- Nemimenin Tanımı

Adsense kodları


Nemimenin Tanımı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Fri 11 June 2010, 01:06 pm GMT +0200
C- NEMIME (KOĞUCULUK)

1- BÖLÜM

 
Nemimenin Tanımı


 

Ara bozmak maksadıyla insanların sözlerini birbiri­ne taşımaktır. Koğuculuk demek, açıklanması hoş görülme­yen şeyi açıklamaktır. Koğuculuğun genel anlamı, bir sırrı açıklamak ve örtülü kalması istenen şeyin yüzünden perde­yi kaldırmaktır. Eğer koğuculuk yaptığı şey, o kişide bir ek­siklik ve kusur ise, o zaman koğuculuk yanında bir de gıy­bet etmiş olur. Koğuculuk (nemime) yapana "nemmam" adı verilir.

Bazen nemmam yerine kattat kullanılır. Kattat ile nem­mam ikisi de bir anlamda, söz gezdiren demektir. Fakat an­lam itibariyle aralarındaki fark şudur: Nemmam, beraber bulunduğu bir topluluğu dinler, sonra gider konuşulanı ha­ber verir. Kattat ise, onların haberi olmadan gizlice dinler, her şeyi öğrenir ve sonra da gider başkalarına haber verir.

Resul-i Ekrem(s.a.v) şöyle buyurdu:

"Kişi konuşma yaparken dönüp etrafına bakarsa, onun bu konuşması, dinleyenin yanında emanet olduğuna delalet eder. (ifşa etmesi haramdır.)"[89]

O halde bir kişinin söylenmesini istemediği veya müslü-manların gizlenmesini emrettiği şeyler bir sır olup kimseye açıklanmamalıdır. Nitekim Sabit'in rivayetine göre;

Enes (r.a) diyor ki:

"Resul-i Ekrem(s.a.v), Ben çocuklarla oynarken yanıma geldi ve bize selam verdi. Beni bir iş için yolladı. Bu yüzden annemin yanma geç geldim." Annem:

"Neden geç kaldın?" diye sordu. Ben:

"Resul-i Ekrem (s.a.v) beni bir işe yollamıştı." dedim. Annem:      

"O işi neydi?" diye sorunca ben de:

"O bir sırdır" dedim. Bunun üzerine annem:

"Resul-i fikreni (s.a.v)'in sırrını hiç kimseye söyleme." dedi.

Enes (r.a ) dedi ki:

"Ey Sabit! Eğer bu sırrı bir kimseye söyleyecek olsaydım muhakkak sana söylerdim."[90]

Bir kişinin sözlerini veya İslam'ın maslahatı ve müslü-manların güvenliği ile ilgili sırları deşifre etmek haram olup koğuculuktur. Ayrıca müslümanlarla ilgili bilgileri birileri­ne ulaştırmak da bir tür koğuculuktur.

Nitekim Hasan Basri şöyle buyurdu:

"Arkadaşının sırrını konuşmak hainliktir."

HALACAHAN
Thu 14 January 2016, 11:10 pm GMT +0200
Biri bize guvenmiş baskalarının bilmesini istemediği konuyyu bizimle paylaşmişsa eger ne olursa olsun bizde kalmalı.. Ortada bir guven meselesı var.. Hassas olmak çok onemli..Toplum içinde sevilen guvenilen birey olmak ıstıyorsak koğuculuktan,dedıkodudan(nefsimize zor gelsede ) uzak durmak gerektığini hatırlattıgınız için Allah razı olsun..

Hatice Akdağ 7/B
Thu 14 January 2016, 11:19 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam:
Her ne olursa olsun biri gelip bize bu senin arkandan böyle dedi deyinc ehemen dedikodu yapmak yerine olabilir Allah ona cezasını verir deriz ama birde sen böyle yapma gelip bana söylesen de günaha giriyorsun.Allah ona cezasını verir demeliyiz.
Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için Allah Razı Olsun...

Kevšer
Fri 15 January 2016, 12:53 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Eğerki biri bize güvenip başkasının bilmesini istemediği birşey söylemişse  bu bizde sır olarak kalmalıdır. Mevlam bizleri doğruluktan hiç ayırmasın inşaAllah.

ceren
Fri 15 January 2016, 02:23 am GMT +0200
Aleykumselam.Rabbimbizleri laf tasimakdan,ara bozmakdan ,giybet etmekden dedikodu etmekden ali koysun.Onun rizasi dairesinde yasayan kullardan eylesin insallah.....

Yağmur Gümüş 8-B
Fri 15 January 2016, 03:04 pm GMT +0200
Bismillah...
Başkasının bizimle paylaştığı bir şeyi asla ve asla biz başka bir insanla paylaşmamalıyız. Çünkü o insan bize güvenerek olanları bizlere anlatmıştır. Bizde bu sır o isteyene kadar kalmalıdır.
Allah cc. razı olsun.

damla6d
Fri 15 January 2016, 05:56 pm GMT +0200
Bismillahirrahmanirrahim..Yeni bir kelime..Vesilenizle bir şey daha öğrenmiş oldum..Allah c.c. razı olsun..

Bilal2009
Fri 15 January 2016, 06:43 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Fitnecilik de denebilir. Rabbim bizleri böyle şeylerden muhafaza eylesin.

Edanur 8/D
Fri 15 January 2016, 08:01 pm GMT +0200
Aleykümüsselam.
Biri bize haber getirdiğinde önce onun doğruluğunu araştırmalıyız. Doğruysa bile arkasından konuşmamalı Allah a havale etmeliyiz. Allah c.c razı olsun İnşaallah

Lal-i Hal
Tue 19 April 2016, 05:46 pm GMT +0200
Dilin afetlerinden bir digeri de koğuculuk.her biri birbirinden tehliklei durumlar.Rabbim bizleru bu kotu hasletlerden muhafaza eylesin insallah.Allah razi olsun paylasim icin

Yağmur Gümüş
Tue 19 April 2016, 05:51 pm GMT +0200
Bismillah...
Nemimenin tanımını da detaylı bir şekilde öğrenmiş olduk. Daha önceden sadece bir kere duymuştum ama tam olarak bilmiyordum.
Allah c. razı olsun.