- Nehiy

Adsense kodları


Nehiy

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
selsebil
Sat 10 October 2009, 04:26 pm GMT +0200
NEHİY

Nehiy üç kısma ayrılır:

1. Nehyi Gaib نَهْىٌ غَائِبٌ
2. Nehyi Hazır نَهْىٌ حَاضِرٌ
3. Nehyi Mütekellim نَهْىٌ مُتَكَلِّمٌ

لاَ harfi (lai nehiy) fiili muzarinin gerek malum gerekse meçhulü olsun bütün çekimlerinin başına geçebilir. Ancak gaib çekimlerinin başına geçmesiyle meydana gelen kelimeye NEHYİ GAİB, muhatab çekimlerinin başına geçmesiyle meydana gelen kelimeye NEHYİ HAZIR diğer adıyla NEHYİ MUHATAB, mütekellim çekimlerinin başına geçmesiyle meydana gelen kelimeye de NEHYİ MÜTEKELLİM denir.

NEHYİ GAİB

Nehyi gaib malumun çekimi:



Nehyi gaib meçhulün çekimi:




NEHYİ HAZIR

Nehyi hazır malumun çekimi:



Nehyi hazır meçhulün çekimi:



NEHYİ MÜTEKELLİM

Nehyi mütekellim malumun çekimi:



Nehyi mütekellim meçhulün çekimi:




Dikkat:

1-      Nehyi gaibler gerek malum ve gerekse meçhul olsunlar- Türkçeye emir kipinin üçüncü şahsın olumsuzu ile tercüme edilirler.
Örnek: لاَ يَكْتُبْ (yazmasın), لاَ يُكْتَبْ (yazılmasın) gibi.

2-      Nehyi hazırlar gerek malum ve gerekse meçhul olsunlar- Türkçeye emir kipinin ikinci şahsın olumsuzu ile tercüme edilirler.
Örnek: لاَ تَكْتُبْ (yazma), لاَ تُكْتَبْ (yazılma) gibi.

3-      Nehyi mütekellimler gerek malum gerekse meçhul olsunlar- Türkçeye dilek-istek kipinin birinci şahsın olumsuzu ile tercüme edilirler.

Örnek: لاَ اَكْتُبْ (yazmayayım), لاَ نَكْتُبْ ( yazmayalım), لاَ اُكْتَبْ (yazılmayayım), لاَ نُكْتَبْ (yazılmayalım) gibi.

Dikkat:

Yukarıda (buraya kadar) ne zaman müzari meczum denirse, bundan maksat malum ve meçhul olan CAHDİ MUTLAK, CAHDİ MUSTAĞRAK, EMRİ GAİB, NEHYİ GAİB, EMRİ MÜTEKELLİM, NEHYİ MÜTEKELLİM, NEHYİ HAZIR ve EMRİ HAZIRIN MEÇHULÜdür.

Zehra.hunerli
Fri 19 October 2018, 01:03 am GMT +0200
Bütun fiiller müzari fiilden türemiştir.Rabbim bu ilmiz bizlerle buluşturdu hakkını verebilmeyi bu ilmi alabilmeyi bizlere nasip eylesin...Rabbim buluşturduğu bu nasipten bizleri nasipleştirsin inş...

Esma Hamuş
Fri 19 October 2018, 01:26 am GMT +0200
Rabbim razı olsun.. Nehiyler benim Arapça da karıştırdığım konulardandır. Sizde güzel anlatmışsınız teşekkür ederim