- Oğlum altını ıslatmaya başladı

Adsense kodları


Oğlum altını ıslatmaya başladı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 19 May 2012, 10:28 am GMT +0200
OĞLUM ALTINI ISLATMAYA BAŞLADI

Şubat 2012 77.SAYI

Selamün aleyküm. Ben Giresun’dan Ayşe Küçük. Benim 12 Ekim 2005 doğumlu bir oğlum var. Ayrıca 15 Kasım 2008 doğumlu bir de kızım var. Kızım 6. ayını geçtikten sonra oğlum gündüzleri kilotunu ıslatmaya başladı. Geceleri damla bile kaçırmaz iken gündüzleri kaçırıyor. Bir hastalığı olabilir diye doktora götürdük ancak hiçbir rahatsızlığı çıkmadı. Yemek, uyku, oyuncaklarını toplamak vb. konularda söz dinlemiyor. Problemi çözmek adına ödül, ceza, ilgilenmeme gibi bazı kuralları kendimizce uygulamaya çalıştık ama başarılı olamadık. Altını ıslatması yanında kendi isteğinin olmasını istiyor ve öyle davranmaya çalışıp sözleri ile de bunu ifade ediyor. Hiperaktivite boyutuna yakın olacak kadar hareketli ve hırçın davranışları var. Oğlumuz ve kızımız açısından yapabileceklerimiz nelerdir? Bu aşamada bize yol gösterebilir misiniz?

Aleyküm selam Ayşe Hanım,

Oğlunuzun gündüz altına kaçırmasından, yemek, uyku, oyuncaklarını toplamama gibi konularda söz dinlememesinden, hareketli ve hırçın olmasından dolayı sıkıntılar yaşıyorsunuz. Bunları tek tek ele alacak olursak; bir çocuğun 4-4,5 yaşından sonra sadece gündüzleri altını ıslatması, fiziksel bir sebebi değil bir davranış bozukluğunu akla getirir. Çocuk bu davranışı ile “Yeterince sevilmediğimi ve ilgi görmediğimi hissediyorum, bana çok bağırıyorsunuz, bana baskı yapıyorsunuz, kardeşimi kıskanıyorum veya size inat altıma yapıyorum” demek istemektedir. Kardeşi 6 aylıkken altına kaçırmaya başlaması da muhtemelen, kardeşin yeni becerilerine ve sevimliliklerine gösterilen ilgi sebebiyle tetiklenmiş olabilir. Anne baba olarak bu konuda özeleştiri yapmanız faydalı olacaktır.

Yemek ve uyku ihtiyacı çocuktan çocuğa değişim göstermektedir. Bir çocuk yemek yediği için ödül veya uyumadığı için ceza almamalıdır. Ancak çocuk tarafından yerine getirilebilmesi için gerek yemek, gerekse uykunun ihtiyaç olarak hissedilmesi gerekir. Yemek aralarında abur cubura ulaşabilen bir çocuk, bir sonraki öğünü iştahla beklemeyecek, veya sabahleyin geç kalkan bir çocuk akşam 9’da uyku ihtiyacı hissetmeyecektir.

Kendi isteğinin olmasını istiyor ve bunu sözle de ifade ediyor demişsiniz. Bu konuda belli sınırlar dahilinde ona daha fazla imkan sunabilirsiniz. Bırakın birkaç seçenek içinden kendi tercihini kendisi yapsın. Örneğin kıyafet seçme, oyun ve oyuncak seçme, kitap ve yemek seçme gibi.

Hareketlilikle hırçınlığı birbirinden ayırmak gerekir. Hırçınlık öfkesini kontrol edememe problemi olabileceği gibi, kendini yeterince ifade edememe veya anne-baba tarafından yeterince anlaşılamamanın bir sonucu da olabilir. Önce bunu belirlemelisiniz. Oğlunuz, içinde bir motor varmışçasına her yerde ve her durumda aşırı hareketli bir çocuksa, ancak o zaman hiperaktiviteden şüphelenilebilir.

Çocuklarınızın yaşlarının ve cinsiyetlerinin farklı olduğunu, dolayısıyla ilgi ve ihtiyaçlarının da farklı olabileceğini hiç unutmayınız. Her birine ayrı ayrı göstereceğiniz nitelikli ve özel ilgi de problemlerinizi azaltacaktır.
Sağlıcakla kalın…

Perihan GÜL