- Oğlum hayırdan anlamıyor

Adsense kodları


Oğlum hayırdan anlamıyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sun 16 September 2012, 11:37 am GMT +0200
OĞLUM “HAYIR”DAN ANLAMIYOR

Temmuz 2012 82.SAYI

Selamün aleyküm. Benim 2,5 yaşında bir oğlum var. Son zamanlarda ona ne desem genellikle “hayır” diyor. Ne benim ne de babasının sözünü dinliyor. Beyim çalışıyor, 4 aylık bir oğlumuz daha var. Ona bakmaktan büyük oğluma fazla zaman bulamıyoruz. Bunun üzerine ev işleri de eklenince büyük oğlum bütün gün kendi oynuyor, akşama kadar TV seyrediyor. İstediğini bazen yapmıyorum, ortalığı ayağa kaldırıyor. “Hayır”dan anlamıyor, bana da hep “hayır” diyor, sizce ben ne yapmalıyım?
Alev D.


Aleyküm selam Alev Hanım, oğlunuzun söz dinlememesi, bebeğinizin olması, evinizin işleri, eşinizin de size fazla yardımının olamaması, sizi biraz bunaltmış. Öncelikle bu sıkıntıların, bu yaşlarda çocuğu olan bir çok aile tarafından yaşandığını ve giderek azalacağını bilmenizi isterim.

Sizin de bildiğiniz gibi insanoğlunun yaşam serüveninde belli evreler vardır. Bu evrelerin içinde çocukluk önemli bir yere, çocukluğun içinde 0-6 yaşlar ise daha da önemli bir yere sahiptir. Çünkü 0-6 yaşlar arasında bedenin ve zihnin, duyguların ve sosyal becerilerin gelişimi çok hızlı olmaktadır. Bu yaşlarda ailede verilen eğitimin kalitesi önemlidir. Bu eğitim daha çok anne babanın ve yakın çevrenin çocuğa karşı olan tutum ve davranışlarıyla ona kazandırılır. Bu sebeple 2,5 yaş sendromu diye de adlandırılan bu zor dönemin, çocuğa zarar vermeden kolayca atlatılabilmesi için bazı şeyleri bilmekte fayda vardır.

Oğlunuzun da söylediği gibi bu yaşlarda çocuklar “hayır” kelimesini sıkça kullanırlar. Bunun sebebi, çocuğun kendisinin bir birey olduğunu, duygularının, düşüncelerinin olduğunu ebeveynine kabul ettirme çabasıdır. Çocuk kelime dağarcığının kendini ifade etmede henüz yeterli olmadığı ve anne babası da onu yeterince anlayamadığı için hayır ifadesini sıkça kullanır. 2-3 yaşlarında “hayır” diyen çocukla inatlaşılmamalı, cezalandırılmamalı ve henüz yasaklar konulmamalıdır. Yasak koyma yerine gerekli önlemler alınabilir mesela; keskin bıçakla oynamak istiyorsa ilgisi başka bir nesneye yöneltilerek bıçak çocuğun alamayacağı bir yere kaldırılabilir. Veya keskin olmayan bir bıçakla uygun olan meyve sebzeleri parçalamasına izin verilebilir.

Oğlunuz her şeyi anlayan algılayan bir çocuk gibi görünse de muhakeme yeteneği henüz gelişmediği için onunla iletişim kurarken dolaylı yollardan ya da ima ile değil, anlaşılır ve basit bir dille konuşmanız gerekir. Ayrıca sabır ve gayret gerektiren bu yılları geçirirken kendinize tekrar bir zaman planlaması yapabilirsiniz. Örneğin; üç çeşit yemek yapıyorsanız iki çeşide, haftada üç kez temizlik yapıyorsanız bire indirebilirsiniz. Böylece çocuklarınıza ayıracağınız zaman artacaktır. Babasının akşamları oğlunuzla birlikte 15-20 dakika oyun oynaması da oğlunuzun gelişiminde son derece faydalı olacaktır. Oğlunuzu başka çocuklarla sık sık bir araya getirmeye gayret edin. TV yerine onunla siz oynayın, havalar müsait toprakla, suyla oynatın. Günde 2-3 seçilmiş çizgi filmden fazla TV seyrettirmeyin. Selam ve dua ile..

Perihan GÜL

ceren
Mon 3 August 2015, 07:27 am GMT +0200
Esselamu aleyküm.Çocuğa hoş görülü bir biçimde davranmalı yaptığının yanlış olduğunu,doğruyu uygun bir yoldan empoze etmek gerekir.Rabbim bizleri hayırlı anne baba eylesin inşallah...

yagmur_7-c
Mon 3 August 2015, 10:46 am GMT +0200
Ve aleykum selam;
Ger.ekten bu yaşlar çok zor ..Benim de kardeşim var..Çok sinirlenir ,durduramayız ama başka yöne yönlendirdiğimizde sakinleşiyor...Okul olduğunda ilgilenemiyoruz ama tatillerde rahatça oynatabiliyoruz..Rabbim hayırlı çocuklar nasip etsin inşalalh..

Yehma
Fri 26 October 2018, 06:52 am GMT +0200
Evimizin düzen temizliği çocuğumuz dan daha önemli değildir. O nedenle belli durumlarda toleranslı olabilmeliyiz. Mükemmel olma durumunu artık bir kenara bırakıp gayret içinde olmak yeterlidir