- Namazı bozan şeyler

Adsense kodları


Namazı bozan şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Fri 8 April 2011, 12:10 pm GMT +0200
NAMAZI BOZAN ŞEYLER


Bir kimse namazda yer, içer, konuşur yahut mushafi açarak yüzünden okursa, namazı bozulur (İmam ebû Yûsuf, İmam Muhammed): Yemek ve içmek; amel-i kesir (çok sayılan bir iş ve hareket) olduğundan dolayı, namazdan değildir. Konuşmaya gelince; bununla alâkalı olarak Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Doğrusu bizim şu namazımızda insanların sözlerinden birini söylememiz uygunolmaz.” [110] Mushafa bakarak yüzünden okumanın namazı bozması; Ebû Hanîfe'nin görüşüdür. İmameyn'e göre bu durumda namaz bozulmaz. Çünkü mushafa bakmak ibadettir, namazı bozmaz; ancak bunun namazda yapılması mekrûhtır. Çünkü böyle yapmak ehl’i kitaba benzemektir. Ebû Hanîfe ise, bunun namazı bozuş gerekçesini şöyle açıklamaktadır; mushafa bakarak okuyan kişi mushafi elinde tutuyorsa, onun bu yaptığı amel’i kesirdir. Çünkü mushafi hem taşıyor; ham de yapraklarını çeviriyor. Eğer mushaf yerde ise, onun mushafa yerde bakıp okuması öğrenme işidir ki; bu başkalarından okuyup öğrenmek gibi amel’i kesirdir ve namazı bozar.

Namazda inlemek, ah vah etmek, sesli olarak ağlamak da namazı bozar: Çünkü bunlar da insan kelâmından sayılırlar.

Ancak bunları cenneti ve cehannemi hatırlamakdan dolayı yaparsa, namazı bozulmaz: Çünkü bu huşûun fazlalığındandır. [111]



[110] Bu hadîsi Müslim, Ebû Dâvud ve Neseî rivayet etmiştir.

[111] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/126.


ceren
Thu 8 September 2016, 03:57 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Namazını hakkıyla ve vaktinde kılan namazı bozan durumlardan ve şeytanın vesvesesinden kaçıp namazın feyzine eren kullardan olalım inşallah.Rabbi razı olsun paylaşımdan Sümeyye abla..

gulsahkilicaslan
Wed 26 February 2020, 01:25 am GMT +0200
Rabbim razi olsun inşallah selam ve dua ile

Sevgi.
Sun 5 April 2020, 12:14 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri herzaman rızasına uygun şekilde ibadetlerini yerine getirenlerden eylesin inşaAllah
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim

Bilal2009
Wed 22 April 2020, 07:33 pm GMT +0200
Allah razı olsun