- Nobel Kimya Ödülü'nün Sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar!

Adsense kodları


Nobel Kimya Ödülü'nün Sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar!

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Tue 8 December 2015, 04:54 pm GMT +0200
Nobel Kimya Ödülü'nün Sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar!

Çalışmalarını ABD'de sürdüren Mardin doğumlu genetik bilimci Prof. Dr. Aziz Sancar, bu yılki Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Sancar, ödülü İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich ile paylaştı. Üç bilim insanı DNA onarımı alanındaki çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.  Aziz Sancar ilk açıklamalarından bir tanesini NobelPrize.com yetkilisi Adam Smith'e, telefonda yaptı. Haberi aldığında çok şaşırdığını söyleyen Sancar ülkesi için de mutlu olduğunu belirtti.
Sonunda İyi Bir Haber: Nobel Kimya Ödülü'nün Sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar!

Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri olan Prof. Aziz Sancar ile birlikte Nobel Kimya Ödülü’nü Tomas Lindahl ve Paul Modrich kazandı.

“Biyolojik saat” ve “DNA tamiri” üzerine çalışmaları bulunan Prof. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Orhan Pamuk'tan sonra ikinci Nobel

Orhan Pamuk, 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Nobel ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçmişti.

Sancar, böylece yazar Orhan Pamuk'tan sonra Nobel alan ikinci vatandaşımız oldu.

Yaşar Kemal ise Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar olmuştu.

2002 yılında ise, Leyla Erbil PEN tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne ülkemizden ilk kadın yazar adayı olarak gösterildi.



Ödülü veren İsveç Kraliyet Bilim Akademisi İsveçli Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich ile Türkiye ve ABD vatandaşı Aziz Sancar'ın çalışmalarının "Yaşayan hücrelerin faaliyetlerine dair temel bilgiler sağladığını" belirtti.

Akademi ayrıca, çalışmada elde edilen sonuçların yeni kanser tedavileri gibi birçok alanda kullanıldığını vurguladı.
r. Aziz Sancar!

69 yaşındaki Aziz Sancar Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışıyor.

Paul Modrich, Sancar'la yaşıt ve aynı fakülteden.

77 yaşındaki Lindahl ise çalışmalarını, Francis Crick Enstitüsü ve İngiltere Kanser Vakfı'nın Clare Hall Labaratuvarında sürdürüyor.
Ödül töreni 10 Aralık'ta

Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak.

Geçen yıl kimya dalındaki ödülü Almanya’dan Stefan Hell ve Amerika’dan Eric Betzig ve William Moerner mikroskop alanındaki çalışmalarıyla kazanmıştı.

Aziz Sancar Kimdir?

Aziz Sancar, Mardin’in Savur ilçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne – babanın çocuğu olarak doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biri oldu.

ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu.

Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu.

onedio


ceren
Tue 8 December 2015, 05:29 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Masallah.Ulkemizin bilim alaninda adinin duyulmasi ve bilime katki saglayip odul almasi..

Bilal2009
Tue 8 December 2015, 06:32 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Maşallah bu çok güzel bir haberdi.  Rabbim (celle celalühü) paylaşım için razı olsun.

Alican 7-B
Tue 8 December 2015, 06:40 pm GMT +0200
Bu haberi ilk önce TV sen duydum. Çok sevindim. Artık biz türk aleminde bu gibi ödüllere katılmalıyız ve kazanmalıyız.

