- Ölü için hac yapmak

Adsense kodları


Ölü için hac yapmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 28 February 2011, 04:58 pm GMT +0200
Ölü İçin Hac Yapmak

 

Ölen annem ve babam için hac yapabilir miyim?

 

Haccın yapılmasından, haccın farz olma şartlarını taşıyan her mükellef bizzat sorumludur. Bizzat hac yapma imkânından yoksun olanlar, bedel haccı yaptırırlar.

Hac mükellefinin ölümü durumunda, vasiyetli veya vasiyetsiz ölmesine göre şöyle hareket edilir; Hacla mükellef olan kimse, hemen mükellef olduğu sene, hac için yola çıkıp daha haccetmeden ölürse, hac için vasiyet etmesi gerekmez, niyeti­nin karşılığını görür. Fakat haccını geciktirmişse hac yapılmasını vasiyet etmesi gerekir. Etmezse günahkâr olur, mirasçılar onun adına haccedebilir.

Bir kimsenin, malının üçte birinden hac için vasiyet ettiği para veya mal, birkaç hacca yeterli olunca, eğer bir defa hac­cedilmesini vasiyet etmişse bir defa hac yaptırılır, artan para veya mal mirasçılarına verilir. Fakat böyle bir hac yapılmasını açıkça söylememişse, malın yeterliliğine göre, bir senede veya birkaç senede birkaç hac yaptırılır.

Ölünün borçtan kurtulması açısından, ölünün yakınları­nın oruç, hac gibi ibadetleri kaza etmesi caiz ve sahihtir. Konuya sevabın ölüye ulaşması açısından da yaklaşan müslüman bilginlerin çoğu, sevabını ölüye bağışlamak niyetiyle yapı­lan ibadetlerin sahih olduğuna ve ölülerin bundan yararlana­caklarına hükmetmiştir.

Annesinin öldüğünü, fakat oruç veya hac borcu bulun­duğunu bildirerek, bunu onun yerine yapıp yapamayacağını soran sahabîye, Peygamberimiz, “Allah'ın borcu, ödenmeye daha lâyıktır” cevabını vermiştir. Şu halde imkânı olanlar, ölen ana-babasının yerine hac yapabilir veya yaptırabilirler.



reyyan
Tue 5 March 2013, 02:54 pm GMT +0200
Geride bıraktıklarımızın da vefalı ve dindar olmaları gerek bu yüzden sağken yakınlarımızın da hidayeti için bolca dua etmeli ve çaba göstermeliyiz...

Zeynep7D
Tue 16 December 2014, 07:35 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm;
Ölen bir kişinin hac borcu , başkası tarafından yapılabilir veya yaptırılabilir. Ölen kişi vasiyet ettiyse bir kere yapıldıktan sonra kalan para mirasçılara verilir. Eğer vasiyet edilmediyse yılda iki defa gibi hac yaptırılabilir.

sumeyye
Tue 16 December 2014, 11:38 pm GMT +0200
a.s.. , çok haklisin Reyyan kardesim..Bizler de hala vaktimiz varken yapabildigimizin en güzelini yapalim geride hayirli , vefali es dost edinelim insaallah.

saniye
Tue 16 December 2014, 11:42 pm GMT +0200
Efendimizin sahabeye verdiği cevap ölü için hac yapmanın mümkün olup olmadığı konusunda bizlere açık bir bilgi veriyor. Konuyu ayrıntılarıyla okumanıza vesile olduğunuz için Rabbim razı olsun.

RAMAZAN 7/D
Wed 12 August 2015, 05:34 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Hac ibadetimizi yapmak İnşALLAH birgün bizlere de nasip olur . Rabb'im razı olsun , yeni bilgiler öğreniyoruz hergün .

yagmur_7-c
Wed 12 August 2015, 05:40 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Anne veya babamıza ölmüüşse onlar için hac yapabilirz..Rabbim hacca gitmeyi nasip etsin inşAllah..Rabbim c.c. razı olsun..

Yehma
Sat 27 October 2018, 12:33 am GMT +0200
Ailemiz için elimizden gelen hayırları yapalım. Onların bizde emekleri çok büyük hele ki anneler o elleri ayakları öpülesi anneler... Hiçbir şey yapamıyorsan durumun yoksa Allah rızası için hizmet et

Zehra.hunerli
Sat 27 October 2018, 12:46 am GMT +0200
Rabbim bizleri Cennetine koymak için böyle güzel imkanlar veriyor gerçekten öldükten sonra arkasında hayırlı bir evlat bırakan anne ve babaya ne mutlu Rabbim anne ve babalarımıza mağfiret eylesin bizlere de onlara layık evlat olabilmeyi nasip eylesin Allah razı olsun

İsra Mirac (Esra)
Sun 4 November 2018, 12:06 am GMT +0200
Rabbim herkese o görevi sağken yapabilmeyi nasib etsin.   Geciktirmemek lazım.sağlık yaş yerindeyken O mubarek toprakları daha bilinçli görüp ibadeti tam manasıyla yapabilmek çok önemli.Rabbim oraların ateşiyle yanıp gidemeyen herkese nasib etsin inşallah amin

Sevgi.
Sun 4 November 2018, 12:14 am GMT +0200
Aleyküm selam Hacca niyet edipte yapamadan ölen kişi için hacc yapılabilir bunda bir sakınca yoktur

Bilal2009
Sun 4 November 2018, 04:00 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlere şu kısa ömrümüzde hac yapmayı nasip eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Esma Hamuş
Sun 4 November 2018, 06:08 pm GMT +0200
Allah razı kardeşim bilgi paylaşımı için.. Rabbim hayatta iken haccı yapabilmeyi o güzel beldelere gidebilmeyi Kabe ye yüz sürebilmeyi herkese nasip etsin inşaallah..

Fatma6969
Sun 4 November 2018, 11:26 pm GMT +0200
 Maalesef toplumda şöyle bir algı var insanlar Yaşlanana kadar çalışırlar çabalarlar ev alıyorlar araba alıyorlar tüm çocukların evlendirirler vs daha sonra paraları kalırsa gitmeye güçleri yeterse hac ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyorlar ama burada bir detayı atliyorlar hac ibadeti  beden ile yapılan bir ibadettir ve önemli olan bir ibadeti sağlığımız yerindeyken yapmaktır yaşlandıktan sonra büyük eziyetlerle gitmektense genç yaşta bilinçli sağlıklı bir şekilde gitmek çok daha mantıklı. Rabbim her birimize hayırlı bir şekilde para kazanmayı ve hac ibadetini yerine getirebilecek sağlıkta olmayı nasip etsin hac ibadeti hem mal hem de beden ile yapılan heyecan dolu bir ibadettir Resulullah’ın toprağına gitmek hayal edildiğini bile çok güzel en kısa zamanda  İsteyen tüm kardeşlerimize o güzel topraklara gidebilmeyi nasib etsin Allah razı olsun.