- Ölen yakının maaaşını almaya devam edenlerin ,aldıkları maaş helal midir?

Adsense kodları


Ölen yakının maaaşını almaya devam edenlerin ,aldıkları maaş helal midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Fri 20 February 2015, 02:16 am GMT +0200
Ölen yakınının maaşını alabilmek için resmen boşanan ama evliliğini dini nikahla devam ettirenlerin aldıkları bu maaşlar helal midir?


 Nikah aile birliği oluşturacak kimselerin Allah’ın emri gereği gerçekleştirdikleri bir sözleşmedir. Böylesine önemli bir sözleşmenin bir takım maddi kaygılarla sona erdirilmesi her şeyden önce ahlaken doğru değildir. Kaldı ki sevgili Peygamberimiz normal şartlar altında gerçekleşen boşama için bile “Allah’ın en hoşlanmadığı helal şey evliliği sona erdirmektir” (Ebu Davud, Talak, 3) buyurmuştur.

 Öte yandan ölen bir yakını dolayısı ile kanun gereği dul hanımlara ödenen parayı almak üzere resmen boşanıp gerçekte birlikte yaşamaya devam etmek, hile niteliğinde olduğundan haramdır. Bu tür hileli yollarla elde edilecek gelirler kamu malını zimmetine geçirmek anlamına gelir.

 Allah Teala: “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka…” (Nisa, 4/29); “Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine inanmakta olduğunuz Allah’a karşı gelmekten sakının.” (Maide, 5/88); buyurmak suretiyle helal kazancın önemine dikkat çekmiş, batıl yollarla mal edinmeyi de yasaklamıştır.

 Buna göre hileli boşanma yolu ile alınan maaş helal olmaz.

saniye
Fri 20 February 2015, 07:15 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Geçen tam da konuyla ilgili bir olay duyduk. Boşanma basite alınacak bir alır değil. Ayrica bu tur yollarla alınan para da haram. Rabbim razı olsun bizimle bu bilgiyi paylaştığınız için.

admin
Fri 20 February 2015, 01:03 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ülkemizde neredeyse her insan terzi olmuş her olaya bir kılıf dikecek kadar maharetli lakin sorun şu yarın o kılıf kefeni olursa ne olacak ?

Aşağıdaki yorumum genel bir kapsam içindir.

Tabiki her insanın haklı tarafı vardır. Kanun koyucularında bir kanun çıkarırken insanları harama sevk edecek kurallarla sınır koymamalı her işin bir mantığa uygun bir çözümü vardır. İnsanlar mağdur olmamalı...

neslihan
Fri 20 February 2015, 01:55 pm GMT +0200
Bu yola basvuran birçok kimse var fakat bilmiyorlar ki tüyü bitmemiş yetimin de o parada haklari var nasil bu kadar kul hakkina girebiogirebiliyorlar.

gözdenur:)
Fri 20 February 2015, 02:07 pm GMT +0200
Selâmün aleyküm
ben bu konularla pek ilgilendmiyordum  bilgim olmadığı için ama bilgilenmis oldum :)

Hatice Akdağ 7/B
Fri 20 February 2015, 02:52 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullah
 Bizide bilgilendirdiğiniz için Allah razı olsun...

ceren
Fri 20 February 2015, 06:44 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Rüveyha abla.Malesef günümüzde maddiyat için bunu bile yapıyorlar.Bu maaş helal kaznç olmaz.Rabbim hidayet etsin bizlere inşallah...