HALACAHAN
Wed 9 December 2015, 01:03 am GMT +0200
İlk okul ögretmenı Azız Sancarda ki ısıgı faretmiş olmalıkı bir gün okula abısın çagırıp " bu çocuk özel , siz bunun üzerinde durun , bir yerlere varacak " demişti. Liseyi okurken futbola düşkün olan Sancar  iyi bir kaleciydı. Ama kendi deyimiyle " yeterince uzun boylu olmadığı "için yuksekten gelen topların gole dönusmesı nedenıyle üstün bir kaleci olamadı. İyiki de olamadı. Degerli bilim adamimizin çalımaları hakkında zaten yukarda gerekli bilgiler olması gerektıgı kadar verildi. Ancak Azizi Sancar bu basarıları hak etmeden önce her basarili bilim adamlarımızın da mağdur oldugu zoluklarla karşilasti
Aziz sancar karşilastiği tum zorluklarla büyük bir sabırla baş etti. Çok okudu çok çalıstı.Bilimsel bilgi birikimini geliştirirken önce basit deney düzenekleriyle çalıştı. Yeri geldi laboratuvard da yaşadı. Vazgeçmesi soyleyenlerlede karşılastı. Sancar hep emek verdi. Sansının yardım ettığide oldu. ama o sansı yakalamak için beynı zaten çoktan hazırdı. Luıse Pasteur'un dediği gibi ' şans hazır beynı tercih etti' Ancak ben bu soze sunu eklemek istiyorum bilim adamımız gereklı emegı fazlasıyla verdı. Rabbimde önundekı maddı manevi zorlukları kaldırıp bu basarıyı nasıp etti 

HALACAHAN
Wed 9 December 2015, 01:07 am GMT +0200
Asyın Aziz Sancar'a yaşattıgı gurur için tesekkur ediyoruz. Kendısının adını kitaplarda görup onu ornek alacak genclerın 'bizde yaparız allahın izniyle daha da iyi buluslara imza atarız , daha iyiisn yaparız' demesi umudunu yürekten paylaşip bu yolda çalısann arkadaslarıma rabbımınden basarilar nasıp etmesını ıstıyorum ..

HALACAHAN
Wed 9 December 2015, 01:14 am GMT +0200
Prof Azai Sancar Turk  Ögrenci Evi ve Türk Kültür  Merekzını eşi Prof Gwen Sancar ile birlikte kendı kaynaklarıyla hayata geçirmir. Kuzey Carolinada kı Carolına Türk Evi ismini verdikleri evde , eğitim için gelen Türk öğrencıler kalabiliyor. Sancar çifti bu evin Türk insanının ve onların dünya mirasına yaptıkları kültürel katkının doğru anlaşilmasında önemli rolu oldugunu düşünüyor.Prof Sancarsürekliliğinin sağlanabilmesi için Nobel Ödülü nedeniyle kendisine verilecek parayı Türk Evine bağislayacak.(Prof. Dr.Aziz Sncar grurumuzsun) Daha nice başarilar nasip etsın Rabbım. Ülkemiz sizlerle grur duyuyor..

HALACAHAN
Wed 9 December 2015, 01:25 am GMT +0200
Dünya üzerinde yaşamın devamlılığını;canliları canlı yapan tüm özellikleri kodlar haline barındıran genetik bilginin nesilden nesile aktarılması sayesinde mumkundur. (Rabbımın hıkmetı ne kadar mubarek ) Bu nedenle genetik bilgiyi içinde saklayan DNA molekülünün butunluğunu koruması ve ve bozulmalara karşi dayanıklı olması çok önemli. Aslinda DNA sürekli olarak çevresel etmenlerın saldırısı altındadır ve yapısında olusan hasarlar onarılmadıgı taktirde mutasyonlar ve belkıde bunlara bağlı jastalıklar ortaya çıkar . Neyse ki hucrelerımız  DNA nın yapısında olusan bozuklukları sıkı sekılde takıp eden ve gerekli duzenlemeli yapan bi idzi mekanızmaya sahıptır. Bu yılın Nobel Kimya Ödülünu işte bu mekenızmalar konusunda en önemli kesifleri yapan üç bilim insanı kazantıdı. Bu yılki ödüller ilk defa bır Türk'ün bilim alanında Nobel Ödulu kazanmasıyla ülkemiz için ayrıca gurur ve sevinç kaynagi oldu