- Namazda şüphe

Adsense kodları


Namazda şüphe

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Mon 8 August 2011, 12:34 pm GMT +0200
2— Namazda Şüphe:

 

Şüphe, Hz. Peygamber'e (s.a.) arız olmamıştır. Ancak şüphe edilirse yakın (kesin bilgi) üzerine bina edilmesini, şüpheye itibar edilmemesini ve selâmdan önce secde yapılmasını emretmiştir. İmam Ahmed diyor ki: Şüp­he iki cihetlidir: 1- Yakın, 2- Taharrî. Artık Ebu Saîd el-Hudrî hadisine göre yakînde karar kılan kimse şüpheyi ibtal eder, selâmdan önce iki yanıl­ma secdesi yapar. Mansûr'un rivayet ettiği îbn Mes'ûd hadisine göre ta­harride yani galib zanda karar kılan kimse ise selâmdan sonra iki yanılma secdesi yapar.

İmam Ahmed'in kastettiği Ebu Saîd hadisi şudur: "Biriniz namazında şüphe edip de üç mü, yoksa dört mü kıldı bilemezse şüpheyi atsın yakînen bildiği (adet) üzerine bina etsin. Sonra selâm vermeden önce iki secde yapsın.[662]

İbn Mes'ûd hadisi ise şudur: "Biriniz namazında şüphe ettiğinde doğ­ruyu araştırsın (ihtimallerin doğruya en yakın olanında karar kılsın), sonra iki secde yapsın." İki hadis de Buhari ve Müslim tarafından rivayet edil­miştir. Sahihayn'daki başka bir metinde: "Sonra selâm versin, sonra da iki secde yapsın" deniliyor. İşte İmam Ahmed'in "taharride karar kılarsa selâmdan sonra secde eder" dediği budur.

Ona göre taharrî ile yakîn arasındaki fark şudur: Namaz kılan bir kimse imam ise (şüphe ettiğinde) gaüb zanmna ve zihninde çoğunlukla ihti­mal verdiği şeye göre hareket eder. İşte bu taharridir. İbn Mes'ûd hadisine göre de bu durumdan dolayı selâmdan sonra secde eder. Şayet namazı tek başına kılıyorsa Ebu Saîd hadisine göre yakîn üzerine bina eder ve selâmdan önce secde eder. Onun zahir mezhebini ortaya koymada müntesiblerinin çoğunluğunun yolu işte budur. Ondan ayrıca iki rivayet daha nakledilmiştir: 1- Her halükârda yakîn üzerine bina eder. Şafiî ile Mâlik'in görüşleri budur. 2- Her halükârda galib zannına göre hareket eder. Onun ifadelerinin görünüşüne bakılırsa gerçekten şüphe ile güçlü galib zan ara­sında fark gözettiği ortaya çıkar. Namaz kılan kimse şüphe ettiğinde yakîn üzerine bina eder; zihninde çoğunluk ihtimal yahut galib zan belirdiğinde araştırır. (O çoğunluk ihtimal yahut galib zanna göre hareket eder). Verdi­ği cevapların odağını bu teşkil etmekte olup iki hadisi iki (ayrı) hâle ham­letmektedir. En iyi bilen Allah'tır.                                                         

Ebu Hanîfe (r.h.) şüphe konusunda diyor ki: Şüphe kendisine ilk defa ânz olmuşsa namazı yeniden kılar. Çokça arız olmuşsa ve bir tarafa galib zannı var ise ona göre hareket eder. Zannı yoksa yakîne bina eder. [663]


[662] Yukarıda geçti. Bk. dipnot:   12.

[663] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 1/270-271.

ceren
Sat 27 May 2017, 08:40 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri hakkiyla namazini kilan ve supheye dustugu anda iki rekat secde edip namazi bitirmeliyiz.Rabbim razi olsun bilgilerden...

melda 6D
Sat 27 May 2017, 09:13 pm GMT +0200
Aleyküm selam . Namazda sürekli şeytan vesvese veriyor  . Ona kulak asmayalım .

melda 6D
Sat 27 May 2017, 09:14 pm GMT +0200
 namazımızda şüphe ediyorsak araştırıp ona göre secde yapmalıyız .

Bilal2009
Sat 27 May 2017, 10:26 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri huşu ile namaz kılanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Sat 27 May 2017, 10:57 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam. Mevlam bizlere hakkıyla huşu içinde Namazını kılanlardan eylesin inşâAllah.

Fatma6969
Sun 14 October 2018, 11:48 am GMT +0200
Namaz müminin miracıdır ve bizlerde Allah’a olan bu bağlantı miraç aşamasında en güzel şekilde kendimizi namaza verirsek, şeytandan etkilenmeyiz ve şüpheye mahal kalmaz. Dünyayı arkaya bırakıp Allahu Ekber dediğimiz anda her şeyi unutsak ve Allah’a göçebilmeyi başarak namazın lezzeti çok daha güzel alınacak inşallah... Allah razı olsun.

ceren
Sun 14 October 2018, 04:33 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim namazını hakkiyla ve vaktinde huşu içinde şeytanın vesvesesinden şüphesinden uzak kılan kullardan eylesin inşallah. ..

Sevgi.
Sun 14 October 2018, 11:53 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm. Rabbim bizleri herdaim Namazını vaktinde ve huşu içinde kılanlardan eylesin inşaAllah