- Necasetin Muaf Olanı ve Namazı Bozan Şeyler

Adsense kodları


Necasetin Muaf Olanı ve Namazı Bozan Şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Wed 6 January 2010, 09:55 am GMT +0200
NECASETİN MUAF OLANI VE NAMAZI BOZAN ŞEYLER

Sokak çamuru içinde, necaset gözükmediği takdirde mafuvvun anhu’dur. Eğer ondan muhafaza edinmek meşakatli ise oda bu şekilde olur. insanlar baktığı zaman düştüğünü düşünmüyor ise her mevsimde muafiyet ayrı ayrıdır. Örneğin; kışta olan muafiyet,yazın yoktur. her azada ayrı uygulama vardır. Mesela: kışın pantolonun paçasındaki çamura afu vardır aynı çamur gömleğin kolunda olsa af yoktur. Her necasette aynı değildir muğallaza vardır muğallaza olmayan vardır muğallazanın hükmü her yerde aynı değildir. Muğallaza olamayan ise bit,pire,sinek,ve canlı iken ikiye ayırdığın veya iğne batırdığın zaman kanı akmayanın kanı elbisede veya vücudun herhangi bir yerinde terle birlikte dağılırsa ve çok bile olsa sakıncası yoktur. Yarasanın idrar ve pisliği de sadece ama sadece namaz yerinde zarar vermez.

Dağlamış ve yara olan yerden çıkan kan ve irin kendi kendine çıktığı takdirde çok da olsa adet olandan fazla olmazsa elbisede bile olsa afva tabidir. Sıkmak suretiyle çıkarsa, az olduğu takdirde afva tabidir. Çok olsa afva tabi değildir domuz ve köpek kanı hariç diğer kanlardan korunmak eğer çok zor ise az olması şartıyla afva tabidir.

Şayet namazdan sonra elbisenin üzerinde necaset gözükse eğer namaz esnasında üzerinde olduğuna kanaat getirse o vakit namazı bozulur yani namazı olmamış demektir. Yok namazdan sonra geldiğine kanat getirirse o vakit namaz sahihdir.

NAMAZI BOZAN ŞEYLER

Sesli olarak gülmek, ağlamak, üflemek, inlemek, ahu vah etmek, öksürmek ve tenahnuh gibi davranışlar bir defa yapılsa bile mecbur kalmaksızın yapıldıkları, iki harfe vardıkları takdirde namaz bozulur. Ancak kişi mecbur kalır ve bu davranışlarla çıkan seslerin toplamı altı kelimeyi aşmıyorsa namazda olduğunu bilmiyorsa, veya namazda konuşmanın haram olduğunu bilmiyorsa ve alimlerden uzak bir yerdeyse namaz bozulmaz. Ancak çok olup ard arda oldukları takdirde namazı bozulur. yalnız fatihayı yahud son teşehhüdü okumaya mani ise tenahnüh etmesi ve öksürmesi yol açmak için altı harfe kadar zarar etmez.Kuran , zikir ve dua dışında mana ifade etmese dahi kasden iki harf veya manası olan bir harf söylemek dil sürçmesi, unutma veya alimlerden uzak bir bölgede yaşıyor veya yeni Müslüman olmuş haram olduğunu bilmeme durumlarında az konuşma ki bu altı veya daha az kelimedir zarar vermez. Eğer bu dua ve zikirle başkasıyla konuşma gibi bir durum olmazsa . Örneğin birisi hapşursa namazdaki de ona ‘Yerhamükellah ‘ dese namaz bozulur. Çünkü bu başkasıyla konuşmak demek.

Ard arda üç adım veye üçvuruş gibi örfen hareket sayılan davranışlarda bulunmak, Ancak namazın bozulması için iki davranışın bir rekatten daha az bir miktar içerisinde olması gerekir.

Ard arda kaydı, birinci davranış ile ikincisi arasında bir rekat miktarı geçmişse, bunu dışarıda bırakmaktadır.Yani bu durumda namaz batıl olmaz. Sıçrama ve bütün vücudu haraket ettirmek büyük azaları üç kez oynatmak namazı bozar. Ama küçük azalar ise parmaklar gibi kaç kere gibi olsa namaz bozulmaz.

Namaz’dan olmayan bir fiili yapmak. Mesela, birisini vurmak,tekmelemek ve bir rüknünü iki defa yapmak namazı bozar.

Az veya çok olsun kasden yemek ve içmek namazı bozar. Eğer unutarak çok sayılmayacak kadar yer ve içerse veya yemeye zorlansa yahud yeni islama girmiş veya alimlerden uzak bir yerde ve yemek içmek namazda haram oduğunu bilmezse namaz bozulmaz.Anlaşılan orucu bozan her şey namazı da bozar.Ancak oruçtan unutarak çok yemek içmek .orucu bozmaz.Namazda ise unutarak bile olsa eğer örfen çok sayılıyorsa namazı bozar.Sadece göğsü ile bile olsa yönünü kıbleden çevirmesi namazı bozar.

Bilerek ve mazereti olmaksızın me-mümun imamından iki fiili rükün ile gecikmesi. Yine aynı şekilde imamdan iki fiili rüknü önce yapması Mestin ayaktan örttüğü bir yerin açılması yahud mestin vaktinin dolması.Çünkü, bu durumda kişi tam abdestli sayılmaz.

Tertibi bozmak, Örneğin: Secdeyi rukudan önce yapmak . eğer kasıtlı yapmış ise namaz bozulur. Kasıtlı bir rüknü yapmamak Eğer unutursa zararı yoktur..Ancak bu ve bundan önceki şarta göre bu rüknü yerine getirmesi şarttır veya rüknü ancak bir rek’atla yerine getirebiliyor o zaman bir rekat daha kılar.

Kısa bir ruknu bilerek uzatmak. Kısa rükünler, i’tidal ve iki secde arasında oturmadır. Burada uzatmanın ölcüsü ise, i’tidalda onda varid olan dua dışında fatiha miktarı uzatmak ve iki secde arasında oturmada da , onda varid olan dua dışında teşehhüd miktarında daha az bir miktar oturmaktır. Şayet bu miktardan daha az olursa namaza engel değildir. Daha uzun olursa namazı bozar.

Mideden bir şey boğaza doğru çıkarsa. Eğer kücük dili geçerse namazı bozar. Geçmezse namaza halel gelmez. Me’mumun topuğu imamın topuğunu geçerse veya niyeti imamdan önce getirse yada imamdan önce selam verirse bu hallerde namaz bozulur.

Niyet yahud namazın şartlarından biri hakkında şüpheyedüşmesi. Şayet namazda iken bu şübhe (i’tidal) rukudan sonraki duruş miktarı kadar devam ederse ,namaz bozulur. Ama bu şübhe çarçabuk geçerse namaza engel olmaz.

Kücük olsun, büyük olsun ve gerek isteyek gerek istemeyerek olsun hadesin arız olması.

Namaza mani olacak yaş yahud kuru bir necaset ,namaz kılanın elbisesine veya bedenine dokunup hemen izale edilmemesi.

Avret yerini bilerek açmak veya bilmeyerek avret yeri açılıp hemen ardından kapatılmaması. Şayet bilmeden açılıp hemen kapatılırsa namazı bozulmaz.