- Öğrenci Ailelerin Sosyo-Ekonomik Yapıları

Adsense kodları


Öğrenci Ailelerin Sosyo-Ekonomik Yapıları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Thu 4 November 2010, 10:36 pm GMT +0200
G. Öğrenci Ailelerin Sosyo-Ekonomik Yapıları


Sosyo-ekonomik yapının eğitim-öğretim aktivitelerinde önemli rol oynadığı ve sosyo-ekonomik açıdan orta ve yüksek düzeydeki ailelerin çocuklarının eğitimleriyle daha yeterli sevi­yede ilgilendikleri belirtilmektedir.[389]

Ailenin sosyo-ekonomik düzeyini  belirlemede  genellikle birkaç kriter kullanılmaktadır. Sözgelimi anne babanın mesleği; ailenin aylık geliri; ailede toplam çalışan kişi sayısı ve bunların aile bütçesine katkısı kalınan evin kira ya da kendi mülkleri olu­şu, kaç odasının olduğu...[390] gibi. Araştırmamızın varsayımların­dan biri de sosyo-ekonomik yapının çocuğa verilen din eğitimi-öğretimini çeşitli yönlerden etkileyebileceği yönündeydi. Bunu test amacıyla iki soru oluşturularak deneme anketinde öğrenci­lere sorulmuştu. Sorulardan biri, "Ailenizin aylık geliri ne kadardır?" şeklinde olup, diğeri ise, anne babanın mesleği ile ilgi­liydi.Ancak öğrencilerin büyük bir kısmı,  gerekçe yazarak ("Bilmiyorum/Gelirimiz aylık değil yıllıktır"gibi) veya yazmaya­rak, bu soruyu cevapsız bırakmışlardı. Birçoğu ise "gereksiz" bularak çıkarılmasını istemişlerdi. Özellikle kız öğrencilerin ta­mamına  yakınının  bu  soruyu  cevaplamadıkları görülmüştü. Sosyal psikolojik bir bakış açısıyla bakıldığında, genellikle orta, ortanın altı ve fakir durumda bulunan ailelerin çocuklarından oluşan [391] bu öğrencilerin ilgili soruyu cevaplamak istememeleri yadırganmayacaktır. Özellikle  bulundukları  ergenlik çağı  ve genç kızlık psikolojisinin de bu konuda etkin rol oynadığı düşünülebilir. Sonuçta öğrencilerin bu isteklerine uyularak ailenin aylık gelirini belirleyen soru, anket metninden çıkarılmış ve açık uçlu soruyla sorulan "anne babanın mesleği" sorusuna yazılanlardan kapalı uçlu bir soru oluşturularak öğrencilere yönel­tilmiş, böylece ailenin sosyo-ekonomik düzeyi hakkında bilgi sahibi olunmaya çalışılmıştır [392]Oluşturulan seçenekler, deneme anketinden faydalanılarak hazırlandığı için genellikle öğrencile­rin durumunu yansıtmış, küçük bir bölümü ise "Başka" seçene­ğini işaretleyerek "Emekli öğretmen / Taşeron /Sanayici / Şo­för / Fahri İmam / Muhtar / Mobilyacı" gibi meslekler yazmış­lardır. Annenin işi veya mesleğine ait dağılım aşağıda sunul­muştur.


Tablo- 8: Annenin İşi Veya Mesleği

 

SEÇENEKLER
 SAYI
 %
 
1. Ev hanımı

2. Memur

3. İşçi

4.Serbest M. 5. Başka
 966

5

7

6

5
 97.7

0.5

0.7

0.6

0.5
 
Katılan
 989
 100.0
 
Cevapsız
 11
 
 
Toplam
 1000
 
Tabloda görüldüğü üzere, annelerin % 97.7'si ev hanımı olup gelir getirici herhangi bir işte çalışmamaktadır.[393] Memur, işçi veya serbest meslek sahibi olanlar ise oldukça düşük düzey­dedir. Bu işlerde çalışanlar ise Bursa ve Balıkesir illerinde bu­lunmaktadır. Nitekim Erzurum ve Van illerindeki "Ev hanımı" seçeneği ortalaması %99.2 düzeyindedir.

