- Nobelli fizikçi Aage Bohr öldü

Adsense kodları


Nobelli fizikçi Aage Bohr öldü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
armi
Tue 13 October 2009, 04:15 pm GMT +0200
Bohr ve iki çalışma arkadaşı, atom çekirdeğinin yapısıyla ilgili kuramları geliştiren çalışmaları nedeniyle 1975'te Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştü.

Nobel ödüllü Danimarkalı nükleer fizik profesörü Aage Bohr, 87 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi, Bohr için cenaze töreninin pazartesi günü düzenleneceğini bildirdi.

Bohr 1975 yılında, babası ünlü fizikçi Niels Bohr gibi Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüş ve bu ödülü alan ikinci Danimarkalı olmuştu.




Albert Einstein'ın hem meslektaşı hem de yakın arkadaşı olan Niels Bohr, Nobel Fizik Ödülünü 1922'de nükleer araştırma çalışmaları dolayısıyla almıştı.

Aage Bohr da 1975'de, Ren Roy Mottelson (Danimarka) ve Leo James Rainwater (ABD) ile birlikte "atom çekirdeğinde kolektif hareket ve parçacık hareketi arasındaki bağlantıyı bulmalarından ve bu bağlamda atom çekirdeğinin yapısıyla ilgili kuramları geliştirmelerinden" dolayı Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştü.

Babasının Nobel ödülünü almasından birkaç ay önce doğan Bohr, ailesinin yaşadığı, daha sonra Niels Bohr Enstitüsü adını alan Kopenhag Kuramsal Fizik Enstitüsü'ndeki fizik uzmanlarının arasında büyüdü. Bohr, biyografisinde de uluslararası üne sahip bazı nükleer fizikçileri de çocukluğunun birer parçası olarak nitelemişti.