- Oğlum ergenlikle ilgili nasıl bilgi verebilirim

Adsense kodları


Oğlum ergenlikle ilgili nasıl bilgi verebilirim

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 3 May 2012, 06:10 pm GMT +0200
OĞLUMA ERGENLİKLE İLGİLİ NASIL BİLGİ VEREBİLİRİM

Ağustos 2011 71.SAYI

Bir anne olarak, 13 yaşındaki oğluma ergenlikle ilgili nasıl bilgi verebilirim. Ayrıca Babasının haksız olduğu bir konuda, oğlumla babası arasındaki olumsuz ilişkilere anne olarak müdahil olmalı mıyım? Anlaşmazlıkları nasıl çözebiliriz? / Tülin...

Değerli Tülin Hanım, ergenlik döneminde çocuklarda gerek ruhsal gerekse fiziksel açıdan hızlı bir değişme ve gelişme olmaktadır. Bu hızlı değişim, hem aile hem de çocuk için birtakım sıkıntıları da beraberinde getirebilir. Ailelerin bu süreci kolayca atlatabilmeleri için biraz daha sabırlı, toleranslı ve de bilgili olmaları gerekir. Eğer anne babalar ergenlik döneminin özelliklerini iyi bilirlerse çocukların yaptığı fevri davranışlara kişisel yaklaşmazlar ve aralarında çıkan çatışmaları daha kolay çözebilirler.

Çocuklara ergenlikle ilgili bilgiyi, 11 yaşlarında korkutmadan ve ayrıntıya girmeden, kız çocuğuna anne, erkek çocuğuna da baba vermelidir. Eğer kapalı bir aile yapısı mevcut ise bu konuda güvenilir birinden (Kız için teyze, hala- erkek için amca, dayı, öğretmen olabilir) yardım alınmalıdır. Kendilerinde yaşanan bu değişimlerin normal ve istenilen bir durum olduğu onlara açıklanmalıdır. “Nasıl olsa vakti gelince öğrenir” yaklaşımı doğru bir yaklaşım değildir. Aile bu durumda, çocuğunun neyi, nereden, ne kadar öğrendiğini, öğrendiklerinin doğru mu yanlış mı olduğunu tespit edemeyecektir. Aralarında sağlıklı bir iletişim de olmayacaktır.

Babalar bu dönemde yargılayıcı, suçlayıcı değil yol gösterici olmalıdırlar. Bir baba günde yarım saat çocuğuyla sohbet etmeli, bu sohbette karşılıklı konuşma olmalı, sadece nasihat olmamalıdır.

Bu dönemde sizde de olduğu gibi çocuktan ya da ebeveynden kaynaklanan anlaşmazlıklar olabilmektedir. Ergenlik döneminde çocukta öfke kontrolü yeterince gelişmediği için sinirliyken tartışmamak gerekir. Bir anlaşmazlık durumunda tarafların önce sakinleşmesi ve konuyu kafalarında biraz değerlendirdikten sonra çözümü için tekrar bir araya gelmeleri daha doğru olacaktır.

Sizin, eşiniz ve oğlunuz arasında taraf tutmanız değil, “Biraz düşündükten sonra bu konuyu tekrar konuşabilirsiniz” gibi bir ifadeyle yatıştırıcı olmanız daha etkili olacaktır. Eşinizin haksız olduğunu daha sonra yalnızken ona ifade edebilirsiniz. Çocukların şartsız olarak anne babaları tarafından sevilmeye ve kabul görmeye ihtiyaçları vardır. Anne baba olarak çocuğunuza bunu sunabilir ve bu dönemde biraz daha esnek davranabilirseniz, anlaşmazlıklar zamanla sona erecektir.

Perihan GÜL