Babanın işi veya mesleği konusundaki seçenekler  ve oranları ise Tablo 9'da verilmiştir.


Tablo- 9: Babanın işi veya Mesleği

 

SEÇENEKLER
 SAYI
 %
 
1. Çiftçi
 241
 25.2
 
2. Memur
 221
 23.0
 
3. İşçi
 152
 15.9
 
4. Esnaf/Tüccar
 129
 13.5
 
5.Serbest Meslek
 143
 14.9
 
6. Başka
 72
 7.5
 
Katılan
 958
 100.0
 
Cevapsız
 42
 
 
TOPLAM
 1000


Buna göre ankete katılan öğrencilerden %25.2'sinin baba­sı çiftçi; %23'ünün memur; %15.9'unun ise işçi olduğu ortaya çıkmıştır. Bunları serbest meslek sahipleri ve esnaf/ tüccar olanlar izlemektedir.

Gerek öğrenci annelerinin çalışmayan ev hanımları oluşu, gerekse babalarının genellikle çiftçi, memur, işçi gibi sosyo­ekonomik bakımdan orta ve ortanın altı kesimlerden oluşması, öğrencilerin büyük oranda dar gelirli ya da sosyo-ekonomik açıdan orta halli ailelerden geldikleri sonucunu ortaya koymak­tadır. Daha önceki araştırmaların da desteklediği bu bulgu [394] bir başka faktörle de desteklenebilir. Bu ise öğrencilerin % 34.6'sının, bir başka ifadeyle, 1/3'ünün okullara bağlı yurt ve pansi­yonlarda kaldıkları gerçeğidir.[395] Bu faktörlerin yanı sıra şahsî gözlemlerimiz de, İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin büyük bir kesiminin sosyo-ekonomik yönden orta, ortanın altı ve dar gelirli fakir ailelerin çocuklarından oluştukları yönünde­dir [396]

 
IV. Anketlerden Elde Edilen Bulgular ve Yorumları
 

Sosyal bilimlerde yapılan alan araştırmalarında bulgular hiç yorum yapmadan ayn bir bölüm halinde verilebildiği gibi,[397] bulguların hemen ardından yorumunun yapıldığı çalışmalar da vardır. Şu kadar var ki, bulguların yorumlarıyla birlikte ele alın­ması, konunun daha kolay kavranması ve değerlendirilmesine imkan tanıyabilir. Daha önce yapılan birçok çalışma gibi, [398] araştırmamızda da, bulguların yorumlarıyla birlikte değerlendi­rilmesi yolu tercih edilmiştir.

Konular, açık uçlu sorulara verilen cevaplar yardımıyla hem analitik yönden ele alınacak, hem de istatistiki sonuçlar çerçevesinde çeşitli yorumlar yapılacaktır. [399] Bu amaçla her bölüm için oluşturulan bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkilere ve bu ilişkinin anlamlılık derecesine değinilecektir. Bu araştırmada her bölüm için değişmeyen standart bağımsız de­ğişkenler, çevre, (şehir) sınıf, cinsiyet ve sosyal çevre değişken­leridir. Bunun yanında her bölüm için ilgili konunun gerektirdi­ği farklı değişkenler de gözönüne alınarak bağımlı değişkenler­le olan ilişkileri teste tâbi tutulacaktır.

Bu bölümde, ilk olarak öğrencinin çocukluk yıllarının geç­tiği aile ortamındaki eğitim-öğretimin çeşitli boyutları ele alına­cak, ardından yaygın ve örgün din eğitimi-öğretimine değinile­cektir. Her üç bölümde de araştırmanın asıl konusu olan mü­kâfat ve ceza, ayrı başlıklar halinde ele alınarak, geniş bir bakış açısıyla incelenmeye çalışılacaktır.