırlanmış bir ölüm inkarını ortaya çıkarmış­tır. Cenaze töreni salonları çiçeklerle doldurulmuş, bu merasim­lerin evlerden tören salonlarına taşınmasıyla evlerin bu işlerle kirletilmesi önlenmiştir. Günümüz ABD'sinde ölümün harici hatırlatıcıları, ölü bekleme ziyafetleri, süslü cenaze törenleri, göste­rişli mezar taşları, odalara asılan siyah tüller, yas giysileri ve yıllık hatırlamalardır. Başsağlığı dilemek sıkıntılı bir görev halini almış, sanki taziye yapan, ölenin çocrklarını tedirgin etmek için üzüntüsünü ifade eder hale gelmiştir [781].

Ölümü inkâr tutumunun ilk olarak Eflatun'da görüldüğü söylenmektedir. Zira ona göre, bu dünyaya pek önem verme­mek lâzımdır. Ancak o zaman ölümden korkulmaz. Nitekim ona göre bu dünya, gerçek dünyanın kısır bir gölgesinden başka bir şey değildir [782]. Ancak bize göre Eflatun'un öteki dünyayı daha değerli görmesi, ölümü inkar etmeyi gerektirmez. Zira o ölümü, ideler alemine göre bir hapishane olarak kabul ettiği bu dünyadan, gerçek aleme geçişten ibaret olarak görmüştür. Yani Eflatun ölümü inkar etmemiş, ölümün bir halden başka bir hale geçiş olduğunu savunmuştur. Onun esas inkar ettiği şey, ölüm değil yokluktur. [783]


[779] Krş. Thomas, Ölüm, s. 45; Kübler Ross, On Death and Dying, s. 6-7; Moody, Ölümden Sonra Hayat, s. 17; Bender-Hagen, Death and Dy-ing, s  15.

[780] Bk. Shneıdman, You and Death, s 44.

[781] Bk. Kasper, Doctor and Death, s 259.

[782] Bk. Webster-Havice, A Religious Naturahst Looks at Death, 5. 78.

[783] Yrd. Doç. Dr. Faruk Karaca, Ölüm Psikolojisi, Beyan Yayınları: 226-228.

Hatice 8/D
Fri 25 March 2016, 10:01 pm GMT +0200
Allah razı olsun emeğinize sağlık

Melike 8/D
Fri 25 March 2016, 10:46 pm GMT +0200
Ölümü  ne kadar inkar etsekde o kadar boş. Herkes elbete bir gun ölecek.ve bunlara dair ayetler de var.