- Namazlarda Kıraet

Adsense kodları


Namazlarda Kıraet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
haber
Thu 5 November 2009, 05:28 pm GMT +0200
NAMAZLARDA KIRAET

  103-
Namazda kıraet: Namaz kılanın kendisi işitebilecek derecede dili ile harfleri belirterek Kur'an-ı Kerîm ayetlerinden bir mikdar okunması, namazın bir rüknü olarak farzdır. Kendisi duyamayacak kadar bir sesle okuyuş kıraet değildir. Ancak imama uyan kimse bu kıraetten müstesnadır, bu kimse Kur'an okumaz. İleride açıklanacaktır.


  104- Vitrin ve nafile namazların bütün rekatlarında, iki rekatlı farzların her iki rekatında kıraet farzdır. Fakat dört rekatlı farz namazlarda üç rekatlı farz namazda, tayin yapılmaksızın yalnız iki rekatlarında kıraet farzdır. Ancak kıraetin ilk iki rekatta yapılması vacib görülmüştür. Bunun için ilk iki rekatta kıraatin kasden terk edilmesi mekruhtur. Yanılarak terk edilmesi de sehiv (yanılma) secdesi yapılmasını gerektirir. Farzların diğer rekatlarında Fatiha okunması, sahih kabul edilen görüşe göre vacibdir. Yanılarak Fatiha'nin terk edilmesi de sehiv secdesini gerektirir.
  Fakat diğer rivayetlere göre, farzların son üçüncü ve dördüncü rekatlarında kıraet caiz olduğu gibi tesbihde bulunmak veya üç tesbih mikdarı susmak da caizdir. Ancak Kur'an okumak daha faziletlidir. Fatiha okumak da sünnettir.


  105- Namazda kıraetin farz olan mikdarına gelince: İmam Azam'a göre bu farz olan mikdar, kıraat farz olan her rekatta, ayet kısa dahi olsa, en az bir ayettir. Bu mikdar Kur'an okundu mu, bu farz yerine getirilmiş olur. Fakat iki İmama ve İmam Azam'dan diğer bir rivayete göre, bu mikdar üç kısa ayet veya en az üç kısa ayet mikdarı olacak kadar uzun bir ayettir. İhtiyata uygun olan da budur.
  Bir harften veya bir kelimeden ibaret olan "Nun" ve "Müdhammetân" ayetlerinin okunması, sahih olan görüşe göre, ittifakla yeterli olmaz. Çünkü bu mikdar kıraet sayılmaz.


  106- Bir ayet-i kerîmeden başkasını okumaya gücü yetmeyen kimse, o ayet-i kerîmeyi İmam Azam'a göre bir rekatta bir defa okur, üç kez okumaz. İki imama göre, üç kez tekrarlar. Fakat üç ayet okumaya gücü yeten kimsenin bir ayeti üç kez tekrarlaması iki İmama göre de caiz değildir.


  107- "Ayetü'l-Kürsî" gibi uzun bir ayetten bir kısmını bir rekatta, diğer kısmınıda diğer rekatta okumak, sahih olan görüşe göre, yeterli olur; çünkü bunlar üçer kısa ayete denk olmuş bulunur.
  Yanlış okuyuşların hükümleri için "Zelletü'l-Kari" bahsine bakılsın.

mevlüdekalınsaz
Mon 19 January 2015, 09:02 pm GMT +0200
Allah razı olsun hocam.konular çok aydınlatıcı
Rabbim her daim ilimle şereflenenlerden kılsın inşallah.

ceren
Fri 2 October 2015, 04:58 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim.Kıraet etmek namazın farzlarındandır.Kıraet etmekse namaz kıldığın anda okuduğun ayetlerin kendinin duyabileceği şekilde sesli okumaktır.Rabbim uygulayanlardan eylesin inşallah ...

Bilal2009
Tue 27 November 2018, 02:01 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlere namazda okuduklarımızi huşu içerisinde ve manasini düşünerek okumayı nasip eylesin

Sevgi.
Tue 27 November 2018, 11:32 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm. Rabbim bizlere Namazını adaba uygun olarak kılanlardan eylesin inşaAllah. Amin

ceren
Thu 29 November 2018, 03:07 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri hakkiyla ve adabına uygun olarak namaz kılan kullardan eylesin inşallah. Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Fethiye Çopur Koü
Fri 30 November 2018, 12:39 am GMT +0200
"ALLAH'IM saygı duymayan kalpten, kabul olmayan duadan, doymadan nefisten ve fayda vermeyen ilimden sana sığınırım." Hadisi Şerif
Böyle faydalı bilgileri bizlere ulaştırdığiniz için Allah razı olsun...

ZeynepZehra
Fri 30 November 2018, 01:19 am GMT +0200
"Bir iyiliğe öncülük eden kimseye o iyiliği yapanın ecri gibi sevap vardır." Hz. MUHAMMED (s.a.v) Emeği geçenlerin de bu sevabı alması duasıyla...