- Ölüm anında hastaya telkin ve dua edilmesi

Adsense kodları


Ölüm anında hastaya telkin ve dua edilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 31 January 2012, 12:26 pm GMT +0200
bölüm: 7

Ölüm anında hastaya telkin ve dua edilmesi

976- Ebû Saîd el Hudrî (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Ölecek durumdaki hastalarınıza; “Lailahe illallah” sözünü söylemelerini telkin ediniz.” (Müslim, Cenaiz: 1; Ebû Dâvûd, Cenaiz: 15)

 Tirmîzî: Bu konuda Ebû Hüreyre, Ümmü Seleme, Âişe, Câbir ve Talha b. Ubeydullah’ın karısı Su’da el Mürriye’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Ebû Saîd hadisi hasen garib sahihtir.

977- Ümmü Seleme (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) bize şöyle buyurdu: “Hasta veya ölecek bir kimseye geldiğinizde hayır söyleyin çünkü melekler sizin söyleyeceklerinize Amin diyeceklerdir.” Ümmü Seleme dedi ki: Kocam Ebû Seleme öldüğünde Peygamber (s.a.v.)’e geldim ve Ebû Seleme öldü dedim. Rasûlullah (s.a.v.)’de şöyle de buyurdular: “Allah’ım beni ve onu affet ve bana ondan daha hayırlısını ver.” Ben de aynen söyledim ve Allah ölen kocamdan daha hayırlısı olan Rasûlullah (s.a.v.)’i bana eş olarak verdi. (Müslim, Cenaiz: 2; Ebû Dâvûd, Cenaiz: 15)

 Şakîk: Selemenin oğlu Ebû Vâil el Esedî’dir.

Tirmîzî: Ümmü Seleme hadisi hasen sahihtir. Ölüm anında hastaya Lailahe illallah kelimesini telkin etmek müstehabtır. Bazı ilim adamları: “Ölecek kimse bu sözü bir sefer söyler ve konuşmazsa fazla ısrar etmek gerekmez.” Abdullah b. Mübarek’den rivâyet edilmiştir. Kendi ölüm hastalığında iken bir adam Lailahe illallah sözünü telkin etti ve ısrarlı davrandı. Bunun üzerine Abdullah dedi ki: Bir sefer söylediğim vakit başka söz söylemediğim sürece ben o söylediğim şey üzerinde sayılırım. Abdullah’ın bu sözünün manası şöyle olmalıdır. “Rasûlullah (s.a.v.)’in son sözü Lailahe ilallah olan Cennete girer” sözünü kastediyor olmalıdır.


ceren
Mon 9 July 2018, 01:24 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Ölüm aninda ki kişiye telkin verilip dua edilir allahdan rahmetine dilenir.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..

Bilal2009
Tue 10 July 2018, 11:50 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun Rabbim bizlere şehadet üzere ölmeyi nasip etsin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Sun 24 March 2019, 07:58 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Ölüm anındaki kişiye telkin verilip hayır duâlarda bulunulur. Rabbim bilgiler için razı olsun