- Nükleer piller cebe giriyor

Adsense kodları


Nükleer piller cebe giriyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
armi
Tue 13 October 2009, 04:22 pm GMT +0200
ABD'li mühendisler bozuk para büyüklüğünde ve normal pillerden 1 milyon kat daha uzun dayanan nükleer pil üretmeyi başardı.

Büyük boyutları nedeniyle bugüne kadar sadece askeri operasyonlarda kullanılabilen nükleer piller sonunda cebe girecek kadar küçültülebildi. Missouri Üniversitesi araştırma ekibinin geliştirdiği nükleer pil, aynı boyutlardaki standart pillere göre 1 milyon kat daha fazla elektrik üretebiliyor.

Bu piller, çok kısa tanımıyla, içindeki radyoaktif maddenin bozunması esnasında ortaya çıkan elektrik yüklü parçacıkların toparlanıp akım halinde iletilmesi esasına dayanıyor. Savunma ve uzay uygulamalarında yıllardır kullanılan nükleer piller, besledikleri cihazları on yıllarca çalıştırabiliyor. Bu sayede uzayda yıllarca gidebilecek ve veri iletebilecek uzay araçları mümkün olabildi.




Ancak büyük boyutları yüzünden bugüne kadar bu pillerden küçük sistemlerde yararlanılamamıştı. Nükleer pillerden mikro ve nano boyutlardaki elektronik cihazlarda da yararlanmanın yolunu arayan Missouri Üniversitesi ekibi sonunda bu hedefine ulaştı ve dünyanın ilk minyatür nükleer pilini üretti.

Üretilen pilin bir özelliği de katı yarı-iletken yerine sıvı yarı-iletken kullanılarak dayanma ömrünün binlerce kat arttırılması.

Halen kullanılan nükleer pillerin çoğunda, izotoplardan yayılan elektrik yüklü parçacıkları yakalamak için katı yarı-iletkenler kullanılıyor. Ancak parçacıkların sahip olduğu çok yüksek enerji zamanla yarı-iletkende hasara yol açıyor ve pili öldürüyor. Yeni geliştirilen pildeyse sıvı kullanıldığı için parçacıkların çarpışı ve geçişi yarı-iletkene çok az hasar veriyor.

Ekibin lideri Prof. Dr. Jae Wan Kwon, neredeyse bozuk para büyüklüğündeki nükleer pilin gündelik hayatta kullandığımız standart kalem pillere kıyasla 1 milyon kat daha fazla elektrik temin edebileceğini belirtti.

Prof. Jae, adında “nükleer” sözcüğü geçtiği için pek çok insanın bu yeni teknolojiye şüpheyle bakacağını, ancak bu pillerdeki reaksiyonların hiç bir şekilde sağlığa zararlı olmadığını ifade etti.